Infofinanciar > Info > 100.000 de euro pentru o anumită categorie de români. Verifică dacă te afli pe lista beneficiarilor
Info

100.000 de euro pentru o anumită categorie de români. Verifică dacă te afli pe lista beneficiarilor

bani românești, lei; sursă foto: economica.net
sursă foto economica.net

În această perioadă, statul este extrem de darnic cu cetățenii și le oferă acestora ajutoare ce prezintă niște sume exorbitante pentru majoritatea românilor. Deși bugetul de stat prezintă un deficit semnificativ, oficialii anunță din ce în ce mai multe ajutoare, care au rolul de a susține cetățenii și de a le oferi o ușurare din punct de vedere financiar, pentru a putea face față costurilor mari și situației actuale de criză din punct de vedere economic.

Fenomenul inflației, dar și alte condiții externe au un impact semnific și la nivelul producției. Domeniul agriculturii este destul de afectat, lucru care aduce efecte negative la nivelul producției interne. Agricultorii au semnalat și faptul că atât costurile producției, dar și contextul actual al războiului din Ucraina, au destabilizat piața, aducând cu sine pierderi financiare iminente. Astfel, statul vine în ajutorul celor care activează în domeniul agriculturii cu ajutoare ce au rolul de a crește capacitatea de producție și de a-i susține pe fermieri din punct de vedere financiar.

Ajutoare de 100.000 de euro

Statul vine în ajutorul unei noi categorii de persoane. În momentul de față există un  nou proiect legislativ, ce se află în proces de discuții. Aceste proiect vizează o anumită categorie de persoane, care urmează să primească din partea statului suma de 100.000 de euro. Această nouă implementare este din ce în ce mai aproape de a deveni realitate, reprezentând astfel un sprijin financiar enorm pentru categoria vizată. Proiectul în cauză a a primit luni votul decisiv în cadrul Camerei Deputaților. În cadrul acestui nou proiect este vorba de un ajutor financiar substanțial destinat producătorilor de legume și fructe, cu scopul de a crește producția.

Proiectul se adresează atât persoanelor fizice, cât și celor juridice, care se pot înscrie pentru obținerea acestui sprijin financiar din partea statului. Conform informațiilor prezentate, perioada de desfășurare a proiectului este de 3 ani de zile. Acest ajutor social promis în cadrul programului va fi acordat anual, valoarea fiind calculată în funcție de producția obținută în acel an. Astfel, ajutorul social va reprezenta 20% din valoarea producției comercializate. Însă, această sumă nu poate depăși valoarea totală de 100.000 de euro în cazul persoanelor fizice sau juridice. Dacă vorbim de cooperative și grupuri sau organizații de producători, pragul destinat acestui proiect este de 300.000 de euro.

Pentru a putea obține acești bani de la stat, producătorii agricoli trebuie să îndeplinească anumite condiții. Astfel, conform legii, agricultorii trebuie să dețină și să exploateze suprafețe cultivate, care să se afle în nume propriu sau prin intermediul unor membrii ai cooperativelor sau asociaților. În aceste suprafețe agricultorii trebuie să cultive legume, fructe, cartofi, plantații de pomi fructiferi, arbuști sau semiarbuști fructiferi, plantații de struguri de masă. Așadar, sunt incluse toate alimentele destinate consumului uman.

Comercializarea de fructe și legume

În plus, pentru ca producătorii agricoli să poată obține suma de 100.000 de euro din partea statului, trebuie să comercializeze producția obținută de fructe sau legume. De asemenea, suprafața minimă destinată cultivării să fie de 500 mp, în cazul spațiilor protejate, fiind necesar un document care să justifice faptul că producția comercializată a ajuns la valoarea de minimum 1.000 de euro.

Totodată, producătorii care accesează aceste fonduri, trebuie să se asigure că afacerea lor nu se află în lichidare sau faliment, la data la care va fi accesat ajutorul de la stat. În cazul în care acest lucru se întâmplă, producătorii vor avea nevoie de o decizie finală a instanțelor de judecată, prin care se constată falimentul. Acest ajutor nu va fi supus executării silite, dacă beneficiarul se află în această situație. Ajutorul de 100.000 de euro poate fi cumulat cu alte modalități de sprijin financiar, conform Mediaflux .

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.