Infofinanciar > Lumea la zi > Acțiunile Rusiei au efecte pe termen lung! Marea Neagră nu va fi sigură pentru cel puțin încă 20 de ani
Lumea la zi

Acțiunile Rusiei au efecte pe termen lung! Marea Neagră nu va fi sigură pentru cel puțin încă 20 de ani

Rusia Sursa foto Antena 3 CNN
Sursa foto Antena 3 CNN

Potrivit contraamiralului Oleksiy Neizhpapa, următorii zeci de ani ar urma să fie critici pentru Marea Neagră.  Marea nu ar mai urma să fie sigură pentru încă 20 de ani din cauza acțiunilor Armatei Roșii. 

În plus, Marea Azov este și ea considerată în pericol. Cele două mări vor fi considerate sigure doar în cazul în care Ucraina ar urma să câștige războiul purtat cu Rusia. 

Acțiunile rusești care au afectat siguranța internațională 

În cadrul Forumului de Securitate al Mării Negre din Bulgaria, Neizhpapa explicat că „ambițiile imperiale ale Rusiei se extind nu numai la Marea Neagră și Azov, ci și la Marea Baltică, Marea Nordului sau Oceanul Pacific”, și astfel a reamintit evenimentele importante din ultimii 20 de ani, cauzate de Rusia în Marea Neagră și Marea Azov. 

Astfel, în doar 20 de ani, Rusia a încercat să captureze insula Tuzla în anul 2003, a început războiul din Georgia din 2008, care a avut ca protagonist crucișătorul purtător de rachete Moskva, de anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia în 2014, de ocuparea Mării Azov în 2022 și de războiul aflat în desfășurare. 

Siguranța Mării Negre a mai fost discutată luna aceasta 

Prima întâlnire regională de securitate a Mării Negre sub egida Platformei Internaționale Crimeea, precum și a doua întâlnire tripartită pe probleme de securitate a Republicii România-Ucraina-Moldova a avut loc pe data de 13 aprilie la București. 

Formatul celor două întâlniri a beneficiat de participarea miniștrilor de externe și ai apărării din cele trei țări vecine. 

Prima Conferință Regională de Securitate a Mării Negre a fost anunțată de ministrul Bogdan Aurescu la Reuniunea miniștrilor de externe ai UE de luna trecută, iar ulterior promovată la nivelul ministrului de externe și în cadrul miniștrilor de externe NATO sub forma „București 9”. 

La evenimentul din 13 aprilie 2023 au fost prezenți miniștrii de externe român și ucrainean Bogdan Orescu și Dmitro Kuleba, precum și miniștrii Apărării Angel Tierva și Oleksiy Reznikov. 

După conferință, o sesiune de discuții a avut loc, la nivelul experților naționali și internaționali. 

Pe data de 13 aprilie 2023, miniștrii de Externe român și ucrainean Bogdan Orescu și Dmitro Kouleba și miniștrii Apărării Angel Tierva și Oleksiy Reznikov au participat la eveniment, potrivit Adevărul. 

La întâlnire, Bogdan Orescu a realizat consultări bilaterale cu ministrul de Externe ucrainean, Dmytro Kuleba. 

La întâlnire au participat delegații externe la nivel ministerial, secretari de stat sau alte înalte oficialități din peste 20 de țări și organizații internaționale, secretarul general adjunct al NATO, secretarul general al Comisiei Europene și secretarul general al Uniunii Europene și Organizația pentru Democrație și Dezvoltare Economică – GUAM. 

Obiectivul conferinței a fost consolidarea cooperării dintre cele trei state vecine, în contextul actual marcat de agresiunea ilegală, neprovocată și nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei.