Infofinanciar > Info > 20.000 de lei pentru români! Despre ce program este vorba și cum puteți intra în posesia banilor
Info

20.000 de lei pentru români! Despre ce program este vorba și cum puteți intra în posesia banilor

salariul mediu net
sursa foto arhiva companiei

Programul Casa Verde Fotovoltaice a fost deblocat, iar cei interesați să instaleze panouri fotovoltaice au putut finaliza demersurile necesare în acest sens.

De asemenea, perioada de înscriere a persoanelor fizice către instalatori s-a încheiat, iar aceștia au început deja să monteze sistemele. Primele cereri de decontare a costurilor au fost depuse.

Laurențiu Neculaescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu, a oferit detalii despre întregul proces și despre pașii necesari pentru a accesa finanțarea. Acesta a anunțat documentul obligatoriu pentru decontarea sumei de 20.000 de lei promisă de stat pentru instalarea panourilor fotovoltaice.

„Ne pare rău că a trebuit să-l translatăm în 2024 din cauza unei decizii a unei instanțe, dar am reușit să remediem problema. Pe 24 aprilie s-a terminat perioada de înscriere a persoanelor fizice către instalatori. Au expirat cele 90 de zile. Ultima zi a fost 24 aprilie.

Suntem în etapa în care deja instalatorii au început să monteze. Avem și primele cereri de decont. Sunt deja instalatori care au instalat sisteme pe casele oamenilor și noi estimăm că prin august-septembrie mare parte din aceste sisteme vor fi instalate și atunci vom pregăti noua sesiune pentru anul 2024 unde avem un buget record de 2 miliarde de lei. E cel mai mare buget pe care l-a pus Administrația Fondului pentru Mediu pentru un asemenea program. Anul trecut am avut 1,75 miliarde”, a explicat Laurențiu Neculaescu.

20.000 de lei pentru români

Laurențiu Neculaescu a vorbit despre procedura prin care oamenii pot intra în posesia celor 20.000 de lei. Acesta a subliniat că românii nu pot deconta banii fără un act extrem de important. Este vorba despre certificatul de prosumator. Acest certificat va fi acordat de către distribuitorul de energie, conform legii.

„Acum, la decontare, obligatoriu, trebuie să vină cu certificatul de prosumator. Probabil acolo mai au o mică întârziere, până obțin certificatul de prosumator. Este acordat de distribuitorul de energie din zona respectivă. El este obligat de lege să-l acorde. Are niște termene clare, în lege, în cât timp trebuie să analizeze dosarul, în cât timp trebuie să notifice persoana că este declarată prosumator.

Orice persoană care observă întârzieri în acest proces de obținere a certificatului de prosumator, să se adreseze ANRE-ului pentru că există lege clară, cu termene clare. Așadar, fiecare furnizor și distribuitor de energie trebuie să te declare prosumator dacă respecți condițiile”, a mai spus Laurențiu Neculaescu.

Aproximativ 100.000 de familii din România sunt eligibile pentru a primi o finanțare de 20.000 de lei din partea Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), bani care vor fi folosiți pentru instalarea de panouri fotovoltaice, potrivit CanCan.