Infofinanciar > Info > 250 de lei, atât costă un meniu de Crăciun pregătit de un srilankez! Cu ce vine nou tânărul stabilit în București
Info

250 de lei, atât costă un meniu de Crăciun pregătit de un srilankez! Cu ce vine nou tânărul stabilit în București

250 de lei, atât costă un meniu de Crăciun pregătit de un srilankez! Cu ce vine nou tânărul stabilit în București
sursa foto Libertatea

În România, felul principal al mesei de Crăciun este alcătuit din carne de porc gătită și cârnați proaspeți, la grătar sau prăjiți în ulei, cu o garnitură de varză murată. Rulourile de varză umplute cu carne de porc, tradiționalele sarmale, sunt un fel de mâncare emblematic de Crăciun pentru români.

Cu toate acestea, Sachin Wickramasinghe, un bucătar srilankez care locuiește acum în București, a pregătit o altă variantă pentru tradiționalul prânz de Sărbători. Deși românii sunt obișnuiți cu friptura de porc sau cu nelipsitele sarmale în foi de viță sau varză, aceștia pot încerca și varianta de pui Masala pe care o prezintă Sachin, gătind alături de prietena lui, Rumi.

Povestea bucătarului din Sri Lanka

Bucătarul din Sri Lanka are 32 de ani și s-a stabilit în România în luna mai a anului 2018. Acesta a declarat că iubește ,,libertatea” pe care o are în țara noastră, menționând și că ,,oamenii de aici sunt buni”. Mai mult decât atât, Sachin a declarat că nu și-ar dori să se mute din România, întrucât găsește aici toate lucrurile de care are nevoie. Și, mai important decât atât, face exact ce dorește, să gătească pentru oamenii ce intră în restaurantul din centrul Bucureștiului. Un obiectiv pentru anul viitor este participarea la show-ul culinar ,,Chefi la Cuțite”, precizând că este dispus să învețe limba română pentru a se descurcă să execute cerințele lui Sorin Bontea, Florin Dumitrescu sau Cătălin Scărlătescu.

Libertatea a amintit că Guvernul României a aprobat contingentul de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă pentru anul 2023 în data de 8 decembrie 2022. Executivul a stabilit un contingent de 100.000 de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă în anul 2023, număr similar celui din acest an, mai exact 75.000. Mai mulți muncitori din Sri Lanka au optat să vină în România, pentru a munci în diverse domenii precum construcții, bucătărie sau în cadrul regimurilor hoteliere.

Meniu de Crăciun, direct din Sri Lanka

Sachin Wickramasinghe a pregătit un meniu pentru Crăciun, care a fost bazat pe un buget de 250 de lei, potrivit sursei menționate anterior. Bucătarul a pregătit un pui Masala, cu orez și alte două garnituri. Pentru finalul mesei, acesta a gătit un dulce specific srilankez, iar totul s-a finalizat cu prepararea a 7 porții. Mai jos este rețeta pe care s-a bazat Sachin.

Ingrediente:

Un kilogram jumate de pulpe de pui;

1 kilogram de orez;

800 grame de vinete;

6 ouă;

1 kilogram de ceapă;

trei legături de ceapă verde;

4 morcovi;

1 kilogram de roșii;

2 cutii cu iaurt X 350 gr;

1 pachet de unt;

pudră de cocos;

curry, sare, curcuma, condiment Butter Masala;

3 ardei iuți;

o lămâie;

Rețeta Orez – Se fierbe orezul. În paralel, se călește morcovul în ulei cu usturoi, ghimbir și un băț de scorțișoară, iar apoi se amestecă cu orezul, se adaugă ceapă caramelizată. Se asezonează cu ceapa verde.

Garnitură 1 – Se călește în ulei mango tăiat felii cu roșii, ceapă, usturoi și cocos pudră.

Garnitură 2 – Vinetele se taie fâșii și se călesc în ulei. Apoi se stoarce zeamă de lămâie și se condimentează după gust.

Pulpele de pui se crestează, se condimentează cu curry și sare, apoi se prăjesc în ulei. În paralel se prepară sosul – butter masala. Condimentul respectiv se amestecă cu iaurtul, ceapă, roșii, ghimbir și usturoi. Sosul se toarnă peste pulpele de pui, apoi se bagă la cuptor pentru 15 minute. Se fierb tare 6 ouă, apoi se prăjesc în ulei. Se servesc întregi peste orez.

*Cantitățile variază în funcție de gust.

Pentru desert, Sachin a pregătit ,,un fel de pancakes, dar care nu sunt clătite”.

Persoanele interesante să încerce meniul lui Sachin Wickramasinghe pot merge la QP Pub, din zona centrală a Bucureștiului, aproape de Universitate. Este foarte important faptul că bucătarul srilankez își cumpără produsele din România, optând pentru piața Obor atunci când are nevoie de condimente speciale.

Acesta și-a declarat pasiunea pentru arta culinară încă de când era doar un adolescent, la 19 ani luând cursuri intensive de pentru bucătărie în restaurantele din Sri Lanka. Sachin a declarat că muzica îl acompaniază atunci când gătește, iar preparatul mâncării este o acțiune ce se apropie sa sacru pentru el, nefiind întrerupt de nicio altă activitate.

Sachin ține foarte mult la curățenia din bucătărie, așa că este foarte atent la tot ce se varsă pe spațiul de lucru. „Două kilograme în tigaie, jumate de kilogram pe lângă”, glumește srilankezul. Acesta a declarat că a încercat să prepare sarmale, dar procesul de fierbere i s-a părut mult prea lung. A gătit și tradiționalul gulaș, pentru care s-a informat temeinic înainte.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.