Infofinanciar > Lumea la zi > 1989 versus prezent. Bursa din Japonia a renăscut după 34 de ani
Lumea la zi

1989 versus prezent. Bursa din Japonia a renăscut după 34 de ani

japonia bani (sursă foto: dreamstime)
sursă foto: dreamstime

La sfârșitul anului 1989, nicio persoană nu a simbolizat mai bine ascensiunea postbelică a Japoniei spre o superputere economică decât Akio Morita, cofondatorul Sony. Care a uimit lumea cu o achiziție de 3 miliarde de dolari a Columbia Pictures. În același an, o traducere neautorizată în limba engleză a unui eseu exploziv la care a fost coautor, intitulat „The Japan That Can Say No” (Japonia care poate spune nu), a devenit virală în rândul elitei americane. Invocând ceea ce el considera a fi scurtmetrajul întreprinderilor americane. „S-ar putea să nu fiți niciodată capabili să concurați cu noi” a avertizat Morita.

A fost o manifestare de aroganță pe care a regretat-o mai târziu. Dar care a surprins cu brio starea de spirit din Japonia. În timp ce companiile și miliardarii săi dominau clasamentele celor mai valoroase și mai bogate companii din lume.

Bursa din Japonia

Joi, indicele bursier Nikkei 225 a depășit în sfârșit nivelul atins în urmă cu 34 de ani. Dar a dispărut sentimentul de euforie sau de realizare care predomina în 1989. Când exporturile japoneze de mașini și televizoare au crescut vertiginos și o creștere a prețurilor proprietăților imobiliare părea de neoprit.

În timp ce lumea s-a străduit în ultimul an să țină inflația sub control, Japonia nu a declarat încă oficial ieșirea din deflație. Astfel, rămâne singura țară cu rate ale dobânzii sub zero. În prezent, cea mai clară amenințare pentru SUA este ascensiunea Chinei, în timp ce Japonia a cedat avantajul său în domeniul electronicelor de consum și al cipurilor în favoarea rivalilor din Coreea de Sud și Taiwan.

Riscurile deflației

Pe atunci, factorii de decizie politică creșteau taxele și ratele dobânzilor pentru a calma totul, a declarat Jesper Koll, un comentator de piață care a fost economist la Warburg. „Astăzi, ei sunt în totalitate pro-creștere și sunt îngrijorați de riscul revenirii deflației” a spus Koll. În 1989, Japonia a fost all-in în optimismul său. Astăzi, Japonia internă nu este nici măcar ușor optimistă. Un sondaj a fost realizat în 2022 de Fundația Nippon în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 17 și 19 ani. Tinerii japonezi aveau de departe cel mai mic procent de încredere. Doar 13,7% credeau că țara se va îmbunătăți.

În timp ce Japonia atrage în prezent investitori globali, „nu ar trebui să ne bucurăm prea mult de acest lucru”, a declarat Takeshi Niinami, director executiv al grupului de băuturi Suntory. „Yenul este ieftin și mi-e teamă că investitorii vor pleca dintr-o dată și vom rămâne cu un câmp gol” a spus acesta.

Economia Joponiei

La sfârșitul anilor 1980, Tokyo sărbătorea un deceniu de glorie. În care economia a crescut în medie cu 4% pe an, datorită majorării prețurilor acțiunilor și proprietăților. Dar în vara anului 1989, Kazuo Ueda, actualul guvernator al Băncii Japoniei, care preda la Universitatea din Tokyo la acea vreme, era deja îngrijorat. „Creșterea recentă a acțiunilor japoneze este o bulă și ar putea exploda în orice moment”, a avertizat el într-un editorial. În luna mai a aceluiași an, banca centrală a început să majoreze ratele dobânzilor pentru a preveni inflația. Crescând rata de actualizare de la 2,5% la 6% până în august 1990.

Pe măsură ce prețurile activelor s-au prăbușit, instituțiile financiare și dezvoltatorii imobiliari s-au străduit să scape de creditele neperformante, declanșând o criză bancară. BoJ a început să reducă ratele dobânzilor, iar până în 1999, inflația era sub zero.

Economia japoneză a intrat într-o lungă perioadă de stagnare în anii 2000, când economia a crescut în medie cu doar 0,7%. Pe măsură ce deflația ușoară a continuat, oamenii au încetat să mai creadă că prețurile sau salariile vor crește. De asemenea, datoriile au crescut. FMI se așteaptă ca raportul dintre datoria publică și produsul intern brut al Japoniei să ajungă la 256% în 2024, față de 65% în 1989.

Economia în zilele noastre

Astăzi, economia se află într-un moment de cotitură. BoJ se pregătește să înceapă ieșirea treptată de la politica monetară extrem de relaxată încă din această primăvară. Tot mai multe companii măresc prețurile, iar lipsa forței de muncă contribuie la creșterea salariilor.

Într-un discurs ținut la începutul lunii februarie, Shinichi Uchida, viceguvernatorul BoJ, și-a exprimat optimismul. „Ne aflăm acum în fața oportunității de a ieși din mentalitatea și comportamentul din perioada deflaționistă” a spus acesta. Totuși, nu prea există un sentiment de euforie. Economia s-a contractat timp de două trimestre consecutive, iar consumul gospodăriilor rămâne slab. „Nu aș numi asta o bulă. Și încă nu există certitudinea depășirii deflației”, a declarat Koji Toda, manager de fonduri la Resona Asset Management.

Afaceri

Atunci când Nippon Steel a anunțat în decembrie oferta de preluare a US Steel, în valoare de 14,9 miliarde de dolari, în întregime în numerar, bancherii au văzut în această achiziție un semn al revenirii companiilor japoneze pe piețele globale. Dar afacerile de fuziuni și achiziții din anii 1980 au fost o demonstrație a ambițiilor Japan Inc. de a cuceri lumea. Directorii de companii spun că graba de astăzi de a merge peste hotare este determinată de nevoia de a găsi noi venituri. Situate în afara pieței interne, care îmbătrânește rapid și se micșorează.

În urma unei crize bancare interne și a falimentului Lehman Brothers în 2008, grupuri japoneze precum Sony, Panasonic și Hitachi au intrat într-o perioadă lungă și dureroasă de restructurare. În 1989, companiile japoneze, în special băncile, dominau top 10 mondial în funcție de capitalizarea bursieră. În prezent, nicio companie japoneză nu se află în top 10.

În prezent, Toyota a ajuns să fie cel mai mare producător auto din lume în funcție de vânzări. Dar și cea mai valoroasă companie din Japonia. Sony, care este acum mai cunoscută pentru activitățile sale de divertisment și pentru jocurile PlayStation decât pentru playerul muzical portabil Walkman, se află pe locul al treilea. În timp ce producătorul de echipamente pentru semiconductori Tokyo Electron ocupă locul al cincilea.

Cei mai bogați 10 oameni

În 1989, șase dintre cei mai bogați 10 oameni din lume erau japonezi. În fruntea listei se afla Yoshiaki Tsutsumi, fostul proprietar al Seibu Railway. A cărui avere a fost estimată de Forbes la 15 miliarde de dolari.
În prezent, doar trei japonezi se află printre primii 100 de miliardari din lume. Tadashi Yanai, fondatorul Fast Retailing, proprietarul Uniqlo, și familia sa ocupând locul 30. Cu o avere estimată la 40 de miliarde de dolari.

În ceea ce privește câștigurile, companiile japoneze au ieșit din perioada de creștere redusă cu bilanțuri sănătoase. Potrivit datelor Ministerului de Finanțe, profiturile nete generate de companiile nefinanciare japoneze au crescut de peste patru ori. Ajungând la 74 de miliarde de yeni (493 de miliarde de dolari) între anul fiscal 1989 și anul fiscal 2022. În timp ce valoarea dividendelor pe care le-au plătit acționarilor a crescut de opt ori, ajungând la 32 de miliarde de yeni în aceeași perioadă.

Cu toate acestea, decenii de deflație și stagnare economică au diminuat, de asemenea, apetitul pentru investiții. Lăsând companiile să stea pe un teanc masiv de numerar de 343 miliarde de yeni. Aproximativ jumătate dintre companiile listate în primul eșalon al bursei din Tokyo au acțiuni subevaluate. Cu un raport preț/valoare contabilă mai mic de unu. Ceea ce l-a determinat pe șeful Japan Exchange Group să lanseze o campanie „name-and-shame”. Pentru a face presiuni asupra întreprinderilor să ofere evaluări mai mari. „Creșterea actuală a acțiunilor nu reflectă neapărat puterea reală a companiilor japoneze”, a declarat Masakazu Tokura, președintele puternicei federații de afaceri japoneze Keidanren.

Japonia și întreaga lume

În decembrie 1989, cu doar două săptămâni înainte ca Nikkei să atingă un nivel maxim, Yasumichi Morishita a cheltuit 100 de milioane de dolari pe tablouri. Realizate de Vincent van Gogh, Claude Monet, Pierre-Auguste Renoir și Paul Gauguin. Fiind cumpărate la licitațiile de artă din New York. Cu o lună mai devreme, magnatul imobiliar Tomonori Tsurumaki a ținut prima pagină a ziarelor. Prin cumpărarea tabloului Les Noces de Pierrette de Pablo Picasso pentru 51 de milioane de dolari.

În 1989, piața mondială de artă era din ce în ce mai dependentă de puterea yenului și de bula imobiliară japoneză. Goana japonezilor după opere de artă a fost simbolul unei țări care, dintr-o dată, dorea și își permitea să cumpere totul. Turiștii săi păreau să fie peste tot, iar companiile sale păreau, de asemenea, să își croiască drum pe fiecare piață sau afacere. „Dacă nu vrei ca Japonia să cumpere, nu vinde”, a remarcat cofondatorul Sony, Akio Morita. Când a fost întrebat despre achiziționarea de către compania sa a Columbia Pictures.

Până în 1989, Japonia începuse, de asemenea, să își facă un renume ca unul dintre cei mai importanți exportatori de soft power din lume. S-a evidențiat și ideea că Japonia, ca țară și cultură, are ceva unic de împărtășit cu lumea. Hello Kitty, Mario, Gundam și Sonic au captivat. Iar puterea de divertisment a Japoniei a devenit una dintre cele mai cunoscute superputeri ale sale.

Artă și cultură

În timp ce piața bursieră se apropia de apogeu, Nintendo a lansat consola portabilă Game Boy. Un aparat care avea să se vândă în peste 100 de milioane de unități în întreaga lume. Dar și care a pus jocurile japoneze, estetica culturii pop japoneze și Pokémon în buzunarele din întreaga lume. Cu doar trei zile înainte de vârful Nikkei, publicul american a văzut pentru prima dată Akira. Animația de referință care avea să creeze o generație globală de fani ai desenelor animate japoneze.

În 2024, Japonia își păstrează o mare parte din această putere soft și un stoc semnificativ de bogăție, dar și-a pierdut mult din preeminență. China a depășit Japonia ca principal rival economic al SUA. iPhone a devenit dispozitivul din buzunarul tuturor, iar banii din Orientul Mijlociu și alte averi suverane fac achiziții de prestigiu în întreaga lume.
Artele cumpărate cu atâta brio de Morishita și Tsurumaki în 1989 au ajuns în mâinile creditorilor. La fel ca multe alte active acumulate în timpul bulei, odată ce au început falimentele și imaginea globală a Japoniei a început să se clatine.

Societatea

Într-o seară obișnuită din decembrie 1989, era aproape imposibil să obții o masă în orice restaurant pe jumătate decent din Tokyo, își amintește un comerciant de vânzări foarte tânăr pe atunci. Cu excepția cazului în care, la fel ca el, lucrai la Nomura Securities. Casa de brokeraj japoneză era pe atunci cea mai mare casă de valori mobiliare din lume. De asemenea, rezervase multe dintre cele mai bune restaurante cu luni de zile înainte. Concurând cu Nikko, Daiwa, Yamaichi și alte case de valori mobiliare.

În 1989, cheltuielile corporative ale Japoniei pentru divertisment au ajuns la aproape 5 miliarde de yeni. Cu mult mai mari decât întregul buget de apărare al țării, de 3,9 miliarde de yeni în acel an. Aproape trei decenii și jumătate de deflație și de strângere a curelei corporative mai târziu, cheltuielile colective de divertisment ale Japoniei au scăzut. Nu au recuperat niciodată vârful și au fost de 3,9 miliarde de yeni în 2019, înainte de Covid.

În vârful lanțului trofic

În ciuda preocupărilor legate de creșterea populației, în 1989, Japonia părea încă o țară tânără. Vârsta medie în țară era de 37,2 ani. Iar Japonia se afla într-un boom de saloane de karaoke, piste de bowling, hipodromuri și hoteluri de vacanță. Cele mai bune terenuri de golf cereau 2,6 milioane de dolari pentru un abonament. Oamenii cumpărau undițe de pescuit Shimano de înaltă calitate, echipamente audio scumpe de înaltă fidelitate. Dar și scaune de masaj pentru acasă sau o gamă amețitoare de alte bunuri. Yenul, în 1989, cu aproximativ 40% mai puternic decât la începutul deceniului, a sporit sentimentul că aceasta era o societate aflată în vârful lanțului trofic global.

În prezent, cele mai bune restaurante din oraș sunt foarte bine rezervate. Dar, datorită slăbiciunii istorice a yenului, în mare parte de către vizitatori. Apetitul consumatorilor s-a schimbat și el. În 1990, la doar un an după apogeul bulei bursiere și a prețurilor terenurilor, a fost înființată o companie, Book Off. Care avea să devină cel mai mare lanț de magazine de bunuri second-hand din țară. Pe măsură ce națiunea își reducea dimensiunile și se dezmeticea.
Totuși, în mod esențial, vârsta medie a Japoniei este acum de 48,9 ani. Aceasta este, și se simte ca o societate îmbătrânită. Lipsa forței de muncă afectează aproape fiecare parte a economiei. Iar energia, într-o țară în care 29% din populație are peste 65 de ani, a început să se diminueze, conform Financial Times .