Info

THE HILL: ”Creștinii din SUA ar putea deveni un grup minoritar până în 2070”. Paradis păgân?

doxologia.ro
FOTO: doxologia.ro

O scădere a numărului de americani care se identifică ca fiind religioși și o creștere a celor care își schimbă religia relevă faptul că creștinii ar fi pe cale să devină o populație minoritară în Statele Unite până în 2070. Aceasta este opinia autorilor unui nou raport al Pew Research Center, care a evaluat mai multe scenarii ipotetice pentru a modela modul în care religia s-ar putea schimba în următorii 50 de ani.

În anii ’90 s-a înregistrat o tendință tot mai mare a americanilor de a părăsi creștinismul – religia dominantă în țară – pentru a se identifica drept atei, agnostici sau pentru a nu avea nicio afiliere religioasă, iar continuarea acestei tendințe ar putea duce la schimbări notabile în peisajul religios, au scris autorii.

Folosind proiecții matematice bazate pe sondaje și seturi de date, cercetătorii au constatat că, indiferent dacă schimbarea religioasă continuă în ritmul actual, se accelerează sau se oprește, se așteaptă ca, până în 2070, creștinii de toate vârstele să se reducă de la 64% din populație la o proporție cuprinsă între 54% și 35% din americani. Aproximativ 30% din populația Statelor Unite nu era afiliată religios în 2020, iar acest total ar putea crește între 34% și 52% în 2070.

Creștinismul în America, pe cale dispariție?

Cercetătorii au definit schimbarea religioasă, sau convertirea, ca fiind schimbarea religiei în care au fost crescuți în copilărie de către indivizi, în favoarea religiei actuale, în calitate de adult. Ratele s-au bazat pe un sondaj Pew din 2019, efectuat pe 15.000 de adulți, și au reflectat, de obicei, pe cei care s-au convertit între 15 și 29 de ani.

În primul scenariu, datele arată că, dacă niciun american nu și-a schimbat religia în 2020 și nu se schimbă în niciun moment ulterior, până în 2070, 54% dintre indivizi se vor identifica drept ortodocși. Dar acest scenariu este foarte puțin probabil. Dacă ratele actuale de schimbare rămân constante, în 2070, 46% dintre americani se vor identifica drept creștini.

Creșterea ratelor de dezafiliere cu anumite limite ar duce la 39 la sută dintre americani care se identifică drept creștini în 2070, în timp ce creșterea ratelor fără limite plasează acest total la 35 la sută.  Cu toate acestea, scenariile nu sunt singurele posibilități și nu sunt menite să prezică ceea ce se va întâmpla, avertizează autorii. „Toate proiecțiile pornesc de la compoziția religioasă actuală a populației americane, ținând cont de diferențele religioase în funcție de vârstă și sex. Apoi, ele iau în considerare ratele de natalitate și modelele de migrație”.

Datele sugerează, de asemenea, că dacă în fiecare nouă generație mai mulți creștini își schimbă religia înainte de vârsta de 30 de ani, în timp ce mai puține persoane neafiliate se convertesc la creștinism, până în 2070 cei fără afiliere religioasă vor deveni majoritari în Statele Unite. „În timp ce scenariile din acest raport variază în ceea ce privește gradul de dezafiliere religioasă pe care îl proiectează, toate arată că creștinismul continuă să scadă ca procent din populația SUA”, au declarat cercetătorii. „În același timp, se estimează că persoanele neafiliate vor crește în toate cele patru scenarii”.

Între timp, creșterea altor religii, inclusiv a iudaismului, islamului, hinduismului și budismului, care reprezentau aproximativ șase procente din populație în 2020, va depinde probabil de viitorul modelelor de migrație. În general, au concluzionat autorii, ratele de schimbare a religiei sunt susceptibile de a avea cel mai mare impact asupra viitorului peisaj, în comparație cu alți factori, cum ar fi ratele de fertilitate sau numărul de părinți care transmit religia lor copiilor, conform thehill.com