Infofinanciar > Info > Academia Română protestează la adresa lui Lucian Bode. Ioan Aurel Pop: „este o lovitură gravă pentru cercetarea istoriei”
Info

Academia Română protestează la adresa lui Lucian Bode. Ioan Aurel Pop: „este o lovitură gravă pentru cercetarea istoriei”

arhive-sursa-foto-unsplash.com
Sursă foto: unsplash.com

Preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a adresat ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, o scrisoare deschisă prin care solicită păstrarea accesului liber la documentele din Arhivele Naţionale.

Joi, 26 mai 2022, a fost postat un comunicat, pe website-ul Arhivelor Naţionale ale României, prin care s-a anunţat faptul că, începând de la această dată, toate documentele solicitate sălilor de studiu ale Arhivelor vor trece printr-un filtru, urmărindu-se oprirea accesului la informaţiile clasificate, indiferent de creator, conţinut şi anul în care au fost create aceste documente.

Prin urmare, numeroși istorici, cercetători, arhivişti au protestat, într-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui României, Parlamentului, Guvernului şi Arhivelor Naţionale, faţă de limitarea accesului liber la „documentele ce fac parte din Fondul Arhivistic Naţional. Cerem revocarea acestei decizii şi declasificarea documentelor gestionate de Arhivele Naţionale ale României, precum şi a documentelor cu valoare istorică, deţinute de instituţiile statului, pentru care s-a împlinit termenul de 30 de ani de la crearea lor”.

„Biroul Prezidiului Academiei Române a luat act cu îngrijorare de anunţul Arhivelor Naţionale privind posibilitatea restricţionării accesului la documentele cu marcaje de secretizare, din perioada comunistă şi chiar mai vechi. Acest fapt constituie o lovitură gravă pentru cercetarea istoriei naţionale, în totală contradicţie cu practica din ultimele decenii, cu precedentul creat de activitatea Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România şi cu recomandările organismelor europene privind accesul la arhive”, se arată în scrisoarea preşedintelui Academiei Române.

În același timp, Ioan-Aurel Pop îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu „semnalările mediatice privind distrugerea unor documente publice la expirarea termenului legal de secretizare, fără evaluarea firească a conţinutului lor documentar-istoric de către specialiştii Arhivelor, fapt îndreptat ferm înspre prejudiciul ştiinţei istorice şi a identităţii naţionale” şi solicită „eliminarea restricţiilor menţionate şi asigurarea integrităţii informaţiei relevante pentru istoria acestei ţări”.

Ioan Aurel Pop: „ Solicităm autorităţilor publice implicate să intervină în cel mai scurt timp pentru eliminarea restricţiilor menţionate”

„Instituţiile cu profil istoric (facultăţi, institute, centre etc.) din cadrul universităţilor şi Academiei Române îşi desfăşoară activitatea pe baza investigaţiilor din arhive. Majoritatea cercetătorilor istoriei recente au în plan lucrări care presupun asemenea cercetări în arhivă. Solicităm, de aceea, autorităţilor publice implicate să intervină în cel mai scurt timp pentru eliminarea restricţiilor menţionate şi asigurarea integrităţii informaţiei relevante pentru istoria acestei ţări. Este necesar ca prestigioasa instituţie numită Arhivele Naţionale ale României, principala depozitară a memoriei naţionale şi unica autoritate de reglementare în domeniul arhivelor, condusă nu de puţine ori de-a lungul timpului de membri ai Academiei Române, să-şi păstreze rangul şi menirea, să fie modernizată, consolidată şi respectată, în acord cu practicile din Uniunea Europeană”, adaugă Pop.

Preşedintele Academiei Române consideră că este „imperios necesar” ca proiectul Legii Arhivelor PL-x nr. 31/2019, care soluţionează corect şi problemele menţionate mai sus, să revină cu prioritate pe agenda Parlamentului”.