Info

Adio, benzină! Un român a făcut o Dacie Logan să meargă cu apă și un plin ajunge pentru peste 1.500 km

Benzină
Sursă foto: romaniatv.net

Florian Calauz, un român inventiv din Baia Mare, și-a instalat pe Dacia Logan o instalație care face hidroliza apei, automobilul funcționând cu hidrogenul produs.

Florian Calauz a explicat că invenția sa, pe care a instalat-o deja pe Dacia Logan, funcționează pe bază de apă plus hidroxid de sodiu. Inventatorul susține că: „Cu un plin al rezervorului, în jur de 50-60 de litri de motorină, pot face drumul din Baia Mare până la Constanța, dus-întors și din nou până la malul mării“. Distanța menționată înseamnă peste 1.500 de kilometri. Băimăreanul afirmă că a ajuns să aibă un consum de combustibul de aproximativ 2% și susține că doar cu 1 litru de apă plus hidroxid de sodiu a parcurs 10.000 de kilometri.

„Aparatul face hidroliza apei, realizează hidrogen care merge la galeria de admisie și oxigenul va ieși pe țeava de eșapament, scăzând poluarea. Hidrogenul dezvoltă prin ardere o putere calorică mai mare de șase ori față de oricare alt combustibil ca benzina, motorina sau GPL, în acest fel crescând și puterea motorului, scăzând consumul de carburant pentru că în ardere se folosește hidrogen“, a explicat Calauz, citat de Realitatea.net.

5.000 km cu apă, oțet și cola

În urmă cu cinci ani, un alt român inventiv, Gheorghe Bordeianu, inventa un motor care funcţiona pe bază de hidrogen. Inginerul din Bacău şi-a instalat invenţia pe propria maşină sale, un Cielo, și folosea drept combustibil un amestec de apă, oţet și cola sau chiar urină. Bordeianu și-a validat inveția la RAR în privința noxelor, iar rezultatele obținute au indicat emisii zero. Mașina utilizează benzină pentru porni, dar după acea motorul funcţionează utilizând amestecul pe bază de apă.

Inventatorul a explicat că automobilul său este ecologic, pentru că folosește hidrogenul drept combustibil şi elimină oxigen. Performanțele se apropie de cele ale Daciei Logan tunate de Calauz, cu trei litri de „combustibil“, automobilul inginerului din Bacău putea parcurge și până la 5.000 de kilometri. Potrivit lui Bordeianu, secretul autonomiei crescute este generatorul de ioni, care realizează procesul de separare a hidrogenului de oxigen.

Și chinezii susțin că au inventat un automobil cu apă

În urmă cu doi ani, compania chineză Youngman Automobile a anunțat public că a construit primul vehicul care poate genera hidrogen în timp real pentru a-l folosi drept combustibil. Potrivit oficialilor companiei, tehnologia pusă la punct încă din 2017 a permis unui camion să parcurgă o distanță de 500 km folosind hidrogenul.

Ulterior, confruntată cu întrebări venite din partea experților în domeniu, Youngman Automobile a dezmințit anunțul, declarând că, de fapt, camionul funcționează pe bază de hidrogen, o tehnologie validată deja în piață și utilizată de producători precum Hyundai, Toyota și Honda.