Infofinanciar > Lumea la zi > Zelenski îl va vizita pe Macron. Cei doi vor discuta despre sprijinul suplimentar ce va fi acordat de Franța Ucrainei
Lumea la zi

Zelenski îl va vizita pe Macron. Cei doi vor discuta despre sprijinul suplimentar ce va fi acordat de Franța Ucrainei

Macron si Zelenski, Franța
sursa foto: arhivă

Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat că omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, va participa pe 6 iunie la aniversarea a 80 de ani de la debarcarea aliată în Normandia. Macron a menționat că va folosi această ocazie pentru a discuta despre sprijinul suplimentar pe care Franța îl va oferi Ucrainei în fața agresiunii ruse.

Declarația a fost făcută la o conferință de presă comună cu cancelarul german Olaf Scholz, la castelul Meseberg, lângă Berlin. Macron a evitat să comenteze anunțul eronat al generalului Oleksandr Sîrski, comandantul-șef al armatei ucrainene. Acesta a vorbit de un presupus acord cu Franța pentru trimiterea de instructori militari în Ucraina. „Nu voi face comentarii asupra a ceea ce au fost comunicații necoordonate și nefericite”, a spus Macron.

Ministerul ucrainean al Apărării a rectificat ulterior informația oferită de Sîrski. A subliniat că discuțiile cu Franța și alte țări pe această temă continuă. „În prezent continuă discuțiile cu Franța și cu alte țări asupra acestei chestiuni”, a declarat Ministerul ucrainean al Apărării. A adăugat că se pregătesc documentele necesare pentru momentul în care se va lua o decizie.

Instructori militari ar putea vizita bazele ucrainiene

Generalul Sîrski anunțase anterior că au fost semnate documentele care ar permite primilor instructori militari francezi să viziteze bazele de instrucție din Ucraina. Aceștia ar urma să evalueze infrastructura și personalul, conform unui mesaj transmis după o discuție cu ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu. În comunicatul său, Lecornu nu a făcut vreo referire la trimiterea de instructori militari francezi în Ucraina.

În timpul turneului său european, președintele Zelenski a semnat acorduri de securitate cu Spania și Portugalia. Acestea sunt similare celor încheiate anterior cu alte zece state. Zelenski a avertizat asupra riscului ca statele care susțin Ucraina să obosească de război. A mai subliniat că acest lucru ar împiedica dreptatea și ar permite schimbarea lumii de către lideri ca președintele rus Vladimir Putin. „Este foarte important pentru ucraineni ca lumea să nu obosească de acest război”, a declarat Zelenski la Lisabona, adăugând că Rusia încearcă să submineze sprijinul internațional prin dezinformare.

Rusia vrea să împiedice summitul de pace, susține Zelenski

Zelenski a mai susținut că Rusia încearcă să împiedice succesul „summitului păcii” pe care Elveția îl va găzdui în iunie, la cererea Ucrainei. Obiectivul acestui summit este de a obține un sprijin internațional larg pentru „formula de pace” a Kievului. Aceasta include retragerea tuturor trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean. De asemenea, restabilirea frontierelor recunoscute internațional ale Ucrainei și crearea unui tribunal internațional pentru judecarea crimelor de război rusești. Rusia respinge aceste cereri. Insistă că Ucraina trebuie să accepte „noile realități de pe teren”. Se referă la faptul că aproximativ 18% din teritoriul ucrainean se află sub controlul Rusiei după invazia începută în februarie 2022.

Prezența lui Zelenski în Franța pentru aniversarea debarcării din Normandia va oferi ocazia de a reafirma sprijinul internațional pentru Ucraina. Se va discuta măsuri suplimentare pentru a contracara agresiunea rusă, potrivit Digi 24.