Infofinanciar > Lumea la zi > A crescut salarul minim. Persoanele încasează 3.850 de lei lunar
Lumea la zi

A crescut salarul minim. Persoanele încasează 3.850 de lei lunar

Bani
Sursă foto: The Student

Premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, a anunțat noua majorare a salariului minim. Acesta este acum 780 de euro. Aceasta este a treia majorare a veniturilor persoanele care lucrează în Grecia. Cu toate acestea, nivelul ridicat al inflației încă își pune amprenta asupra gospodăriilor.

„Nu îmi fac iluzii. Știu că salariile din țara noastră sunt încă mici, în timp ce sunt în continuare presate de inflația importată”, a declarat Mitsotakis după o întâlnire cu ministrul Muncii și Afacerilor Sociale al Greciei, Kostis Hatzidakis.

Muncitorii vor primi cu aproape 6 euro mai mult zilnic

El a precizat că de această creștere de 9,4% vor beneficia aproximativ 600.000 de lucrători. Această majorare este echivalentul a 5,8 euro în plus pe zi. Astfel, acum, o persoană încasează 34,84 de euro/ zi. Majorarea reprezintă aproape trei salarii suplimentare la veniturile a aproape 600.000 de muncitori.

Mitsotakis a precizat, în cadrul ședinței de Guvern, faptul că este conștient că „noua majorare nu rezolvă în mod evident problema (inflației). Dar ea oferă cu siguranță o ușurare foarte importantă și „mai presus de toate, arată dorința noastră de a crește salariile atât în sectorul public, cât și în cel privat”.

Ministrul Muncii, Kostis Hatzidakis, a anunțat că, în paralel, cresc și 19 ajutoare, precum cele pentru șomaj și maternitate.

Indemnizațiile de șomaj vor ajunge la 479 de euro, față de 399 de euro adoptate în 2019. El a subliniat că cea de-a treia majorare reflectă o creștere de 20% a salariilor în ultimii doi ani. Hatzidakis a precizat că este o creștere „impusă de nevoile crescute ale lucrătorilor, dar și bazată pe creșterea economiei”, potrivit novinite.com.

El a adăugat că suma convenită se află la limita superioară a capacităților statului, dar se încadrează în capacitățile întreprinderilor care au fost sprijinite de guvernul elen în timpul pandemiei. Mitsotakis a spus că economia națională continuă să se dezvolte dinamic, iar șomajul și taxele continuă să scadă, subliniind că „acum este momentul să sprijinim oamenii muncii cu o creștere generoasă a salariului de bază, deoarece dividendele creșterii trebuie distribuite în mod echitabil între toți”.

Salariul minim în România, printre cele mai mici din Europa

Guvernul român a decis majorarea salariului minim pe economie la data de 1 ianuarie 2023, ajungând la 3.00o de lei brut. Acesta a avut o creștere de 17,6% comparativ cu luna decembrie a anului anterior. Astfel, acum, în România, un muncitor încasează 18,145 de lei pe oră.

În România, sunt aproximativ 860.000 de persoane ce beneficiază de salariul minim brut. Acest număr reprezintă aproximativ 16,27% din totalul salariaților de pe întregul teritoriu al țării. De majorarea venitului minim de bază au beneficiat 2.181.134 de salariați.

De asemenea, tot de la începutul anului, unei persoane ce activează în domeniul construcțiilor i s-a mărit venitul lunar la 4.000 de lei. Este de precizat faptul că nu se plătesc nici impozite pe venit, nici contribuția la sănătate și nici la Pilonul II de pensii. Astfel, în mână, un angajat ia în mână 3.150 de lei.