Infofinanciar > Info > Creditarea privată în România a înregistrat o scădere semnificativă. A scăzut cu 7% față de 2022
Info

Creditarea privată în România a înregistrat o scădere semnificativă. A scăzut cu 7% față de 2022

Noua Casă (sursă foto: România Liberă)

Creditarea privată în România a înregistrat o scădere semnificativă. În cursul anului 2023, piața imobiliară din România a fost marcată de o lovitură semnificativă, cu o scădere dramatică a creditării. Ca urmare a nivelurilor ridicate ale dobânzilor practicate de către bănci.

Deși creditarea privată totală a înregistrat o creștere continuă pe parcursul anului, ritmul mediu anual de creștere a scăzut drastic. A coborăt la aproximativ 7%, comparativ cu ritmul rapid de peste 15% înregistrat în 2022.

Creditarea privată în România a înregistrat o scădere semnificativă

Analiza evoluției creditării în 2023 indică o creștere semnificativă în primele luni, cu un avânt de peste 10% în martie.

Totuși, pe măsură ce anul a evoluat, creșterea anuală a încetinit, ajungând la aproximativ 6% în prima jumătate a anului și oscilând în jurul valorii de 5% în ultimele luni.

Cu toate acestea, luna decembrie a adus o ușoară revigorare, cu o creștere anuală a creditului privat de 6,4% față de decembrie 2022.

Soldul total al creditelor în valută a înregistrat un salt anual de aproape 8%. A ajuns la peste 122 miliarde lei în decembrie 2023. Reprezintă aproximativ jumătate din volumul împrumuturilor private în lei. Au avansat cu circa 6% față de aceeași perioadă a anului precedent.

Companiile au manifestat o preferință pentru creditele în valută în prima parte a anului 2023, datorită dobânzilor mai scăzute, însă această tendință s-a atenuat în a doua jumătate a anului, odată cu creșterea dobânzilor la lei.

În consecință, ritmul anual de creștere a împrumuturilor corporative în valută s-a redus semnificativ, de la 40-50% la sub 20% și apoi spre 14% în ultimele luni.

Depozitele în lei au avut o creștere semnificativă

În ceea ce privește segmentul retail, finanțările în lei pentru populație au înregistrat o creștere anuală de doar 4% în decembrie 2023, ajungând la un sold de 153 miliarde lei.

În schimb, împrumuturile în valută pentru persoane fizice au înregistrat un declin anual de -13%, ajungând la 21 miliarde lei în decembrie 2023.

Depozitele la bănci ale populației și companiilor au înregistrat o creștere în decembrie 2023. Cu 3,3% față de noiembrie 2023, ajungând la un sold de aproape 574 miliarde lei.

Depozitele în lei au avut o creștere semnificativă, cu o pondere de 70%. S-a înregistrat o majorare de 4,8% față de noiembrie 2023, până la 401,7 miliarde lei. Comparativ cu decembrie 2022, acestea au înregistrat o creștere de 18,9%.

Depozitele în valută ale rezidenților au înregistrat o scădere ușoară în decembrie 2023. Cu 0,1% față de noiembrie 2023. A ajuns la 172,1 miliarde lei.

Depozitele în valută ale populației au înregistrat o creștere modestă de 0,4% față de noiembrie 2023. A ajuns la 119,6 miliarde lei.

Pe fondul dobânzilor în creștere, piața imobiliară din România a resimțit o schimbare semnificativă în dinamica creditării, cu companii și populație ajustându-și comportamentul în funcție de aceste condiții financiare, conform dailybussines.ro.