Infofinanciar > Info > 300 de lei pentru acești români! Vine un cadou de Ziua Copilului
Info

300 de lei pentru acești români! Vine un cadou de Ziua Copilului

Vouchere sociale Sursa foto Observator
Credit imagine: Observator

Este o perioadă bună pentru salariații români. În afara zilei libere de 1 iunie, se face punte între Ziua Copilului și weekend. Astfel, vineri, 2 iunie, care în mod obișnuit ar fi fost lucrătoare, va fi liberă pentru anagajații de la stat, iar angajatorii din sectorul privat pot alege și ei să facă acest pas, deși nu sunt obligați. În plus, pe 5 iunie este a doua zi de Rusalii, de asemenea liberă prin lege. Dar în afara așteptatei minivacanțe, românii mai pot beneficia de un cadou – vouchere în valoare de 300 de lei. Banii aceștia nu sunt impozabili.

La fel ca și de 8 martie și de Paști, românii pot primi vouchere cadou de Ziua Copilului. În cazul în care acești salariați sunt părinți, angajatorul poate oferi daruri cu o valoare egală și pentru copilul sau copiii minori ai acestora. Banii pot fi oferiți ori sub formă de card încărcabil, sub formă de voucher de cumpărături, ori chiar drept un cadou material, a cărui valoare să se încadreze în suma de 300 de lei. În cazul în care banii oferiți de angajatori depășesc pragul de 300 de lei, suma excedentară este supusă taxelor și impozitelor.

Ce se arată în Codul Fiscal

În urma Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 130/2021, cadourile oferite angajaților sunt reglementate astfel, se arată în Codul Fiscal:

„Pentru angajatori plătitori de impozit pe profit
Potrivit art. 25 alin. (3 ) lit. b) cheltuielile reprezentând cadouri în bani sau în natură, inclusiv tichete cadou oferite salariaților și copiilor minori ai acestora sunt cheltuieli sociale, deductibile limitat, în limita unei cote de până la 5%, aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii.
Pentru salariați
Potrivit art. 76 alin. (4 ) lit. a) din Codul fiscal, în cazul cadourilor în bani şi/sau în natură, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, veniturile sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea acestora pentru fiecare persoană în parte, cu fiecare ocazie din cele de mai jos, nu depăşeşte 300 lei: cadouri oferite angajaţilor, precum şi cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu
ocazia Paştelui, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase; cadouri oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie; cadouri oferite angajaţilor în beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie”.

De asemenea, legea stipulează că acești bani sunt întru totul neimpozabili, până la pragul superior de 300 de lei:

„Cadourile oferite angajaților în beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie prevăzute în contractul de munca în suma de 300 lei/persoana nu sunt impozabile și taxabile cu impozit pe venit și contribuții sociale”.

Conform Antena 3 CNN, trebuie să fim atenți, întrucât astfel de beneficii extrasalariale vor figura în regulamentul intern dacă sunt specifice angajatorului respectiv. Oferirea cadourilor este la latitudinea celui care v-a angajat.