Infofinanciar > Info > Zile libere plătite pe lângă concediu. Cum pot beneficia românii de acestea
Info

Zile libere plătite pe lângă concediu. Cum pot beneficia românii de acestea

zile libere (sursă foto: capital.ro)
Sursa foto Arhiva companiei

Codul Muncii din România este în beneficiul angajaților. Aceștia vor putea primi zile libere plătite pe lângă concediul normal. Aceste zile se acordă în cazul în acre exista evenimente speciale în familia angajatului. Astfel, acesta este un drept prevăzut în Codul Muncii.

Dacă un angajat decide să se căsătorească, atunci el va beneficia de zile libere. Angajatorul va trebui să îl plătească pe angajat pentru acestea. Pentru căsătorie, angajatul beneficiază de 5 zile libere.

Stai acasă și primește bani

De exemplu, dacă se căsătorește copilul unui angajat, atunci el va beneficia de 2 zile.

De asemenea, și în cazul unui deces în familie se pot da zile libere ce vor fi plătite de către angajator. Dacă angajatului îi moare soția, soțul, părinții, socrii, atunci el va beneficia de 3 zile libere. În cazul decesului fraților, surorilor, bunicilor, angajații primesc o zi liberă plătită.

Se dau zile libere, conform legii, și dacă un angajat decide să doneze sânge. Și angajatul ce își schimba locul de muncă, cu mutarea domiciliului în cadrul aceleiași companii va primi 5 zile libere plătite.

Potrivit Codului Muncii, un angajat poate beneficia de un concediu fără plată timp de 30 de zile. Acesta se dă o singură dată. El se acordă pentru pregătirea și susținerea lucrării de diplomă din învățământul superior, seral și fără frecvență.

Angajații pot cere angajatorului concediu fără plată în cazul în care trebuie să îi rezolve anumite probleme personale, conform dailybusiness.ro.

Zile libere de la stat

Anul acesta, românii beneficiază de 17 libere legale de la stat. Acestea sunt mai multe decât cele de anul trecut. Primele zile libere din anul 2024 au fost primele două zile ale lunii ianuarie. Atunci s-a sărbătorit Anul Nou. La doar 5 zile după, românii s-au mai bucurat de două zile în care au stat acasă. Este vorba de 6 și 7 Ianuarie. Atunci, a fost sărbătorită Boboteaza și Sfântul Ioan Botezătorul.

Pe 24 Ianuarie, românii au beneficiat de o nouă zi liberă legală. Atunci, a fost sărbătorită Ziua Unirii Principatelor Române. Până pe 1 Mai de Ziua Muncii, românii nu vor mai avea nicio zi liberă.

Paștele Ortodox în acest an este sărbătorit pe 5 mai. Astfel, zilele 3, 4, 5 și 6 mai sunt libere. În acest caz, cel mai probabil, va fi liberă și ziua de 2 mai întrucât se va face punte cu zilele de 1 și 3.

Și ziua de 1 iunie este liberă. Atunci, este sărbătorită Ziua Copilului.

Românii vor sta acasă și pe 23 și 24 iunie. Pe această dată sunt sărbătorite Rusaliile. În vară va mai fi o zi liberă când va fi sărbătorită Adormirea Maicii Domnului. Este vorba despre data de 15 august.

Următoarea zi liberă va fi pe 30 Noiembrie. Atunci este sărbătorit Sfântul Andrei. Imediat după este liberă și ziua de 1 Decembrie deoarece atunci este sărbătorită Ziua Națională a României. La finele anului, pe 25 și 26 Decembrie românii sărbătoresc Crăciunul. Atunci, aceștia se vor bucura din nou de zile libere.