Info

Adrian Câciu: „Instituțiile de stat au o aplecare către somn”. Ministrul cere aprobarea bugetului pentru 2023

Adrian Caciu sursa foto gov.ro
Adrian Caciu sursa foto gov.ro

Ministrul finanțelor Adrian Câciu a declarat că bugetul pentru anul 2023 trebuie aprobat de către Parlament anul acesta, mai exact în luna noiembrie. Acest lucru este necesar pentru a putea oferi o anume predictibilitate a investițiilor și economiei și o strategie fiscal-bugetară care va arăta raportul dintre stat și economie.

Ministrul a declarat că „Acolo [în buget n.r.] se vor regăsi și elementele de prognoză concretă privind numărul de salariați, salariu mediu, evoluția PIB și toate elementele pe care le vedem”.

Câciu privește optimist evoluția economiei

În ceea ce privește creșterea economică pe trimestrul al II lea, arătată în datele INS, Câciu a declarat că: „rezultat, în fapt, al modului în care companiile din România au răspuns provocărilor cu care s-au confruntat. Este un rezultat pozitiv pe care îl așteptat și în întâmpinarea căruia am venit cât am putut din perspectiva guvernamentală limitați de resursele pe care statul le deține”, a spus el, conform HotNews.ro. 

De asemenea, el a făcut un apel la mediul de afaceri: „Avem o rugăminte către dvs. dar și către companii sau mediu de afaceri să ne atragă atenția când începem să adormim în acest parteneriat pentru că instituțiile de stat, nu neapărat cei care le conduc au această… aplecare către somn, câteodată”.

Câciu prevede o creștere economică în perioada următoare, previziune care contravine prognozei realizate în vara acestui an.  Ministrul și-a motivat optimismul, afirmând că: „Astăzi am avut o serie de discuții inclusiv cu FMI care începe să fie mai optimist din perspectiva stabilității. Nu suntem rupți de realitate. Suntem foarte prudenți. Ceea ce facem în fiecare zi este să menținem stabilitatea. Când menții stabilitate, începi să creezi perspective”.

Mai mult, el a susținut că piața românească de capital a evoluat în comparație cu 2020 și 2019 :

„Chiar dacă, în acest an, partea de capital a fost supusă unor provocări majore, incertitudinile de pe piețe au cunoscut totuși o amplitudine destul de mare, chiar dacă avem o ajustare pe zona bursei de valori, în mai multe sectoare, o ajustare negativă, din evaluarea pe care eu o fac – nu neapărat ca ministru de Finanțe, încă mă pricep să mă uit la cifre -, piața de capital românească este robustă. Este mult deasupra anului 2020 și în evoluție față de anul 2019. Ajustarea prin care trece acum este, din punctul meu de vedere, o ajustare conjuncturală, dar trebuie ajutată să-și limiteze conjunctura prin mai multe componente. Prin dorința de a investi, printr-un mesaj care cred că trebuie să fie mai participativ al companiilor care sunt listate la bursă – să spună mai des sunt listat, am aceste rezultate”, a zis ministrul Adrian Câciu, conform DCnews.ro