Infofinanciar > Lumea la zi > Xi și Putin pun lumea la cale? Cer o mai strânsă colaborare în regiune eurasiatică
Lumea la zi

Xi și Putin pun lumea la cale? Cer o mai strânsă colaborare în regiune eurasiatică

China observă o escaladare a tensiunilor în Ucraina
sursă foto: arhiva companiei

Președintele Chinei, Xi Jinping, și președintele Rusiei, Vladimir Putin, au susținut joi o cooperare mai strânsă în domeniul securității, politic și economic între țările din vasta regiune eurasiatică, ca o contrapondere la alianțele occidentale.

Aceștia au luat cuvântul în a doua și ultima zi a summitului din Astana, capitala Kazahstanului, al Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS), un club lansat în 2001 de Rusia, China și statele din Asia Centrală și care include în prezent India, Iran și Pakistan.

„Membrii OCS ar trebui să consolideze unitatea și să se opună împreună interferenței externe în fața provocărilor reale ale interferenței și divizării”, a declarat Xi, citat de agenția de presă Xinhua, avertizând împotriva „mentalității de Război Rece” a Occidentului.

Președintele Putin, în discursul său adresat OCS, a reiterat apelul Rusiei pentru „o nouă arhitectură de cooperare, securitate indivizibilă și dezvoltare în Eurasia, menită să înlocuiască modelele eurocentrice și euroatlantice învechite, care au oferit avantaje unilaterale doar anumitor state”, citează Reuters.