Info

Zece lucruri mai puțin știute despre Regina Elisabeta a II-a! Alteța Sa nu a fost niciodată la școală

queen-elizabeth-parade.com
sursă foto: parade.com

După o domnie de 70 de ani, Regina Elisabeta a II a încetat din viață astăzi, 8 septembrie 2022, la vârsta de 96 de ani. Figură simbol al secolelor XX-XXI, aceasta a trecut prin cel de al Doilea Război Mondial, Războiul Rece, căderea Uniunii Sovietice, numeroase crize mondiale și ieșirea Regatului Britanic din Uniunea Europeană.

Cu toate că este arhicunoscută pe plan mondial, există o serie de lucruri mai puțin știute de publicul larg.

Își sărbătorește două zile de naștere

Regina Elisabeta a II-a s-a născut pe 21 aprilie 1926, dar sărbătorirea oficială nu are loc decât în a doua sâmbătă din iunie – o tradiție care a fost inițiată în 1748 de către regele George al II-lea. Acesta s-a născut în noiembrie și, pentru că vremea nu era bună pentru sărbătorile publice, a decis să își serbeze a doua aniversare într-o perioadă mai bună a anului. COVID a întrerupt sărbătorile de anul trecut.

Nu a mers niciodată la școală

Acest lucru ar putea părea atractiv pentru copiii care preferă să stea acasă să se joace toată ziua… Dar regina a avut meditatori privați care au învățat-o istoria constituțională, dreptul și franceza. Cu toate acestea, ea a spus adesea că i-a lipsit o educație formală.

A fost înrudită cu răposatul ei soț

Regretatul Prinț Philip, Duce de Edinburgh, era vărul de gradul al treilea al Reginei Elisabeta a II-a, întrucât amândoi erau stră-strănepoți ai Reginei Victoria. Se pare că Elisabeta s-a îndrăgostit de prinț când avea doar 13 ani, iar cei doi s-au căsătorit în cele din urmă în noiembrie 1947. Regina a fost celebră pentru că a folosit cupoane de rație pe care le economisise după cel de-al Doilea Război Mondial pentru a cumpăra materialul pentru rochia de mireasă.

A avut propriul designer vestimentar

Norman Hartnell (1901-1979) a devenit designerul desemnat al familiei regale după o serie de comenzi pentru aceasta. El a realizat renumita rochie de mireasă a Prințesei Elisabeta și ținuta ei pentru încoronare. Potrivit Vogue UK, Hartnell a creat nouă versiuni ale rochiei, iar regina a optat în cele din urmă pentru una care prezenta embleme florale pentru fiecare țară din Regatul Britanic.

Una dintre bijuteriile din coroană este un diamant din India

Diamantul „Koh-i-noor”, care înseamnă „lumina lumii” în limba persană, reprezintă o problemă emoțională pentru mulți indieni, care susțin că diamantul a fost furat de colonialiștii britanici de la conducătorul din Punjab. Diamantul de 108 carate face parte din coroana reginei Elisabeta a II-a și este expus la Turnul Londrei.

A fost cel mai longeviv monarh englez

Elisabeta a devenit regină la 6 februarie 1952, după moartea tatălui său, regele George al VI-lea. Ea a domnit timp de 70 de ani, mai mult decât stră-stră-străbunica sa, regina Victoria, care a fost monarh timp de 63 de ani, între 1837-1901.

Ea nu avea nevoie de pașaport sau permis de conducere

„Deoarece pașaportul britanic este emis în numele Majestății Sale, nu este necesar ca Regina să dețină unul”, potrivit site-ului oficial al familiei regale britanice. Cu toate acestea, toți ceilalți membri, inclusiv răposatul Duce de Edinburgh și Prințul de Wales, au pașapoarte. De asemenea, ea a fost singura persoană din Marea Britanie care nu avea nevoie de un permis de conducere.

 Adoră corgi

Fiecare câine are ziua lui, dar animalele de companie regale au cu siguranță zile mai bune decât omologii lor obișnuiți. Pasiunea reginei pentru  corgis a început în anii 1930, când tatăl ei a primit unul numit Dookie. Dar preferatul Elisabetei a fost Susan, de care abia suporta să se despartă și ai cărei urmași au fost responsabili pentru cele opt decenii de posesie fericită de corgi de către casa regală.

A fost portretizată în peste 200 de filme și seriale de televiziune

Potrivit site-ului de clasificare a filmelor IMDb, Regina Elisabeta a II-a a fost portretizată în peste 225 de filme documentare și fictive și seriale de televiziune. De asemenea, a primit un premiu BAFTA în 2013 „în semn de recunoaștere a patronajului său remarcabil pentru industria cinematografică și de televiziune”. În imaginea de mai sus este o captură din serialul Netflix „The Crown”, în care actrița britanică Claire Foy o interpretează.

 Ea nu a fost cea mai bogată persoană din Marea Britanie

Averea netă a reginei, estimată de revista Forbes la 350 de milioane de lire sterline (403 milioane de euro, 482 de milioane de dolari), provine din investițiile sale, bijuteriile și cele două castele. Dar, în ceea ce privește membrii familiei regale, averea monarhului pare modestă în comparație cu cea a ducelui de Westminster: Contele Grosvenor are o avere de aproximativ 10 miliarde de lire sterline. Elisabeta a II-a s-a aflat pe locul 372 în topul celor mai bogați 1.000 de oameni din Marea Britanie, realizat de Sunday Times.