Infofinanciar > Opinii > 70% dintre companii au planificat o strategie de transformare digitală. De ce este importantă
Opinii

70% dintre companii au planificat o strategie de transformare digitală. De ce este importantă

Simona Pavelescu, CEO htss
Foto: Arhiva personala

În 2021 au fost cheltuite 1,5 trilioane USD, la nivel global, pentru transformarea digitală și se preconizează că investițiile în această direcție vor ajunge la 6,8 trilioane USD până la finalul anului 2023. 70% dintre companii au o strategie digitală sau lucrează în prezent la una, în timp ce 87% dintre lideri cred că transformarea digitală le va perturba industria.

Deși transformarea digitală este cea mai populară strategie de afaceri a momentului, care promite să sporească eficiența și experiența clienților, aceasta a avut o rată de succes de mai puțin de 30%, potrivit unui raport Zippia publicat în 2022.

Tranformarea digitală vs. transformarea tehnologică (IT)

După perioada COVID, din ce în ce mai multe companii și-au dat seama că este nevoie de o anumită transformare în zona digitală, una care să țină cont mai întâi de maturitatea businessului, și abia mai apoi de industria în care activează. Unele companii îi spun transformare digitală, în timp ce altele o etichetează drept transformare IT (tehnologică) – Sunt acestea două similare sau se referă la lucruri diferite?

Am citit recent un articol care definea Transformarea digitală ca fiind „software empowered, and customer driven”, cu care rezonez cu adevărat. În alți termeni, Transformarea digitală este o direcție/modificare/transformare strategică de business (trebuie să fie activată/susținută de la vârf) în care preferințele și comportamentele clienților conduc deciziile privind tehnologia organizației. Deși termenul digital ne determină să ne gândim în primul rând la tehnologie, în realitate, această transformare se referă la schimbarea proceselor, a modelului de business și a culturii. Tehnologia este al doilea strat, un facilitator al elementelor menționate anterior.

Altfel spus, dacă transformarea tehnologică (IT) reprezintă un upgrade al infrastructurii, transformarea digitală este un termen umbrelă, care implică schimbări structurale la nivelul întregii companii.

Tocmai de aceea, simpla transformare tehnologică (IT) nu este de ajuns, ci trebuie integrată într-un process mai amplu, de transformare digitală. Indiferent cât de bine este realizată transformarea IT, aceasta este doar un remediu pe termen scurt, care nu rezolvă cauza problemei, oferind percepția unei schimbări digitale care însă  nu este sustenabilă și nu poate oferi rezultate pe termen lung. Acesta este unul dintre motivele pentru care rata de succes a transformării digitale este atât de scăzută.

Transformarea digitală și transformarea tehnologică (IT) reprezintă două fețe ale aceleiași monede. Atunci când prioritățile de transformare IT sunt aliniate cu prioritățile clienților și când întreaga companie îmbrățișează schimbarea, aliniind procesele și modelele de business, adoptând totodată o mentalitate digitală, avem premisele unei evoluții de succes în călătoria digitală a companiei.

Unde se află compania dumneavoastră în această călătorie?

A dezvolta o strategie de transformare digitală pentru 2030 poate reprezenta un catalizator excelent pentru identificarea pilonilor digitali și a priorităților pe termen scurt, mediu și lung. Transformarea tehnologică (IT) poate fi demarată chiar înainte de finalizarea strategiei de transformare digitală, tocmai pentru a construi fundația și a alinia patrimonial actual în vederea acoperirii cu success a cererii viitoare de business.

Principala provocare rămâne punctul de intersecție – când și cum vor converge cele două inițiative către aceleași priorități, recunoscute și acceptate de întreaga organizație. Viteza va fi determinată de apetitul organizației de a conduce schimbarea; dacă este prea rapidă, rezistența poate submina scopul transformării, iar dacă este prea lentă, strategia 2030 nu va fi realizată. Cheia pentru a face față provocării este implicarea și concentrarea managementului (la toate nivelurile, de sus în jos) pentru a impulsiona transformarea și a menține în același timp rezultate consistente în domeniul operațional. Întrebarea principală este: Întreaga organizație este pregătită să accepte această provocare?

Ca o concluzie generală – o transformare digitală nu-și poate îndeplini obiectivele fără o transformare tehnologică (IT) și invers. Punctul de plecare al celor două poate fi diferit. Totuși, pentru a avea succes, alinierea celor două, în ceea ce privește prioritățile și obiectivele, trebuie planificată în mod strategic.  Astfel, IT-ul va fi o parte integrantă a strategiei digitale care va conduce inovația bazată pe tehnologie, permițând întregii organizații să satisfacă nevoile clienților, conform strategiei digitale stabilite de comun acord.

Despre Simona Pavelescu:

Simona Pavelescu este CEO al High-Tech Systems & Software (htss), companie specializată în dezvoltarea de produse software de business, cu peste 1.000 de clienți în 11 țări. Obiectivul principal pe care și l-a asumat este ca htss să devină cel mai important partener de digitalizare în industria sănătății la nivel european.

Cu o experiență de peste 19 ani în industria IT, Simona Pavelescu are un palmares dovedit în construirea și dezvoltarea businessurilor, fiind totodată pasionată de înțelegerea comportamentului uman și de identificarea oportunităţilor de business care să ofere rezultatele aşteptate.