Infofinanciar > Info > Cine va primi peste 1.400 de lei la recalcularea pensiilor. Anunțul lui Daniel Baciu
Info

Cine va primi peste 1.400 de lei la recalcularea pensiilor. Anunțul lui Daniel Baciu

pensii (sursă foto: vesteazilei.ro)
Sursa foto Arhiva companiei

Anul 2024 este unul extrem de bun pentru pensionarii din români. După majorarea de la 1 Ianuarie, aceștia o așteaptă pe cea din septembrie. Atunci va avea loc recalcularea pensiilor românilor. Totuși, acum nu toți vor beneficia de această creștere. Doar 3 milioane de români vor încasa pensii mai mari din luna septembrie.

Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii, a vorbit despre recalcularea pensiilor din septembrie. Aceasta a explicat exact ce majorare vor avea persoanele în funcție de anumite categorii.

Românii ce vor primi la recalcularea pensiilor peste 1.400 de lei

Acesta a vorbit despre românii ce au lucrat în condiții grele în construcții. În cazul unui fost muncitor, ce în prezent primește 2.192 de lei, procentul de creștere va fi de 63,33%. Mai exact, pensionarii din această categorie va primi în plus la pensie 1.432 de lei.

„Acest exemplu este un exemplu foarte elocvent pentru că domnul a lucrat în condiții foarte grele de muncă, respectiv grupa a doua de muncă. Are un număr de puncte contributiv, adică cel pe care îl avem fiecare în funcție de salariile pe care le-am avut și de veniturile pe care le-am realizat”, a declarat Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii.

Acesta a transmis faptul că pensionarul menționat are stagiu de cotizare, a lucrat în condiții de muncă normale, face parte din grupa a doua. Totuși, cel în cauză a făcut un stagiu militar.

„Pentru cei 21 de ani se acordă un stagiu suplimentar. Vorbim de un stagiu suplimentar pentru grupa a doua, pentru că acest beneficiu a rămas în continuare, cei care au lucrat în condiții grele de muncă primesc în plus acel stagiu de cotizare în plus față de anii lucrați în grupa a doua de muncă. Și mai are și o perioadă de șomaj”, a continuat acesta.

Se ține cont de puncte de stabilitate

De asemenea, șeful Casei de Pensii a transmis faptul că în prezent pensia seniorului din România este în valoare de 2.192 de lei. Stagiul de cotizare contributiv este de 43 de ani. Baciu a declarat că se adună punctele de stabilitatea la doar 36 de ani contributivi. Oficialul a spus că nu se acord la cei 43 de ani, iar acest lucru este o confuzie pentru români, notează mediaflux.ro.

„Calculăm aceste puncte de stabilitate numai la anii efectivi lucrați și contribuiți. Între 25 și 30 se dă 0.5 pe fiecare an, între 30 și 35 se dă 0,75, ce trece de 35 chiar un punct de stabilitate pentru fiecare an. Nu se calculează numai pentru ani întregi, se calculează pentru luni și pentru chiar zile. Dacă adunăm punctele efectiv contributive cu punctele de stabilitate, ne dă un număr total de puncte. Număr total înmulțit cu VPR. Rezultând o creștere de 65.33 % ”, a transmis Daniel Baciu.