Infofinanciar > Lumea la zi > Acordul de la Istanbul încheiat între Rusia și Ucraina expiră astăzi. Ce se va întâmpla cu cerealele din țara vecină
Lumea la zi

Acordul de la Istanbul încheiat între Rusia și Ucraina expiră astăzi. Ce se va întâmpla cu cerealele din țara vecină

dailysabah.com; nave încărcate cu cereale
FOTO: dailysabah.com

Acordul de la Istanbul încheiat vara trecută între Rusia și Ucraina expiră astăzi. Libera trecere a cerealelor ucrainene prin bazinul Mării Negre se va prelungi doar în anumite condiții pe care Federația Rusă dorește să le impună.

În lipsa unui asemenea acord, porturile Ucrainei de la Marea Neagră vor fi închise, iar navele vor refuză să mai tranziteze zona periculoasă. Actualul acord a fost încheiat în vara anului trecut și prelungit în luna noiembrie pentru doar 20 de zile, după care părțile implicate au decis prelungirea termenului cu încă șase luni.

În lipsa unui acord porturile din Marea Neagră ar putea fi închise

Anterior acordului, o cantitate impresionantă de cereale ucrainene a fost direcționată spre portul Constanța, pot care de altfel s-a confruntat cu blocaje fără precedent. În momentul de față sunt foarte mari șanse ca scenariul să se repete în contextul în care Rusia condiționează prelungirea acordului prin obținerea unor beneficii pentru propriile sale exporturi de cereale și îngrășăminte.

Agricultorii români avertizează asupra faptului că s-au format deja cozi pe zeci de kilometri la intrarea din Constanța. ONU și Turcia au mediat acordul dintre Rusia și Ucraina în luna iulie a anului trecut, în demersul acestora de a evita o criză alimentară globală care se contura la vremea respectivă.

Principalele condiții pe care le impune Rusia au fost formulate într-o scrisoare adresată oficialilor ONU la 16 martie an curent. În linii mari este vorba de ridicarea sancțiunilor și anume reintroducerea Băncii Agricole în sistemul de plăți internațional SWIFT.

„Reluarea livrărilor către Rusia de mașini agricole și piese de schimb. Ridicarea restricțiilor privind asigurarea și accesul în porturi pentru navele și mărfurile rusești. Repunerea în funcțiune unei conducte de amoniac de la Togliatti, din Rusia la Odesa, în Ucraina. Deblocarea conturilor și activităților financiare ale companiilor rusești de îngrășăminte”, potrivit europalibera.org.

Statele Unite nu sunt de acord cu doleanțele Rusiei

Pe de altă parte, Statele Unite se împotrivesc și precizează că exporturile de alimente și îngrășăminte din Rusia se desfășoară la nivelul anterior războiului, ba chiar ar fi crescut. În octombrie trecut, ONU, Turcia și Ucraina au reluat acordul de la Marea Neagră după ce Rusia a sistat pentru o scurtă perioadă aprticiparea.

Potrivit Reuters, peste 30 de milioane de tone de cereale și produse alimnetare au plecat din Ucraina spre marile piețe internaționale în baza acordului de la Marea Neagră, din care 625.000 de tone au fost livrate spre Keny, Etiopia, Afganistan, Somalia și Yemen.

Însă, spre deosebire de anul trecut, încetarea acordului nu ar trebuie să mai fie înțeleasă ca o amenințare datorită faptului că Ucraina ar putea în continuare să exporte cereale dar la un cost atât de mare încât ar diminua producția, și așa afectată. „Cu o recoltă mai mică anul acesta, totul poate merge spre vest prin Europa de Est. Problema este că va costa cu 15% până la 20% mai mult” a declarat Dan Basse, președintele companiei de consultanță AgResource din Chicago.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.