Infofinanciar > Info > Zece tradiții de Crăciun din Europa pe care le poți încerca la tine acasă!
Info

Zece tradiții de Crăciun din Europa pe care le poți încerca la tine acasă!

Jocul urșilor, tradiție românească de Crăciun, sursă foto dreamstime
Jocul urșilor, tradiție românească de Crăciun, sursă foto dreamstime

Indiferent cum și unde sărbătoriți, următoarele obiceiuri ciudate de Crăciun din Europa vor adăuga un plus de strălucire sărbătorilor dumneavoastră – și toate pot fi încercate acasă!

  1. Puneți o pânză de păianjen în pomul de Crăciun – Polonia, Germania și Ucraina

Ornamente cu aspect de până de păianjen, sursă foto wikipedia

Ornamente cu aspect de până de păianjen, sursă foto wikipedia

Deși păianjenii și pânzele de păianjen sunt de obicei asociate cu Halloween-ul, acestea sunt de fapt decorațiuni de Crăciun comune în țările din Europa de Est.

Potrivit „Legendei păianjenului de Crăciun”, a fost odată ca niciodată o văduvă săracă și muncitoare care nu își permitea să își decoreze bradul de Crăciun. Când s-a trezit în dimineața de Crăciun, a descoperit că un păianjen a țesut pânze pe tot bradul, iar atunci când lumina soarelui strălucea pe ele, le transforma în aur sau argint.

Ca atare, păianjenii sunt considerați simboluri ale prosperității în Polonia, Germania și Ucraina și veți găsi decorațiuni cu pânze de păianjen care împodobesc pomii de Crăciun în toată țara.

  1. Faceți o saună festivă în familie – Finlanda

Saună finlandeză tradițională în cort, sursă foto Visit Jyvaskyla

Saună finlandeză tradițională în cort, sursă foto Visit Jyvaskyla

Sauna este unul dintre puținele cuvinte finlandeze care au ajuns în limba engleză de zi cu zi, și peste tot unde mergi în Finlanda vei găsi una – chiar și în locuri la care nu te-ai aștepta, cum ar fi un Burger King sau un telescaun!

Tradiția joulusaunei, sau sauna de Crăciun, este una care datează de secole în Finlanda. Aici, familiile se adună în Ajunul Crăciunului pentru a-și purifica corpul și a-și calma mintea înainte de începerea festivităților. Ei lasă chiar și bunătăți de Crăciun pentru saunatonttu, sau spiridușul de saună.

Întâlniți-vă cu cei dragi și bucurați-vă de propria saună sau experiență în perioada premergătoare Crăciunului. Și dacă nu puteți ajunge la un centru spa, puteți îmbrățișa spiritul liniștitor al saunei finlandeze de Crăciun acasă, cu o baie relaxantă și câteva lumânări parfumate – dar nu uitați de bunătățile pentru spiridușul de saună.

  1. Lasă-ți pantofii lângă foc – Olanda

Sinterklaas, Moș Nicolae, în Olanda de sărbători, sursă foto Dutch Review

Sinterklaas, Moș Nicolae, în Olanda de sărbători, sursă foto Dutch Review

Sinterklaas, sau Sfântul Nicolae, este o figură cunoscută și iubită de copiii din întreaga Olanda. Pe 5 decembrie, familiile se așează pentru a sărbători Ajunul Sfântului Nicolae, cunoscut și sub numele de pakjesavond, când au loc petreceri cu cântece, jocuri și schimb de cadouri.

Sinterklaas sosește în Țările de Jos din Spania, cu aproximativ două sau trei săptămâni înainte de pakjesavond. În zilele premergătoare acestei zile, copiii își pun pantofii în fața focului (sau, uneori, lângă calorifer sau ușa din spate) în speranța că vor fi umpluți cu cadouri și bunătăți de către Sinterklaas, în timp ce acesta își croiește drum pe acoperișuri pe calul său alb. Unii lasă chiar și un morcov în pantofi pentru cal.

  1. O buturugă de Crăciun – Catalonia, Spania

Tradiția Tió de Nadal din Catalonia, sursă foto NPR

Tradiția Tió de Nadal din Catalonia, sursă foto NPR

Regiunea Catalonia este casa unor tradiții bizare, dar amuzante, și nu în ultimul rând Tió de Nadal sau Caga Tió, care este în esență un buștean de lemn cu față zâmbitoare care poartă o pălărie.

În fiecare an, buștenii Tió de Nadal fac o lungă călătorie din păduri și ajung în casele copiilor entuziasmați din întreaga Catalunia pe 8 decembrie. Copiilor li se spune că trebuie să aibă grijă de bușteanul lor în zilele premergătoare Crăciunului, așa că îl acoperă cu o pătură și îl hrănesc în fiecare seară cu pâine și coajă de portocală.

Apoi, în ziua de Crăciun, copiii se adună pentru a lovi bușteanul cu bețe și pentru a cânta cântece care îl încurajează să facă „caca” cadouri și turrón (turtă).

Cadourile pe care le lasă Tió sunt de obicei mici, deoarece, în mod tradițional, familiile din întreaga Spanie își împart cadourile pe 6 ianuarie, când sosesc cei Trei Regi sau cei Trei Magi.

  1. Dăruiește terci de ovăz lui Nisse – Norvegia

Spiridușii nisse din Norvegia, sursă foto facebook

Spiridușii nisse din Norvegia, sursă foto facebook

Poate ați citit că norvegienii ascund mături în dulapuri în Ajunul Crăciunului pentru a împiedica vrăjitoarele să le fure și, deși este un concept interesant, de fapt, aceasta nu este o tradiție foarte cunoscută în Norvegia.

Mult mai răspândit este obiceiul de a lăsa un bol de terci pentru Nisse (un spiriduș sau un pitic) în Ajunul Crăciunului.

În Scandinavia, se crede că fiecare gospodărie are propriul spirit păzitor, sau Nisse, sub forma unui bărbat sau a unei femei scunde care poartă o pălărie și are grijă de gospodărie sau de fermă.

În Ajunul Crăciunului, una dintre tradiții este mulțumirea spiridușilor pentru munca lor grea, lăsându-le un bol de terci cadou.

  1. Faceți prăjituri de turtă dulce – Germania

Turtă dulce Lebkuchenherzen cu mesaje, sursă foto Easy German Recipe

Turtă dulce Lebkuchenherzen cu mesaje, sursă foto Easy German Recipe

Fursecurile de turtă dulce și casele de turtă dulce sunt bine cunoscute în întreaga lume ca fiind un aliment de bază de Crăciun, dar se poate spune că nicăieri nu se fac atât de bine ca în Germania. De fapt, Nürnberg este considerat Mecca turtei dulci, iar fiecare brutărie își păstrează rețeta secretă.

În fiecare an, aceste bunătăți dulci apar în case, în magazine și în toate piețele spectaculoase de Crăciun din Germania. Lebkuchenherzen – inimioare de turtă dulce cu mesaje scrise în glazură – pot fi văzute adesea atârnate de panglici în piețe și la Oktoberfest și constituie cadouri excelente pentru prieteni și familie.

  1. Dă-le copiilor o spaimă! Krampus – Austria

Oameni costumați în Krampus pe străzile din Graz, Austria, sursă foto dreamstime

Oameni costumați în Krampus pe străzile din Graz, Austria, sursă foto dreamstime

Veți găsi, de asemenea, prăjituri de turtă dulce și în Austria, dar există o tradiție de Crăciun mult mai sinistră care își are originea aici.

Krampus este o creatură cu aspect înfricoșător care apare de secole în timpul Adventului în Austria. Fiara jumătate capră, jumătate demon este definiția unui anti-Sfântul Nicolae, iar folclorul spune că îi biciuiește pe copiii obraznici cu mănunchiul său de bețe de mesteacăn și îi târăște în bârlogul din iad.

Noaptea de 5 decembrie este cunoscută sub numele de Krampusnacht, sau Noaptea Krampusului. Adulții se costumează pentru a-i speria pe copii și deseori au loc parade pe străzi, uneori chiar și un Krampuslauf, sau o alergare Krampus, unde sute de oameni deghizați în Krampus iau cu asalat străzile.

  1. Lăsați vinul deoparte pentru La Befana – Italia

Vrăjitoarea cea bună La Befana, sursă foto Wanted in Rome

Vrăjitoarea cea bună La Befana, sursă foto Wanted in Rome

O legendă de Crăciun din Italia, care datează din perioada medievală, este cea a lui La Befana, o bătrână cu aspect de vrăjitoare care a fost invitată de cei Trei Magi să li se alăture în vizită la Pruncul Iisus.

Povestea spune că La Befana a refuzat la început, deoarece avea prea multe treburi casnice de făcut. Mai târziu, s-a răzgândit și a plecat în căutarea lor cu mătura și un coș cu produse de casă pentru Maria, care credea că ar putea prefera o podea curată și ceva mâncare în locul altor cadouri. Dar nu a reușit să le găsească. A alergat chiar atât de repede pentru a-i ajunge din urmă încât a fost ridicată în cer pe mătură.

Astfel, în fiecare an, în noaptea de 5 ianuarie – ajunul Epifaniei – La Befana vizitează toate casele din Italia în căutarea celor trei magi și a Pruncului Iisus, aducând caramele, sau dulciuri, pe care le lasă copiilor cuminți, și cărbuni, pe care îi dăruiește celor obraznici.

  1. Uită-te la Donald Duck la televizor – Suedia

sursă foto Atlas Obscura

sursă foto Atlas Obscura

În fiecare Ajun de Crăciun, la ora 15:00, familiile suedeze se așează în fața televizorului pentru a urmări Kalle Anka, o emisiune specială de Crăciun cu Donald Duck, difuzată pentru prima dată în 1958.

Vizionarea acestui special de o oră, cunoscut în limba engleză sub numele de From All of Us to All of You, a devenit o parte centrală a tradiției suedeze de Crăciun pentru aproape jumătate din țară, una care se știe chiar că are un efect asupra numărului de apeluri la serviciile de urgență în Ajunul Crăciunului. Studiile au arătat că în fiecare an, în perioada 2011-2016, s-a înregistrat o scădere de aproximativ 20% a numărului de apeluri la 112 în timpul „orei Donald Duck”. Se pare că televizorul poate fi bun pentru sănătate.

  1. Mănâncă 13 deserturi – Provence, Franța

Sărbătoarea celor 13 deserturi din Provence, sursă foto Mirabeau Wine

Sărbătoarea celor 13 deserturi din Provence, sursă foto Mirabeau Wine

Această tradiție indulgentă de Crăciun provine din regiunea franceză Provence și vede familiile înfulecă un număr impresionant de 13 deserturi după masa de Crăciun. Se spune că fiecare deliciu reprezintă unul dintre cei 12 apostoli, iar unul în plus îl reprezintă pe Iisus.

De obicei, deserturile sunt servite deodată și toată lumea trebuie să le împartă, luând cel puțin o îmbucătură din fiecare. Tradițiile variază de la o casă la alta, dar fiecare desert gustos aduce ceva la masă, simbolizând anumite elemente ale religiei creștine sau obiceiuri superstițioase.

De exemplu, „Cei patru cerșetori” sunt fructe uscate și nuci care reprezintă ordinele monahale: Nucile pentru augustini, smochinele uscate pentru franciscani, stafidele pentru dominicani și migdalele pentru carmelitani.

De asemenea, veți găsi la masă un platou cu fructe proaspete, turtă albă și neagră, o prăjitură cu mirodenii și fougasse, sau pompe à l’huile: o pâine plată cu ulei de măsline îndulcită cu zahăr, care trebuie spartă întotdeauna cu degetele – niciodată cu un cuțit – și înmuiată în vin fiert sau gem de struguri.

Credit: Reward Blog