Info

10.000 de lei amendă pentru românii care încalcă această regulă! Despre ce este vorba

amenda playtech.ro
FOTO: playtech.ro

Entitățile juridice și persoanele fizice care dețin fose septice au obligația să se înscrie într-un registru de evidență cel târziu până pe 26 noiembrie 2022 dacă acestea sunt construite și conectate deja, sau în termen de 120 de zile de la conectarea în sistemul colectare și epurare a apelor uzate, se arată într-un document al Gărzii Naționale de Mediu.

La 22 mai a intrat în vigoare hotărârea de guvern HG 714/2022 potrivit căreia persoanele fizice și juridice sunt obligate, dacă dețin fose septice, să se înscrie în Registrul de Evidență a Sistemelor Individuale Adecvate pentru Colectarea și Epurarea Apelor Uzate.

Amenzi usturătoare pentru nedelcararea foselor septice

Garda de Mediu a indicat într-un comunicat postat pe pagina de Facebook că: „Pe 26 mai 2022, a intrat în vigoare un act normativ (HG 714/2002) prin care persoanele fizice şi juridice care deţin fose septice sunt obligate să se înscrie în Registrul de Evidenţă a Sistemelor Individuale Adecvate pentru Colectarea şi Epurarea Apelor Uzate.

Conform HG 714/2002, deţinătorii foselor septice sunt obligaţi să se înscrie în registrul de evidenţă în termen de 120 zile de la conectarea incintei la sistemul de colectare şi/sau epurare a apelor uzate, sau în termen de 180 zile de la intrarea în vigoare a legii, pentru cele deja construite şi conectate (adică până pe 26 noiembrie 2022). Obligaţia se aplică atât pentru fosele/bazine vidanjabile existente, cât şi în cazul celor care sunt în curs de construire”.

Primăriile localităților au avut la dispoziție 90 de zile de la data intrării legii în vigoare să întocmească registrele care pot fi organizate și modificate și în format electronic și au obligația de o pune la dispoziția autorității de gospodărire a apelor, potrivit Agerpres.

Statul vrea să diminueze poluarea pânzei freatice

Impactul acestui act normativ constă în diminuarea semnificativă a poluării pânzei freatice și a apelor de suprafață. Garda de Mediu va aplica amenzi de până la 10.000 de lei persoanelor sau firmelor care dețin și utilizează o fosă septică nedeclarată în termenul prevăzut de lege.

„Controalele Gărzii Naţionale de Mediu vor viza conformarea sistemelor individuale adecvate, potrivit unei programări stabilite anual cu reprezentanţi ai primăriilor şi cu Administraţia Naţională Apele Române, pe baza monitorizării corpurilor de apă care evidenţiază deteriorări ale stării acestora.

În concluzie, dacă în urma sesizării de alterare a calităţii unor corpuri de apă (venită din partea ANAR) vor fi depistate persoane fizice sau juridice care deţin şi utilizează o fosă septică, însă nu s-au înscris în registrul de evidenţă, Garda Naţională de Mediu va putea aplica amenzi cu valori cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei”, precizează GNM. Înscrierea în registrul de evidență poate fi efectuată direct la primărie prin completare unui formular tip, sau on-line pe site-urile instituțiilor, potrivit digi24.ro.

Garda de Mediu subliniază faptul că sistemele individuale, conforme, de colectare și epurare a apelor uzate sunt acelea care oferă un nivel de protecție a mediului înconjurător similar cu sistemele publice centralizate.