Infofinanciar > Lumea la zi > Acordul de apărare dintre SUA și Finlanda nu este pe placul Rusiei. Oficialii spun că vor lua măsuri
Lumea la zi

Acordul de apărare dintre SUA și Finlanda nu este pe placul Rusiei. Oficialii spun că vor lua măsuri

sursă foto: Capital.ro
Sursa foto: arhiva companiei

Rusia l-a convocat marți, 19 decemrbie, pe ambasadorul Finlandei pentru a obiecta față de un nou acord de apărare care acordă Statelor Unite un acces larg în vecinătatea frontierei lungi a noului membru NATO cu Rusia, a anunțat Ministerul de Externe de la Moscova.

Ambasadorul a fost informat că Moscova „nu va lăsa fără răspuns acumularea potențialului militar al NATO la granița noastră. Aceasta amenință securitatea Federației Ruse. Va lua măsurile necesare pentru a contracara deciziile agresive ale Finlandei și ale aliaților săi din NATO”, a declarat purtătoarea de cuvânt Maria Zakharova într-un comunicat.

Finlanda a devenit în acest an cel mai nou membru al alianței militare NATO conduse de SUA. Ca răspuns la trimiterea de trupe rusești în Ucraina la începutul anului 2022. Acordul cu Statele Unite are ca scop să permită accesul militar rapid și ajutorul acordat Finlandei în caz de conflict.

Acordul enumeră 15 facilități și zone din Finlanda la care armata americană va avea acces neîngrădit. Și unde poate, de asemenea, să depoziteze echipamente militare și muniții. Inclusiv patru baze aeriene și un port militar, informează reuters.com