Infofinanciar > Info > S-a adoptat „Legea 2 Mai” în Camera Senatului. Pedepse mai aspre pentru traficanții de droguri
Info

S-a adoptat „Legea 2 Mai” în Camera Senatului. Pedepse mai aspre pentru traficanții de droguri

S-a adoptat „Legea 2 Mai” în Camera Senatului. Pedepse mai aspre pentru traficanții de droguri
Sursa foto: arhiva companiei

Luni, 20 noiembrie, Legea 2 Mai a fost adoptată de Camera Senatului. Conform declarațiilor făcute de ministrul Justiției, Alina Gorghiu, prin intermediul acestei noi legi ne putem asigura că toţi traficanţii de droguri de mare risc văr rămâne în închisori.

Conform proiectului legislativ adoptat în Senat, nu se mai poate suspenda executarea pedepsei sub supraveghere pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de mare risc şi trafic internaţional de droguri de mare risc.

Legea 2 Mai

Noua inițiativă legislativă urmează să ajungă în Camera Deputaților. În aceasta se mai menționează faptul că se va majora pedeapsa de la 2-7 ani la 3-10 ani în cazul unor anumite operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.

„Este un proiect cheie al PNL. Un proiect esenţial pentru societatea românească, pentru siguranţa tinerilor din ziua de astăzi. E o lege care ne asigură că toţi traficanţii de droguri de mare risc vor sta în închisoare. Acolo le este locul. Când vorbim de droguri de droguri de mare risc, ne referim la: Cocaină, heroină, ecstasy, fentanyl, oxicodonă. Acele droguri de mare risc care distrug destine. Producţia şi traficul de droguri rămân cea mai mare afacere criminală din UE”, este declarația făcută de Alina Gorghiu.

Noile prevederi

Conform ministrului Justiției, Alina Gorghiu, prin intermediul noii inițiative legislative sunt prevăzute două chestiuni principale.

„În primul rând, elimină posibilitatea suspendării executării pedepsei sub supraveghere pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de mare risc şi trafic internaţional de droguri de mare risc, prevăzute de legea 143/2000. În al doilea rând, creştem de la 2 – 7 ani la 3 – 10 ani pedepsele prevăzute de Legea nr. 194/2011 pentru anumite fapte de efectuare de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive”, a mai evidențiat Alina Gorghiu.

Fără trafic de droguri

În plus, Alina Gorghiu a mai transmis că autoritățile trebuie să identifice modalități prin care să elimine tradicul de droguri. Această acțiune aduce bani negri în economia subterană.

„Pe parcursul anului 2022, 810 inculpaţi au fost condamnaţi definitiv pentru infracţiuni de trafic de droguri (intern sau internaţional). Dintre aceştia, 402 au fost condamnaţi la pedepse cu executare în regim de detenţie, iar pentru 379 de persoane, instanţele au pronunţat hotărâri de condamnare cu suspendarea executării pedepsei.

Vorbim de aproape 47% dintre traficanţii de droguri care, deşi condamnaţi, nu fac închisoare. Pornind de la aceste lucruri, e absolut necesar să votăm această iniţiativă legislativă. Numai în primele 10 luni ale anului 2023 au fost înregistrate 10.780 de dosare, având ca obiect drogurile, faţă de anul anterior, în aceeaşi perioadă, 8.484.

Bătălia nu este uşoară! Trebuie acţionat pe toate palierele de la prevenţie la pedeapsă. Am încredere că această categorie de traficanţi de droguri de mare risc va sta mai bine în închisoare ca urmare a votului dumneavoastră”, a mai informat ministrul Justiției, Alina Gorghiu, conform romaniatv.net