Infofinanciar > Lumea la zi > Zelenski iese la atac. Președintele Ucranei îl critică dur pe cancelarul Scholz
Lumea la zi

Zelenski iese la atac. Președintele Ucranei îl critică dur pe cancelarul Scholz

Olaf Scholz și Volodimir Zelenski; sursă foto: realitatea.net
Sursa foto: Arhiva companiei

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a criticat dur pe cancelarul german Olaf Scholz pentru că a refuzat să furnizeze Kievului rachete de croazieră Taurus fabricate în Germania.

Zelenski susține că reticența se bazează pe dorința cancelarului german de a păstra armele pentru apărarea Berlinului împotriva unei amenințări din partea Rusiei.

„Din câte am înțeles, cancelarul crede că, fiind reprezentantul unui stat nenuclear, aceasta este singura armă pe care o are Germania. Mi-a împărtășit mesaje în care îmi spunea că nu-și poate lăsa țara fără o armă atât de puternică”, a declarat Zelenski.

Cu toate acestea, guvernul german prezintă publicului său o logică cu totul diferită pentru a nu trimite armele. Scholz a refuzat cu fermitate să trimită rachete Taurus în Ucraina. Cancelarul a afirmat în declarații publice că o astfel de acțiune ar putea duce la o escaladare a războiului. Totodată, ar putea chiar să atragă Germania într-un conflict direct cu Rusia.

Zelenski vrea arme cu rază lungă de acțiune

Ucrainenii vor rachetele Taurus ale Germaniei, care au o rază de acțiune de aproximativ 500 de kilometri și poartă un focos puternic. Kievul vrea să lovească ținte aflate în spatele liniilor de front. Cum este, de exemplu, podul Kerch care leagă Rusia de Crimeea ocupată.

Comentariile lui Zelenski sugerează că există o motivație pe care cancelarul nu a rostit-o public. Sau cel puțin o explicație pe care Scholz s-ar fi simțit cel mai confortabil să i-o ofere lui Zelenski. Și anume că Berlinul are nevoie de arme pentru a-l descuraja pe președintele rus Vladimir Putin să atace Germania.

Președintele ucrainean a declarat că Scholz consideră rachetele Taurus un mijloc de descurajare în fața unui atac nuclear. Președintele ucrainean a adăugat însă că nu vede logica acestui lucru. „Orice rachetă, nu va proteja de atacuri nucleare, dacă izbucnește un război nuclear. Este foarte important ca oamenii să știe că aveți niște arme speciale. Și dacă va fi un război, va fi util”, a adăugat el.

Scholz își argumentează poziția

Cu toate acestea, Scholz a prezentat publicului german un caz mult diferit. El se prezintă ca un lider care poate oferi ajutor Ucrainei, dar fără a depăși liniile care ar duce la un război mai amplu. Unii politicieni din cadrul propriului său Partid Social-Democrat de centru-stânga s-au referit la el ca la un „cancelar al păcii” pentru această abordare.

Cu toate acestea membrii propriului său guvern de coaliție, împreună cu liderii opoziției conservatoare, l-au îndemnat să trimită rachete Taurus în Ucraina. Cancelarul a refuzat însă, argumentând că această acțiune ar provoca Rusia.

„Aceasta este o linie pe care nu vreau să o depășesc în calitate de cancelar. Am responsabilitatea de a împiedica implicarea Germaniei în acest război”, a declarat Scholz în martie.

Cancelarul a argumentat, de asemenea, că utilizarea rachetelor Taurus ar necesita ca Berlinul să desfășoare trupe terestre în Ucraina. Acestea sunt necesare pentru a ajuta la operarea acestora.

În interviul său, Zelenski a atacat nu doar reticența Germaniei. Ci și modul în care SUA permite forțelor ucrainene să folosească avioane de luptă F-16 și rachete ATACMS furnizate de americani. „Nu înțeleg logica din spatele deciziei când, de exemplu, unul dintre partenerii noștri are arme de care Ucraina are nevoie astăzi pentru a supraviețui. Și nu înțeleg de ce nu ni le furnizează.”, a mai declarat președintele ucrainean, citat de Politico.