Infofinanciar > Lumea la zi > Acordul de armistițiu „este aproape”! Ce spune șeful Hamas
Lumea la zi

Acordul de armistițiu „este aproape”! Ce spune șeful Hamas

Hamas Sursa foto Arhiva companiei
sursa foto arhiva companiei

Șeful Hamas a declarat marți pentru Reuters că gruparea militantă palestiniană este aproape de un acord de armistițiu cu Israelul, chiar dacă asaltul mortal din Gaza a continuat și au fost lansate rachete spre Israel.

Oficialii Hamas sunt „aproape de a ajunge la un acord de armistițiu” cu Israelul.

Grupul a transmis răspunsul său mediatorilor din Qatar, a declarat Ismail Haniyeh într-o declarație trimisă la Reuters de către asistentul său.
Nu au fost oferite mai multe detalii, dar un oficial Hamas a declarat pentru postul de televiziune Al Jazeera că negocierile s-au axat pe durata armistițiului, pe aranjamentele pentru livrarea de ajutoare în Gaza și pe schimbul de ostatici israelieni deținuți de Hamas cu prizonieri palestinieni în Israel.

Ambele părți ar urma să elibereze femei și copii, iar detaliile vor fi anunțate de Qatar, care este mediator în negocieri, a declarat oficialul, Issat el Reshiq.
În general, Israelul a evitat să ofere comentarii cu privire la stadiul negocierilor conduse de Qatar. Televiziunea israeliană Channel 12 a citat o sursă guvernamentală de rang înalt neidentificată care a declarat că „sunt aproape”, dar nu a dat alte detalii.

Hamas a luat aproximativ 240 de ostatici în timpul raidului său din 7 octombrie în Israel, care a ucis 1.200 de persoane.

Mirjana Spoljaric, președinta Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR), s-a întâlnit luni cu Haniyeh în Qatar pentru a „avansa problemele umanitare” legate de conflict, a precizat CICR, cu sediul la Geneva, într-un comunicat. De asemenea, ea s-a întâlnit separat cu autoritățile din Qatar, scrie Reuters.