Infofinanciar > Esential > Răsturnare de situație la podul din Milișăuți, Suceava. Milionarul Adrian Homan vrea să îl repare din banii săi, după ce autoritățile își dau cu stângu-n dreptul
Esential

Răsturnare de situație la podul din Milișăuți, Suceava. Milionarul Adrian Homan vrea să îl repare din banii săi, după ce autoritățile își dau cu stângu-n dreptul

Milionarul Adrian Homan vrea să construiască singur podul de la Milișăuți
sursa foto: Infofinanciar.ro

La mai bine de o lună de la reportajul realizat în orașul Milișăuți, din Suceava, acolo unde un pod traversat zilnic de zeci de mii de oameni nu este reparat de ani de zile și șoferii stau zeci de minute la coadă să-l traverseze, autoritățile române au reușit să facă o nouă gafă. Au trimis spre aprobare documentele greșite către Apele Române pentru a realiza o rută ocolitoare prin albia râului Suceava.

Între timp, în urma reportajului nostru de la Milișăuți, exasperat de prostul mers al lucrărilor din zonă, un om de afaceri originar din Rădăuți, Adrian Homan, cu o avere estimată de Top 300 Capital la 50 de milioane de euro, a contactat redacția noastră anunțând că este dispus să repare podul pe banii săi, ca apoi să îl doneze autorităților, în condițiile în care zona Bucovinei va avea o serie de evenimente importante în anul 2023, iar infrastructura deficitară din zona va crea probleme celor care vor să o viziteze.

Podul de la Milișăuți, județul Suceava

Podul de la Milișăuți, județul Suceava

Ulterior, după câteva săptămâni, situația a fost remediată de CNAIR, dar toate greșelile făcute în ultima perioadă au reușit să prelungească cu luni de zile termenul inițial de finalizare a lucrărilor ce trebuiau să fie gata până în luna mai a acestui an.

Un om de afaceri vrea să construiască podul din banii lui

Adrian Homan, unul dintre milionarii în euro ai României, spune că nu înțelege cum de acest pod nu este gata de ani de zile și oamenii sunt nevoiți să aștepte zeci de minute în perioadele aglomerate.

“Când am fost în weekend-ul ăsta acasă până la mama, că eu sunt din zona Rădăuți, am stat pur și simplu jumătate de oră la ca să trec podul acela, nu știu ce motive sunt și cine este de vină că nu se face. După cum vedem în China, autoritățile fac un spital de 5.000 de locuri într-o săptămână și noi nu suntem în stare să facem un pod care prevede demontarea unor grinzi, punerea grinzilor, turnată placă de beton și asfaltată. Să nu fiu răutăcios, dar asta ar dura o lună de zile. Am înțeles că picioarele podului, să vorbim în vocabular, sunt făcute, sunt stabilizate, deci ar trebui doar grinzile desfăcute, puse alte grinzi noi și turnat beton și asfalt”, a explicat omul de afaceri vorbind despre podul din Milişăuţi, care face legătura între Suceava şi Răduţi.

Omul de afaceri Adrian Homan este născut în Rădăuți, Suceava

Omul de afaceri Adrian Homan este născut în Rădăuți, Suceava sursa foto: Facebook Adrian Homan

Adrian Homan are o activitate de peste 25 de ani în domeniul construcțiilor, având mai multe proiecte de infrastructură mari, atât la nivel național, cât și internațional, prin companiile pe care le conduce, Technic Technostrade si Construcții SA. Cea din urmă este una dintre cele mai mari companii cu capital 100% românesc din domeniul construcțiilor, Construcţii SA având în spate o tradiție de peste 70 de ani în contrucții civile, industriale și infrastructură. Printre proiectele sale se numără Aeroportul NATO din Fetești, aeroportul din Brașov sau drumul ce leagă Râmnicu Vâlcea de Târgu-Jiu.

“Eu le pot face într-o noapte”

Omul de afaceri spune că deține una dintre cele mai mari firme din România în prefabricarea grinzilor de construcții și ar putea să facă grinzile necesare pentru pod într-o singură noapte, însă ar avea nevoie ulterior de 21 de zile pentru a se usca. Acesta promite că, dacă s-ar putea, în 2-3 luni ar termina podul și l-ar deschide.

“Eu dețin unele din intre cele mai mari firme din România în prefabricarea grinzilor de construcții, Construcţii S.A. Sibiu. Eu am cea mai mare linie de prefabricare de grinzi, eu le pot face într-o noapte. Ceea ce trebuie după aia este să fie lăsate să se usuce cel puțin 21 de zile, dar eu în maxim 2-3 luni de zile aș face podul ăla, l-aș deschide”, a explicat omul de afaceri Adrian Homan.

Acesta a povestit că în anul 2023 în zona Bucovinei vor fi niște evenimente unice, mai ales în perioada verii unde în orașul Marginea, numit și orașul olăritului, există un festival foarte mare la care va fi invitată foarte mult lume, fiind vorba de fi zeci de mii de oameni.

Mai mult, în lunile următoare va fi inaugurată cea mai mare biserică penticostală din România și chiar din sud-Estul Europei, din orașul de graniță Vicovu de sus, investiție care se ridică la peste cinci milioane de euro.

Biserica Penticostală din Vicovu de Sus

Biserica Penticostală din Vicovu de Sus sursa foto: Infofinanciar.ro

“Ținând cont că este sunt niște biserici care se vor inaugura, este vorba de cea mai mare biserică penticostală din sud-estul Europei care depășește 4.500-5000 de locuri , vor veni oameni din toată lumea, Canada, America, Europa, e un lucru unic în zona aia. Nu știu cum autoritățile vor putea debloca situația asta”, a mai transmis omul de afaceri.

De ce vrea Adrian Homan să construiască singur acest pod

Adrian Homan spune că nu are rețineri și face ceea ce promite, iar construcția podului din propriile fonduri ar face-o pentru el, ca să rămână cu “inima împăcată”. Mai mult, acesta spune că a încercat să ia legătura cu CNAIR-ul și cu autoritățile locale, dar nimeni nu a vrut măcar să discute acest subiect.

“N-am reținere, că nu pot să să spun ceva și să nu fac. Eu ca să rămân pentru mine cu inima împăcată l-aș face eu din banii mei proprii și l-aș dona instituțiilor care îl administrează, n-am nicio pretenție.

Dacă am posibilitatea să mi-l atribui eu direct, bineînțeles cu toată legislația și tot ce presupune, eu mi-l asum și îl fac până în luna lui mai cel târziu și îl predau autorităților. Eu am încercat să iau legătura cu CNAIR-ul, am încercat să iau legătura și cu autoritățile locale, toată lumea a fuge, zice că nu se poate. Deci nu înțeleg așa ceva. Eu le știu pentru că sunt din Bucovina și sunt la zi cu tot ce se întâmplă”, a mai spus Homan.

Adrian Homan are o pasiune pentru Bucovina, locul unde s-a născut Sursa foto: Facebook Adrian Homan

Adrian Homan are o pasiune pentru Bucovina, locul unde s-a născut Sursa foto: Facebook Adrian Homan

Apel către autoritățile din România

Pe această cale, omul de afaceri Adrian Homan a făcut un apel la adresa președintelui consiliului județean, Gheorghe Flutur și la adresa ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, pentru a primi susținerea necesară. Acesta garantează că până în mai ar putea să îl termine, asta dacă ar fi chemat “mâine” să înceapă lucrările necesare.

“Îl rog pe președintele Consiliului Județean, pe Gheorghe Flutur, dacă este de acord să mă susțină că eu îl fac din banii mei și îl predau autorităților. Dacă altcineva nu poate, ținând cont că sunt în zonă, n-am cum. Îl rog și pe ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, să mă susțină că pot să îl fac.

Îi dau garanția aferentă și eu până în luna lui mai le predau podul. Dacă mâine m-ar chema, eu nu zic până de Paște, l-aș termina. Ar fi ceva frumos, prea frumos să fie adevărat”, a completat afaceristul aflat în Top 300 Capital.

Propunere și pentru podul provizoriu

După cum se știe, motivul pentru care finalizarea podului a fost blocată ține de construcția unui pod provizoriu, prin albia râului Suceava, proiect care nu a fost inclus în planul inițial de investiție. După câteva luni, constructorul a realizat că nu îl poate termina fără a opri complet circulația pe podul circulat de mii de mașini zilnic. Adrian Homan a venit cu o variantă mai bună decât tuburile promise de CNAIR Iași pentru această lucrare, explicând că podul provizoriu ar putea să fie făcut din grinzi. Mai mult, acesta spune că nici nu ar fi fost neapărat nevoie de un pod deoarece debitul apei în zona respectivă este mic și circulația s-ar fi putut face direct prin albia râului, pe lângă podul existent.

“Eu mâine m-aș băga în albia râului și aș pune niște grinzi și aș băga niște beton să se poate circula pe ele. Este o prostie cu tuburile, dacă vine apa sau ceva praful se alege! Albia râului este foarte joasă, apa curge ca un pârâu și chiar dacă ar da drumul la circulație pe lângă podul existent acum și să fie un buldozer zilnic care ar merge în sus și în jos, de atunci era podul terminat de 7.000 de ori. Astea sunt pretexte”, a mai completat Adrian Homan.

CNAIR, greșeală după greșeală privind podul de la Milișăuți

Luna trecută, CNAIR, prind DRDP Iași, a trimis către Administrația Bazinală de Apă (ABA) Siret din cadrul Apele Române o solicitare în vederea obținerii avizului pentru realizarea unui pod provizoriu la Milișăuți, dar aceasta a fost realizată greșit.

Astfel, ABA Siret transmitea către DRDP Iași că avizul de gospodărire a apelor emis în iunie 2021 pentru reabilitarea podului din Milișăuți este în vigoare, dar că avizul inițial a fost emis pentru soluția ce viza că lucrările se desfășoară cu trafic alternativ pe pod și că între timp au apărut modificări față de solicitarea inițială, respectiv înființarea unui pod provizoriu.

Podul din Milișăuți, județul Suceava

Podul din Milișăuți, județul Suceava sursa foto: Claudiu Popa/Infofinanciar.ro

Ulterior, DRDP Iași a fost înștiințat că documentația tehnică refăcută va trebui trimisă la ABA Siret completată corect și atenționează DRDP Iași că „execuția de lucrări pe ape sau care au legătură cu apele fără Aviz de gospodărire a apelor constituie contravenție”.

“Pentru execuţia variantei provizorii, CNAIR trebuie să solicite modificarea avizului de gospodărire a apelor nr. 80/2021 pentru includerea lucrărilor noi, conform Ordinului MAP 828/2019 — cap. III — art. 25.

Cererea de emitere a avizului modificator trebuie să fie insoţită de o documentație tehnică întocmită conform Ordinului MAP 828/2019 de un proiectant certificat de Ministerul Mediului, Apelor si Pădurilor, în care să se prezinte toate lucrările suplimentare ale proiectului. De asemenea, cererea va fi insoţită de certificatul de urbanism pentru lucrările noi, un punct de vedere emis de Agenţia pentru Protecţia Mediului referitor la procedura de reglementare din punct de vedere al protecţiei mediului a lucrărilor noi, precum si de dovada deţinerii terenului reprezentând albia minoră ocupată de lucrările noi”, au transmis reprezentanții Apelor Române într-un răspuns pentru Infofinanciar.ro.

În ceea ce privește realizarea variantei provizorii a fost emisă şi o hotărâre a CJSU Suceava, iar CNAIR a alocat 740.000 de lei pentru lucrări.

În prezent, lucrările de reparaţii şi consolidare la infrastructura podului au fost finalizate, urmând să se demareze lucrările de înlocuire a grinzilor la nivelul suprastructurii care a suferit degradări, iar firma care execută reparaţiile a cerut închiderea circulaţie pe perioada înlocuirii grinzilor.

Recent, DRDP Iași a depus o nouă cerere de avizare a podului provizoriu de la Milișăuți, sperăm că de data aceasta corectă.

Potrivit documentației tehnice depuse de DRDP Iași, pe parcursul lucrărilor de reabilitare a podului de pe drumul național DN2H la km 4+776, circulația locala și pietonală se va desfășura pe varianta de circulație provizorie amplasată la aproximativ 200 metri în aval de podul reabilitat.

Varianta provizorie de circulație se va executa cu o singură bandă, urmând ca circulația să se efectueze alternativ, iar pe rampele de acces se vor amplasa semafoare cât și indicatoare în vederea dirijării traficului.

Viteza autovehiculelor care circulă pe pod va fi restricționată la 30 km/oră și se va spori distanța dintre vehicule, astfel încât să circule un singur vehicul pe pod. Pe varianta de circulație provizorie se va executa un pod, alcătuit din 82 tuburi din beton precomprimat, dublu armat. După finalizarea lucrărilor de reparații podul provizoriu va fi desființat și albia minoră a râului Suceava se va aduce la starea inițială.

Lucrările de refacere a podului de la Milișăuți ar trebui finalizate în luna mai, însă proiectul a fost decalat cu luni de zile.

Administratorul drumului recunoaște că reabilitarea a fost făcută prost

Ținând cont de faptul că lucrările sunt în blocaj, Ovidiu Laicu, directorul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași, adică administratorul drumului, a scris public pe această temă, recunoscând că proiectul reabilitării podului de la Milișăuți a fost făcut prost, cu toate că spune că nu este vina lui, dând vina pe vechea conducere.

“Lucrarea de reabilitare a podului de la Milișăuți se află deja de luni bune în blocaj, după cum am arătat în Monitorul de Suceava în mai multe rânduri, pentru că în proiect nu a fost prevăzut un pod provizoriu care să fie amenajat în perioada în care podul mare trebuie închis circulației publice. Adică punctul în care s-a ajuns prin luna septembrie a anului trecut, când firma Test Prima a cerut permisiunea de a se închide traficul de pe DN 2H Milișăuți – Rădăuți, pentru a putea aduce și monta grinzile care vor asigura structura podului aflat în reparații.

Un pod provizoriu nu apărea însă pe nicăieri, nu a existat buget pentru acesta, astfel că a devenit destul de evident că proiectul a fost făcut prost”, a explicat Ovidiu Laicu.

De vină pentru acest proiect deficitar ar fi fosta conducere a DRDP Iași.

”Am găsit în luna iunie 2022 (la preluarea mandatului) un nou obiectiv (al câtelea oare…) cu mari probleme generate de la faza întocmirii caietului de sarcini, a proiectului tehnic, a documentației de licitare…

Atunci am constatat că fosta conducere, din neștiință, din lipsă de viziune, din lipsă de experiența ori dintr-o crasă iresponsabilitate nu ceruse, nu prevăzuse, o variantă ocolitoare pentru etapa în care se va lucra la suprastructura podului de la Milișăuți.

Ar fi trebuit ca riveranii să ocolească 50-60 km pe timpul desfășurării lucrării astfel încât să circule în siguranță. Se avizase nici mai mult nici mai puțin decât o soluție iresponsabilă, să se circule pe un sens în timp ce pe celălalt să se lucreze la schimbarea grinzilor… Demențial de-a dreptul!”, a arătat Ovidiu Laicu.

Acesta confirmă practic situația halucinantă, în termeni foarte duri. Sigur, o face în cadrul războiului cu fost conducere, însă adevărul rămâne.

Un proiect deosebit de important pentru traficul de pe unul din cele mai aglomerate sectoare de drum național din județ a fost făcut cu picioarele”, a continuat oficialul care este și consilier local din partea PSD la Primăria Iași.

Din momentul în care se va putea închide podul de la Milișăuți, firma Test Prima spune că are nevoie de 6 săptămâni pentru a lucra la consolidarea ”tălpii” podului, înainte de a se putea monta primele grinzi.

Test Prima spunea că a comandat deja grinzile de multă vreme, dar acestea vor fi aduse la baza podului de la Milișăuți, de abia în momentul în care acestea vor fi montate, întrucât costurile de transport și de montare a acestora cu macaraua sunt ridicate.

Termenul de finalizare, decalat și oficial

Termenul de finalizare oficial al lucrării era mai 2023, însă având în vedere că grinzile trebuiau să fie deja pe podul aflat în șantier, acesta nu va mai fi respectat. Practic, termenul este deja decalat oficial de ordinul de suspendare a lucrărilor.