Infofinanciar > Lumea la zi > Xi Jinping, primit de Aleksandar Vucic ca „prieten al Serbiei”
Lumea la zi

Xi Jinping, primit de Aleksandar Vucic ca „prieten al Serbiei”

economia chinei (sursă foto: newsclick.in)
Foto: facebook

Președintele sârb, Aleksandar Vucic, și-a exprimat miercuri sprijinul ferm pentru suveranitatea Chinei asupra Taiwanului. El l-a primit pe Xi Jinping, care a venit să aprofundeze legăturile economice cu Serbia.

Însoțit de soția sa, Peng Liyuan, Xi Jinping, a fost primit de omologul său sîrb, Aleksandar Vucic, în fața principalelor clădiri guvernamentale din Belgrad.

Indestructibila prietenie

Un semn al solidităţii relațiilor, Beijingul și Belgradul au semnat anul trecut un acord de liber schimb. China a investit miliarde de euro în Serbia și în Balcani, în special în sectoarele minier și de producție.

Aleksandar Vucic l-a salutat pe Xi Jinping și l-a numit „prieten al Serbiei”. „Respectul și dragostea pe care le va găsi aici, în Serbia noastră, nu le va găsi nicăieri altundeva”, a adăugat liderul sârb.

Adresându-se mulțimii, președintele sârb a spus apoi: „Avem o poziție clară și simplă cu privire la integritatea teritorială a Chinei. Da, Taiwanul este China”.

Comentarii care probabil l-au încântat pe Xi Jinping.

În ultimii ani, China a intensificat presiunea asupra Taiwanului, o insulă pe care nu a reușit să o cucerească de la sfârșitul războiului civil chinez din 1949.

Lovituri americane

Xi Jinping a sosit la Belgrad marți seara, după o vizită de stat în Franța.

Primit cu fast, el a avut la Paris discuţii sincere cu președintele francez, Emmanuel Macron.

Pe lângă Franța, celelalte două țări alese de Xi Jinping pentru prima sa călătorie în Europa din 2019 – Serbia, apoi Ungaria.

Ministrul sîrb de finanțe, Sinisa Mali, a declarat că discuțiile de miercuri se vor concentra pe „un proiect mare”.

Vizita lui Xi Jinping la Belgrad coincide cu aniversarea a 25 de ani de la bombardarea de către Statele Unite a ambasadei Chinei. Bombrdament care a provocat moartea a trei persoane pe 7 mai 1999.

Ambasada a fost lovită în timpul unei campanii de lovituri NATO împotriva țintelor sârbe în timpul războiului din Kosovo.

Ulterior, Statele Unite și-au cerut scuze.

Revenind asupra acestui eveniment, Xi Jinping a scris că NATO a „bombardat fără rușine” ambasada.

„Poporul chinez prețuiește pacea, dar nu va permite niciodată să se mai repete tragedia istoriei„, a subliniat el.