Infofinanciar > Info > 28 martie 1974: Ziua în care Nicolae Ceaușescu a devenit primul președinte al României
Info

28 martie 1974: Ziua în care Nicolae Ceaușescu a devenit primul președinte al României

nicolae ceauescu iarna
sursă foto B1TV

Pe 28 martie 1974, Nicolae Ceaușescu a fost numit președinte al Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România, marcând astfel prima dată când a fost denumit oficial un președinte în istoria țării noastre. Această poziție i-a conferit lui Ceaușescu puteri extinse și a consolidat controlul său asupra statului și partidului comunist.

Nicolae Ceaușescu s-a născut în satul Scornicești din județul Olt în 1918 și a devenit membru al Partidului Comunist Român (PCR) în 1933. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost arestat și a petrecut mai mulți ani în închisoare pentru activități comuniste. După eliberarea sa, a urcat rapid în ierarhia partidului și a ocupat o serie de poziții importante în timpul anilor 1950 și 1960, pe vremea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej.

Semnificația din spatele alegerii lui Ceaușescu

În 1965, Ceaușescu a devenit prim-secretar al PCR și a început să-și consolideze puterea prin promovarea unei politici de independență față de Uniunea Sovietică. În 1967, a fost numit președinte al Consiliului de Stat și și-a consolidat puterea prin intermediul acestui nou post. În 1974, a devenit președinte al Republicii Socialiste România și și-a asigurat astfel poziția de lider suprem al țării.

În timpul mandatului său, Ceaușescu a promovat o politică de dezvoltare economică rapidă, dar care a dus la o creștere a datoriei externe și la o serie de sacrificii pentru populație. Fostul dictator a introdus o serie de programe de dezvoltare industrială și agricolă și a susținut construirea unor mari proiecte arhitecturale, cum ar fi Casa Poporului, care este acum cel mai mare clădiri administrativă din lume.

Cu toate acestea, regimul comunist a lui Ceaușescu a fost caracterizat și de o reprimare brutală a oricărei opoziții politice și de o lipsă a libertății de exprimare și de circulație. De asemenea, politica sa de dezvoltare economică a dus la o deteriorare a standardelor de viață ale multor români și la o accentuare a inegalităților sociale. La 22 decembrie 1989, regimul lui Ceaușescu a fost răsturnat printr-o revoltă populară, iar Ceaușescu și soția sa, Elena, au fost arestați și executați la scurt timp după aceea.

Cum a ajuns Ceaușescu dictatorul României

Nicolae Ceaușescu, născut într-o familie de țărani cu zece copii la Scornicești în data de 26 ianuarie 1918, a avut o copilărie dificilă. Mâncarea de bază a familiei era mămăliga, iar el a făcut doar patru clase la școala din sat, în condițiile în care nu avea cărți și adesea mergea desculț la cursuri. La vârsta de unsprezece ani, din cauza dificultăților financiare ale familiei, Ceaușescu a plecat la București unde a devenit ucenic la o cizmărie.

În anul 1932, Nicolae Ceaușescu a aderat la Partidul Comunist din România, care era o organizație politică nelegală în acea perioadă. El a fost arestat de mai multe ori pentru activitățile sale comuniste și antifasciste de propagandă. În 1940, a fost din nou arestat și condamnat la închisoare. Ulterior, în anul 1943, el a fost transferat la închisoarea din Târgu Jiu, unde a împărțit celula cu Gheorghe Gheorghiu-Dej. Acest lucru l-a ajutat pe Ceaușescu să-și asigure viitorul politic, devenind protejatul lui Gheorghiu-Dej.

După terminarea celui de-al Doilea Război Mondial, Nicolae Ceaușescu a fost numit secretar al Uniunii Tineretului Comunist. După abdicarea regelui Mihai I în decembrie 1947, Ceaușescu și-a început ascensiunea politică, informează Observator.