Infofinanciar > Info > 40% dintre români consideră sănătatea o prioritate. Păi nu sunt cam puțini?
Info

40% dintre români consideră sănătatea o prioritate. Păi nu sunt cam puțini?

Mulți români nu sunt asigurați. Pot beneficia de un pachet minim de servicii medicale
Foto: issuemonitoring.ro

Spre deosebire de alte societăți europene, românii nu sunt prea atenți la sănătatea lor. Să fie din cauza nivelului de trai care te limitează la trei mese pe zi? Să fie prestația Administrației centrale care târie după ea sănătatea ca un sac vechi pentru care n-are bani să îl peticească? Poate, și una, și alta.

Peste 40% dintre români consideră sănătatea o prioritate, însă doar puțin peste un sfert dintre ei își pot aminti măsurile în domeniu propuse de guvernele din ultimii ani, relevă Barometrul de sănătate publică lansat la Biblioteca Academiei Române.

Deciziile din ultimii ani luate de autorități în domeniul sănătății au rămas în memoria a doar 27% dintre români. Dintre aceștia, cei mai mulți își amintesc despre măsurile legate de gestionarea pandemiei de COVID-19.

Puține campanii

Mai puțin de 10% evocă alte tipuri de campanii de sănătate publică, programe de diagnosticare precoce sau de prevenire a unor boli. În privința vaccinurilor, peste jumătate dintre români spun că au încredere în acestea, în timp ce 44 de procente afirmă că au puțină și foarte puțină încredere.

Întrebați de unde se informează despre medicamente sau boli, peste 70% dintre respondenți au indicat ca sursă medicul de familie sau un specialist. Între 25 și 30 de procente se informează însă și de pe internet. Conform barometrului, în general, publicul tinde să considere spitalele private ca fiind superioare celor de stat. Singura dimensiune la care acestea din urmă sunt văzute ca fiind mai bune decât cele private este legată de capacitatea de a trata cazuri grave. În cercetare, se mai arată, totodată, că cea mai mare problemă a sistemului medical românesc, la mare distanță de altele, o constituie personalul medical insuficient.

Suntem mai pretențioși

Directorul Institutului de Științe Politice și Relații internaționale al Academiei Române, Dan Dungaciu, precizează că se observă, de asemenea, o creștere a pretențiilor românilor de la sistemul medical, dar și necesitatea îmbunătățirii modului în care autoritățile din domeniu comunică cu publicul.

Dan Dungaciu: !”Ideea de a oferi atenții medicilor în spitale nu mai este o temă fundamentală pentru români. S-a trecut la un tip de pretenție de europenizare a opțiunilor în sănătate. Românii vor spitale mai bune, românii vor aparate performante, românii vor ca spitalele lor să semene cu cele din spațiul european. Sănătatea nu comunică bine; și nu comunică prost doar oficialii din zona de sănătate. Practic, tot dispozitivul acesta ar trebui să învețe un pic să comunice mai bine, pentru că e o fază de comunicare și o fază de educație. Românii se duc aproape mai degrabă pe internet decât din comunicarea cu autorităţile, că sunt ele oficiale sau sunt instituţii din zona medicală”.