Info

15% sau nu? Ce spun liderii statutului despre creșterea pensiilor

pensii sursa foto Panorama.ro
Sursă foto: panorama.ro

Partidele componente din coaliția de guvernare au viziuni destul de diferite în ceea ce privește majorarea punctului de pensie. Atât PNL cât și PSD și-au atribuit pe rând laurii inițiativei de a crește pensiile românilor.

Într-o intervenție telefonică pentru Antena 3, deputatul PNL, Ionuț Stroe a oferit mai multe clarificări cu privire la discuțiile despre majorarea punctului de pensie la nivel de România. Partidul Național Liberal a precizat că procentul de 15% a fost o propunere proprie.

În mai multe declarații s-a strecurat ipoteza că Partidul Social Democrat ar vrea ca majorarea punctului de pensie să ajungă la un procent maxim de 11% la care să se adauge un supliment financiar. O altă situație incertă care a apărut în spațiul public și care necesită, la rândul ei, o abordare corectă constă în algoritmul de calculare și repartizare a procentului în funcție de cuantumul pensiilor. Mai precis, cu cât pensia este mai mare, cu atât scade ajutorul suplimentar.

Se va renunța la procentul avansat, de 15%?

Ionuț Stroe a subliniat ferm că nu se va renunța la ideea majorării punctului de pensie cu 15%. El considera acest pas ca fiind o anvelopă bugetară pentru toate categoriile de bugetari.

,,Nu avem de ce să renunțăm pentru că, până la urmă, există în cadrul coaliției suficientă înțelegere a situației ca această propunere fermă, de altfel exprimată public și de președintele Klaus Iohannis și de premierul Nicolae Ciucă.  15% a fost propunerea noastră, în momentul de față, cum a confirmat de altfel și ministrul Muncii, ea va fi sub forma unei anvelope bugetare, care să asigure tuturor categoriilor de pensionari, atât celor vulnerabile cât și celor cu pensii mai mari, o protecție suplimentară”, a precizat Stroe, pentru Antena 3.

Ce presupune majorarea de 15%?

Deputatul PNL a transmis că procentul de 15% este o inițiativă a liberalilor. În funcție de cuantumul pensiilor, ministerul Muncii ar putea decide dacă va mai adăuga și bonusuri suplimentare.

,,Această majorare de 15%, propunerea noastră, a liberalilor, ar trebui să fie compusă, pe de-o parte, din creșterea punctului de pensie, chestiune reglementată legal la noi în țară, legată direct de creșterea inflației din anul precedent la care, Guvernul va adăuga și o alocare graduală de beneficii suplimentare. Ministrul Muncii spunea ceva mai devreme, niste bonusuri bugetare. Aceste beneficii adiționale se vor acorda gradual, în funcție de cuantumul actual al pensiei”, a transmis Ionuț Stroe.

Conform declarațiilor deputatului PNL, creșterea trebuie să fie resimțită de toți românii, indiferent de câți bani primesc din pensie, în acest moment.

,,Toți românii au acest drept al creșterii pensiilor dar, este drept,  în momentul de față există o mare diferență referitoare la modul în care  suportă creșterea prețurilor, din ultima vreme, un pensionar care are 1500 de lei pensie și unul care are 5000 de lei”, a mai adăugat deputatul PNL, la finalul conversației telefonice.