Infofinanciar > Info > Academia Română ține cu ursul! Comisia de ocrotire susține că doar 220 de animale trebuie eliminate
Info

Academia Română ține cu ursul! Comisia de ocrotire susține că doar 220 de animale trebuie eliminate

observatordeursi.ro
Sursa foto: observatordeursi.ro

Scandalul generat de decizia de limitare a populației de urși din România capătă amploare. Academia Română a intervenit și ea în polemică și îl critică direct pe fostul ministru al Mediului Tanczos Barna.

Comisia de Ocrotire a Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Române susține că fostul ministru Tanczos Barna vrea să o elimine din procesul de stabilire a cotelor populaţiei de urs brun. În luarea sa de poziție, comisia subliniază că decizia politică nu trebuie confundată cu avizul ştiinţific dat de Academia Română.

”Facem precizarea că în anul 2007 Academia Română a fost desemnată prin lege drept forul ştiinţific de care România are nevoie pentru a-şi îndeplini obligaţiile privind conservarea biodiversităţii asumate prin aderarea sa la Uniunea Europeană. (…) Astfel, asumarea obligaţiilor în domeniul conservării naturii ce revin României în calitate de stat membru al Uniunii Europene a fost posibilă prin garanţia oferită de Academia Română, în calitatea sa de cel mai înalt for de ştiinţă şi de cultură din România. (…) Reamintim că prin avizul ştiinţific acordat de Academia Română prin Comisia de Ocrotire a Monumentelor Naturii au fost desemnate siturile ca arii speciale de conservare, cu verificarea şi respectarea criteriilor ştiinţifice, precum şi a obiectivelor privind conservarea biodiversităţii”, se arată în comunicatul remis de comisie.

Comisia, sărită din schema de aprobare

Luarea de poziție survine ca urmare a declaraţiei fostului ministru al Mediului, Tánczos Barna, care a anunţat recent că va iniţia un proiect de lege prin care Academia Română să fie eliminată din procesul de stabilire a cotelor referitoare la gestionarea populaţiei de urs brun. Membrii comisiei contestă legalitatea acestei inițiative cu argument juridice.

”De asemenea, apreciem că declaraţiile fostului ministru sunt în contradicţie şi cu prevederile articolelor 34 şi 59 din Legea protecţiei mediului nr. 137 din 1995, respectiv art. 35, alin. 2, lit. a din Ordonanţa de Urgenţă nr. 57 din 2007, cu modificările şi completările ulterioare. Respectarea circumstanţelor legale corespunzătoare condiţiilor de implementare a directivelor europene, de menţinere a populaţiilor speciilor şi a habitatelor de interes comunitar într-o stare de conservare favorabilă în arealul lor natural, este un deziderat permanent al Comisiei pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Române, care asigură prin specialiştii săi competenţa ştiinţifică necesară pentru fiecare domeniu în parte”, se mai arată în documentul citat.

220 de exemplare, nu 500

În ultima sa zi de mandat la Ministerul Mediului, Tanczos Barna a semnat un ordin care prevede cotele de prevenţie şi intervenţie pentru populaţia de urşi bruni. Conform acestui document pot fi îndepărtate cu scop de prevenţie 426 exemplare şi alte 55 de exemplare cu scop de intervenţie.

“Acel ordin prevedea o cotă însumată de aproape 500 de exemplare, iar în procesul de avizare, Academia Română, după ce a evaluat proiectul de ordin, după ce a evaluat studiul care se află în spatele acelui proiect de ordin, a decis şi ne-a comunicat în mod oficial că este de acord cu ordinul respectiv, cu menţiunea faptului că acele cote în discuţie nu vor fi de aproximativ 500 de exemplare, ci vor fi de doar 140 de exemplare pentru cota de prevenţie şi de 80 de exemplare pentru cota de intervenţie”, a precizat actualul ministru al Mediului, Mircea Fechet, citat de G4Media.