Infofinanciar > Info > 75.000 de lei pentru studenți și familiile aflate la început de drum! Cum pot fi obținuți acești bani
Info

75.000 de lei pentru studenți și familiile aflate la început de drum! Cum pot fi obținuți acești bani

playtech.ro
FOTO:playtech.ro

Guvernul României pregătește creșterea sumelor acordate familiilor și studenților prin intermediul Ministerul Familiei. Este vorba de programele de creditare Family Start și Student Invest prin care sunt acordate împrumuturi studenților și familiilor de până la 75.000 de lei.

Vor fi operate modificări atât în ceea ce privesc condițiile de înscriere pentru cele două programe, Pentru programul Family Start, Guvernul are în vedere majorarea sumele de la 75.000 de lei cât este în prezent la 150.000 de lei. Pot beneficia de acest credit familiile a căror membri au vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani care obțin venituri lunare sub 7.500 de lei.

În momentul actual se lucrează la extinderea categoriilor de beneficiari astfel încât să poată obține credit și familiile monoparentale asistenții maternali sau medicii rezidenți.

Guvernul urmărește extinderea vârstei de creditare până la 45 de ani

Prin cel de-al doilea program, Student Invest, se poate obține o finanțare, sub formă de credit, de maxim 50.000 de lei. Propunerile Guvernului constau în majorarea plafonului de creditare până la 75.000 de lei. Pot aplica tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 31 de ani înscriși într-o unitate de învățământ superior.

De asemenea Guvernul, urmărește creșterea vârstei până la 45 de ani să poată aplica și medicii rezidenți. Totodată, se vor extinde și cheltuielile eligibile. De exemplu, autoturismul achiziționat nu va mai trebui să fie obligatoriu nou, așa cum este în momentul de față. Creditul poate fi utilizat pentru achiziția electrocasnicelor dar și pentru alte nevoi pe care le vor anunța reprezentanții ministerului Familiei în perioada următoare.

Lucrăm împreună la modificări importante, în urma solicitărilor și mesajelor pe care le-am primit prin intermediul băncilor. De exemplu, propunem introducerea unor criterii care le vor permite familiilor monoparentale, din ce în ce mai multe în România, dar și asistenților maternali să poată accesa aceste credite. În programul Student Invest vrem să le dăm posibilitatea și medicilor rezidenți să se poată înscrie, pe lângă studenții, masteranzii sau doctoranzii.

De aceea, propunem modificarea vârstei până la maximum 45 de ani. De asemenea, vom crește nivelul maxim al vârstei doritorilor și pentru creditele Family Start”, a declarat Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

Statul suportă în totalitate valoarea dobânzii pentru programul Student Invest

Perioada de rambursare este de 10 ani, pentru ambele credite, iar dobânda este suportată într-o proporție de 80% de stat pentru programul Family Start, în timp ce pentru Student Invest, statul suportă în totalitate valoarea dobânzii.

”Îmbunătățim programele de creditare Family Start și Student Invest, așa cum ne-au cerut cetățenii: creștem sumele acordate și vârsta solicitanților, acordăm posibilitatea achiziției oricărui tip de autoturism, nu doar cu 7 locuri, extindem categoriilor persoanelor eligibile cu medicii rezidenți, masteranzii, doctoranzii.650 de credite au fost acordate până acum în programele Student Invest și Family Start! 

Continuăm aceste proiecte extrem de importante pentru tinerii din România și pregătim modificări care să le facă și mai accesibile. De exemplu, și familiile monoparentale sau medicii rezidenți vor putea aplica în aceste programe.” se arată într-un comunicat al ministerului Familiei.

Până la finalul lunii decembrie 2022 au fost solicitate aproape 500 de credite pentru studenți și alte 150 pentru familiile aflate la început de drum. Garanțiile de stat pentru creditele respective au fost de 30 de milioane de lei.

”Creditele cu garanția statului și dobânda plătită de Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse au fost extrem de solicitate în ultima lună a anului 2022. Astfel, până la sfârșitul lui decembrie au fost acordate aproape 500 de credite pentru studenți și 150 pentru familii la început de drum. În total, garanțiile plătite de stat pentru aceste credite se ridică la circa 30 de milioane de lei” potrivit mfamilie.gov.ro.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.