Infofinanciar > Info > 26 decembrie în istorie: 1989 – Dispare adresarea de „tovarăș”
Info

26 decembrie în istorie: 1989 – Dispare adresarea de „tovarăș”

revolutia din romania digi.ro
sursă foto: digi24.ro

Ziua de 26 decembrie este una extrem de încărcată pentru români. Pe lângă faptul că vine după ziua de Crăciun, Ziua Nașterii Domnului, aceastp zi are și o puternică însemnătate istorică. Acum 33 de ani, în anul 1989, anul Revoluției, se produc deja primele schimbări de după viața în comunism, la doar o zi după ce cuplul prezidențial fuseseră asasinat.

Frontul Salvării Naționale (FSN), gruparea politică care vine la putere după căderea comunismului, se mișcă rapid, iar la 26 decembrie 1989 se dă prima lege națională ce începe să schimbe modul de viață al românilor. Această lege face referire astfel la anularea mai multor interdicții impuse de liderii comuniști de-a lungul deceniilor.  Se renunță, așadar, la celebrul apelativ de „tovarăș” sau „tovarășă”. Legea din 26 decembrie impune folosirea de „domnule” sau „doamnă”.

Problemele de adapatare ale conducătorilor

Însă, chiar și așa, s-a renunțat de tot la acest apelativ? Punem această întrebare amintind totodată că, la o diferență de 16 ani de momentul decembrie 1989, fostul președinte al României, Ion Iliescu, îi dă cuvândul la tribună „tovarășului Adrian Năstase”.

Data de 26 decembrie 1989 vine și cu acceptarea avortului de către lege, iar această nouă măsură a avut chiar din primul an un impact enorm, căci aproape un milioan de fete și femei au apelat la această metodă medicală.

Tot în ziua de 26 decembrie, În România se elimină interdicția de a nu putea avea domiciliul decât în localitatea unde lucrau. De asemenea, în dimineața acelei zile, românii află de la ziare că pot găsi tot ce doresc în magazinele din Capitală. O informație destul de utilă, căci foarte mulți își strânseseră banii la saltea în toți acești ani. În continuare, a urmat să se pună pentru prima dată la dispoziția populației primele cantități de mărfuri din import, cea mai populară fiind carnea congelată, citricele și fructele exotice, cafeaua. O aștă veste bună pentru români a fost atunci faptul că se elimină rațiile de benzină și de căldură.

„Libertatea nu este de vânzare”

Profesorul universitar și cercetătorul Radu Silaghi, a acordat un interviu pentru cei de la AlephNews în care declara faptul că: „Libertatea nu este de vânzare. Dreptul la o viață decentă, demnă, nu este de dat pentru nimic în lume. Mă uităm acum recent la unii din clasa politică, recent, juma’ de an – un an, comparau 10 august de anul trecut cu revoluția română care aia e revoluție adevărată. Nu se compară deloc”.

„Avem toate mijloacele de a ne apăra libertatea în toate felurile posibile. Atâta timp cât avem libertatea presei, atâta timp cât avem libertatea de mișcare, atâta timp cât avem o bază în această țară, în această națiune mică, cu demnitatea ei mică acolo…”, mai spune Silaghi jurnaliștilor.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.