Infofinanciar > Info > 2,4 milioane de români vor primi pachete de 25 de kg cu alimente! Ce conțin pachetele în valoare de 50 de milioane de euro
Info

2,4 milioane de români vor primi pachete de 25 de kg cu alimente! Ce conțin pachetele în valoare de 50 de milioane de euro

2,4 milioane de români vor primi pachete de 25 de kg cu alimente! Ce conțin pachetele în valoare de 50 de milioane de euro
Sursa foto: antena 3

De aceste sărbători Pascale, milioane de români vor primi un pachet de 25 de kilograme de alimente și vouchere pentru acelați scop.Cât costă un astfel de pachet de 25 de kilograme și ce conține în el.

În luna care urmează, românii aflați în situații defavorizate vor primi aceste pachete alimentare, conform lui Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și proiectelor europene.

Cât costă alimentele

În 2023, sprijinul românilor prin alimente și mese calde este acordat în 6 tranșe, unui număr de aproximativ 2,4 milioane de oameni.

„Zahăr, ulei, făină, mălai și multe altele, produse românești. O nouă tranșă de pachete de 25 kg cu alimente vor ajunge zilele acestea în casele românilor vulnerabili.

Mi-am rugat colegii să facă tot ce ține de ei pentru ca sprijinul să ajungă către cei 1,18 milioane de beneficiari înainte de Sărbătorile Pascale. Și au reușit.

Astăzi (vineri – n.r.) am fost în vizită de lucru la Urlați, unde este cel mai mare depozit din țară, să mă asigur că totul funcționează corespunzător.

Dacă am cumpăra produsele din pachet de la raft ar costa 390 de lei. În total, valoarea pachetelor care ajung către români în această perioadă este de 50 de milioane de euro şi înseamnă 30 de tone de alimente.

Îi felicit pe toți cei implicați în acest program, care este un real succes. Vom continua să protejăm securitatea alimentară și în următorii ani, fie sub formă de pachet alimentar, fie sub formă de voucher, iar întâietate vor avea întotdeauna producătorii naționali”, a comunicat Marcel Boloş, vineri, pe platforma Facebook, potrivit antena3.ro.

Ce se află în aceste pachete

Aceste ajutoare conțin produse de bază precum: 5 pungi a câte un kilogram fiecare, de făină albă; 4 pungi de mălai a câte un kilogram fiecare; 2 pungi de 400 de grame de paste făinoase; 4 sticle de 1 litru de ulei; 2 pungi de un kilogram de zahăr; 4 pungi de 1 kilogram de orez; 5 cutii de 300 de grame cu conserve ce au carne de vită; 3 cutii de 300 de grame de conserve ce conțin carne de porc; 5 cutii de 200 de grame cu conserve ce ocnțin pate de ficat de porc; 2 borcane a câte 720 ml de compot; 1 borcan de gem de fructe de 360 de grame; 1 borcan de gem de fructe dietetic ce are 360 de grame.

„Sprijinul pentru alimente și mese calde acordat românilor vulnerabili continuă și în 2023, odată cu majorarea cu 12,5% a pragului de venit până la care se acordă dreptul. Au fost virate sumele pentru prima tranșă de anul acesta, adică a tranșa a V-a din program, de care vor beneficiază aproape 2,4 milioane de români.

Ne respectăm astfel promisiunea față de oameni, aceea de a avea grijă de nevoile lor imediate.

Pe lângă voucherele sociale pentru alimente, vom continua distribuirea pachetelor cu produse alimentare și în acest an, cu o nouă tranșă în luna aprilie.

De asemenea, românii din medii vulnerabile primesc 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie.

Adăugând la acestea sprijinul pentru rechizite și îmbrăcăminte acordat elevilor, trusourile pentru mamă și nou-născut, voucherele pe care le pregătim pentru îmbunătățirea condițiilor de locuit și pentru achiziționarea de electrocasnice, putem vorbi în 2023 despre un amplu pachet de măsuri sociale finanțat din fonduri europene, 1,8 miliarde de euro într-un singur an”, a afirmat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Majoritatea beneficiarilor sunt din orașe precum: București, Iași, Bacău, Dolj şi Suceava.

Persoanele care vând aceste pachete vor fi sancționate, potrivit lui Boloș. Aceștia vor fi scoși de pe lista beneficiarilor, iar poliția locală sau Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene vor fi anunțate.

„Dacă sunt astfel de situaţii (să vândă produsele/pachetele – n.r.) în care totuşi noi le dăm pentru a le asigura traiul zilnic şi totuşi aceste produse fac obiectul comercializării, trebuie sesizat de îndată fie MIPE sau structurile de poliţie locală pentru că ordonanţa prevede sancţiuni dure pentru astfel de situaţii, mergând chiar până la excluderea din categoria beneficiarilor.

Scopul acestei forme de sprijin este să îi ajutăm să treacă cu bine de această perioadă de criză”, a explicat ministrul Boloș.