Infofinanciar > Info > Schemă de ajutor de 12 milioane de euro. Bani de la stat pentru o categorie de români
Info

Schemă de ajutor de 12 milioane de euro. Bani de la stat pentru o categorie de români

bani diaspora (sursă foto: Știri Diaspora)
sursă foto: Știri Diaspora

Românii au nevoie de susținerea statului. Instabilitatea de la nivel mondial a dus la pierderi uriașe în mai multe sectoare și industrii. În acest sens, statul trebuie să ofere sprijin în vedere depășirii situațiilor critice. Așadar, Guvernul va implementa o schemă de ajutor ce are în vedere susținerea unei categorii de persoane. Valoarea totală a acestei măsuri se ridică la 12 milioane de euro.

Se oferă bani de la stat pentru o anumită categorie de români. Executivul asigură în acest an un sprijin de 12 milioane de euro. Acești bani vor putea fi folosiți pentru compensarea anumitor pierderi suferite în 2023.

Schemă de ajutor de 12 milioane de euro

În acest an, statul are în vedere susținerea anumitor sectoare importante. Astfel, Guvernul va oferi bani pentru apicultori. Războiul din Ucraina a adus schimbări și probleme la nivelul piețelor din întreaga lume. În acest context, sectorul apicol a suferit pierderi importante ca urmare a agresiunii Rusiei. Mierea din Ucraina a adus o instabilitate la nivelul pieței, fiind disponibilă la prețuri mult mai mici față de produsele autohtone. Motiv pentru care, apicultorii au avut de suferit.

Săptămâna aceasta a fost adoptată o ordonanță de urgență. Ce are în vedere sprijinirea sectorului apicol în urma pierderilor suferite. Așadar, va fi implementată o schemă de ajutor pentru apicultori, a cărei valoare se ridică la 59.866.000 de lei. Potrivit calculului, vorbim de puțin peste 12 milioane de euro.

Bani de la stat

Apicultorii vor beneficia de sprijin, în vederea compensării pierderilor cauzate de agresiunea Rusiei în Ucraina. Astfel, Ministerul Agriculturii a anunțat că sumele de bani vor fi acordate în funcție de numărul de familii de albine. Potrivit datelor, cuantumul propus pentru acest ajutor este de 25 lei, adică aproximativ 5 euro, pentru fiecare familie de albine.

Estimările ne arată că la nivelul țării, numărul de familii de albine ce vor beneficia de sprijin este de 2.395.856. Dar, oficialii au anunțat că limita maximă primită de un beneficiar nu poate depăși 280.000 de euro.

Condiții pentru primirea sprijinului

Apicultorii trebuie să îndeplinească anumite condiții pentru a putea beneficia de ajutor de la stat. Astfel, aceștia trebuie să fi deținut la data de 31 decembrie 2023 familii de albine înscrise în baza națională de date apicolă. De asemenea, aceștia trebuie să aibă exploatații apicole care să fi fost autorizate sanitar-veterinar.

În plus, pentru a beneficia de schema de ajutor a statului, crescătorii de albine trebuie să nu se fi aflat în lichidare sau faliment la data de 24 februarie 2022. Astfel, vor fi luate în considerare evidențele Oficiului Național al Registrului Comerțului sau a instanțelor de judecată.

Prin urmare, apicultorii care sunt persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și familiale sau societăți agricole pot beneficia de acest program. Apicultorii vor trebui să depună cererile de înscriere la 30 de zile după intrarea în vigoare a ordonanței de urgență. Termenul de plată al ajutorului fiind 30 iunie 2024, conform Playtech .