Infofinanciar > Info > A fost cutremur în România sâmbătă la prânz! Seism important în zona Vrancea
Info

A fost cutremur în România sâmbătă la prânz! Seism important în zona Vrancea

cutremur romania seisme
sursa foto: playtech.ro

A fost cutremur în România sâmbătă, 11 martie, în jurul prânzului. Este vorba de un seism important în zona Vrancea, care s-a resimțit în orașul Buzău.

Un cutremur cu magnitudinea 4,1 a avut loc sâmbătă, la ora 14.09, în județul Buzău. Seismul s-a produs la adâncimea de aproximativ 140 de kilometri, anunță INFP.

UPDATE: INFP a revizuit magnitudinea cutremurului la 4.2 grade pe scara Richter, iar adâncimea cutremurului la 118.4 km.

Cutremur de 4.1 în județul Buzău

„În ziua de 11.03.2023, 14:09:18 (ora României), s-a produs în zona seismică Vrancea, Buzău, un cutremur mediu cu magnitudinea ML 4.1, la adâncimea de 140 km”, transmite Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Potrivit seismologilor, cutremurul s-a produs la 57 km NV de Buzău, 58 km SE de Sfântu-Gheorghe, 61 km E de Brașov, 64 km V de Focșani și 73 km NE de Ploiești.

Cutremur și în Gorj vineri seară

De asemenea, un cutremur slab s-a produs, vineri, în Oltenia, Gorj, a anunțat Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Potrivit INCDFP, în ziua de 10 martie, la ora 19:39:48 s-a produs în Oltenia, Gorj, un cutremur slab cu magnitudinea 2.8, la adâncimea de 12 km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 18km NV de Târgu Jiu, 65km NE de Drobeta-Turnu Severin, 69km S de Hunedoara, 84km S de Deva, 96km E de Reșița.

România, țară cu activitate seismică importantă

România se află într-o zonă cu activitate seismică ridicată, fiind traversată de mai multe falii tectonice importante, cum ar fi falia Vrancea, care se află la aproximativ 150 de kilometri adâncime sub suprafața Pământului și este una dintre cele mai active falii din Europa. Această zonă a produs în trecut cutremure puternice, cum ar fi cutremurul din 1977, cu magnitudinea de 7,4 pe scara Richter, care a provocat distrugeri masive în orașul București și în alte zone din țară.

Pe lângă falia Vrancea, în România există și alte zone cu activitate seismică ridicată, cum ar fi zona Banatului, unde recent s-au produs mii de seisme în județul Gorj, zona Făgărașului și zona Dobrogei. În aceste zone se înregistrează periodic cutremure de diferite intensități, de la foarte mici până la moderate.

În România, activitatea seismică este monitorizată de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), care operează o rețea extinsă de stații seismice. Aceste stații înregistrează continuu informații despre activitatea seismică din țară, iar datele colectate sunt folosite pentru a realiza hărți de hazard seismic și pentru a dezvolta strategii de protecție împotriva cutremurelor.

Activitatea seismică din România reprezintă o problemă importantă de securitate națională, iar monitorizarea acestei activități este esențială pentru protecția populației și a infrastructurii din țară.