Infofinanciar > Lumea la zi > Zelenski își dorește victoria asupra, însă nu poate singur! Liderul de la Kiev îndeamnă SUA: „Banii dvs. nu sunt acte de caritate”
Lumea la zi

Zelenski își dorește victoria asupra, însă nu poate singur! Liderul de la Kiev îndeamnă SUA: „Banii dvs. nu sunt acte de caritate”

zelesnki sua sursa: VOI
sursa: VOI

Îmbrăcat în hainele sale caracteristice, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a atins toate notele la care ne așteptam în discursul său în fața unei sesiuni comune a Congresului SUA. 

Ucraina se află în prima linie în bătălia globală împotriva autoritarismului. Dacă nu reușim să îl învingem acum pe Vladimir Putin, SUA și aliații săi se vor confrunta cu un viitor și mai amenințător. „Banii dvs. nu sunt acte de caritate”, a spus Zelenski. „Sunt o investiție în securitatea globală”. Nu în ultimul rând, Zelenski a făcut apel la mai multă asistență americană, pe măsură ce conflictul din Ucraina devine o competiție sumbră în ceea ce privește rezistența economică și militară, și pe măsură ce perspectivele de asistență americană devin mai puțin sigure. 

Fazele războiului din Ucraina 

Războaiele au faze, chiar dacă diviziunile dintre ele sunt dezordonate. În prima fază al acestui război, Ucraina și-a păstrat independența, supraviețuind unui atac rusesc pe mai multe fronturi. În cea de-a doua fază, Ucraina a început să elimine forțele rusești de pe teritoriul său, cu câștiguri majore în est și în sud. 

În ambele faze, sprijinul SUA a oferit, fără îndoială, marja critică de succes, prin previzionarea atacurilor rusești, prin furnizarea de bani și arme foarte necesare și chiar prin faptul că a ajutat la pregătirea de război a asaltului de evadare a Kievului în jurul orașului Harkov în septembrie. Acum urmează o altă fază, iar ajutorul străin nu va fi mai puțin vital. 

Ce ne așteaptă viitorul 

Această fază este neclară, deocamdată: Nu este clar care dintre părți va avea inițiativa sau avantajul. Ucraina speră că eliberarea orașului Herson a fost un preludiu, mai degrabă decât un punct culminant: că va putea continua să lovească forțele rusești care, în unele cazuri, sunt jalnic de prost echipate pentru iarnă. 

Dar rușii, sub comanda generalului Serghei Surovikin, pregătesc o apărare stratificată și își măresc forțele cu noi recruți. Este posibil ca Moscova să organizeze noi ofensive în noul an; până atunci, Rusia încearcă să zdrobească economia și voința națională a Ucrainei prin distrugerea infrastructurii sale energetice. Aceasta este o strategie de brutalizare lentă și necruțătoare: după luni de zile în care a insistat că victoria era aproape, Putin recunoaște acum că războiul său va fi lung și susține că Rusia nu are „nicio limitare” în ceea ce privește cheltuielile militare pentru acesta. 

Într-adevăr, acest conflict a sfidat distincțiile clare între războaiele de mișcare și războaiele de uzură, între tipul de războaie la care ne-am putea aștepta în secolul XXI și cele pe care lumea le-a cunoscut în secolul XX. Contraofensiva din estul Ucrainei a semănat cu un blitzkrieg în stilul celui de-al Doilea Război Mondial; campania rusă în curs de desfășurare în jurul Bakhmut seamănă mai degrabă cu Passchendaele sau Somme. Războiul a avut în vedere drone de înaltă tehnologie, HIMAR-uri și acum rachete Patriot; a implicat, de asemenea, munți de obuze de artilerie de tehnologie relativ slabă. Nimeni nu știe cu exactitate cum se va încheia, dar anul viitor va pune la încercare rezistența ambelor părți. 

Ucraina are nevoie de mai multe arme 

De asemenea, Ucraina are nevoie de arme mai avansate pentru a elibera mai multe teritorii: drone înarmate mai mari și rachete cu rază de acțiune mai lungă care pot sfâșia eșalonul din spate al rușilor, tancuri grele care pot penetra apărările bine pregătite de-a lungul frontului. Și ambele părți vor avea nevoie de tot mai multă artilerie pentru a susține operațiunile actuale, ca să nu mai vorbim de a întreprinde altele noi. 

Kievul are perspective decente în această bătălie. Rusia a pornit cu un avantaj masiv în materie de artilerie, dar sancțiunile și controalele asupra exportului i-au blocat industria de apărare, în timp ce America își intensifică producția. Datorită Legii de autorizare a apărării naționale care tocmai a fost adoptată, Pentagonul poate acum să încheie contracte multianuale pentru munițiile de care Ucraina are nevoie, în loc să facă o razie în propriile stocuri. 

Posibilitatea prefăcătoriei lui Putin 

Dar Zelenski nu s-ar afla la Washington dacă totul ar fi în ordine. Zvonurile privind o capcană diplomatică rusă, o ofertă de pace menită să înghețe războiul și să prevină următoarea ofensivă ucraineană, sunt în aer. „Ar fi naiv să așteptăm pași spre pace din partea Rusiei care se bucură să fie un stat terorist”, a spus Zelenski. Unii oficiali ai Pentagonului sunt nervoși că ajutorul pentru Ucraina epuizează munițiile puse deoparte pentru propriile planuri de război ale Americii. 

Cu cât acest conflict se prelungește mai mult, cu atât mai mult cererile sale vor concura, în mintea decidenților americani, cu cele ale altor contingențe cu care Washingtonul s-ar putea confrunta. Putin știe acest lucru, ceea ce poate fi motivul pentru care pare atât de încrezător după un an atât de teribil, scrie JT. 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.