Infofinanciar > Lumea la zi > WSJ: Ce s-ar întâmpla dacă Biden părăsește scena alegerilor prezidențiale
Lumea la zi

WSJ: Ce s-ar întâmpla dacă Biden părăsește scena alegerilor prezidențiale

Joe Biden mașini electrice (sursă foto: apnews.com)
sursă foto: arhiva companiei

Tot mai mulți democrați din Statele Unite se întreabă chiar în mod deschis, în fața publicului, dacă președintele Biden ar trebui să rămână în fruntea listei de candidați a partidului. Apar tot mai multe suspiciuni acum, mai ales în urma dezbaterii de săptămâna trecută pe care a avut-o cu contracandidatul său, Donald Trump.

Însă, Joe Biden a specificat că nu are de când să părăsească scena alegerilor pentru Casa Albă. Însă, ce s-ar putea întâmpla dacă președintele în funcție s-ar hotărî, într-un final, să se retragă? Ei bine, publicația The Wall Street Journal explică cum procesul de înlocuire a lui Biden nu ar fi deloc ușor.

Ce se întâmplă dacă Biden renunță?

Delegații care îl vor susține pe Biden în congresul din august au fost aprobați de către echipa de campanie. Ceea ce înseamnă că sunt probabil loiali președintelui. Acest lucru i-ar putea face mai predispuși să voteze pentru oricare dintre candidații pe care Biden îi va susține în momentul demisiei.

Democrații au anunțat în luna mai că intenționează să îl nominalizeze pe Biden înainte de convenție printr-un vot prin apel nominal virtual. Însă nu au stabilit și o dată în acest sens. Iar în cazul în care Biden se retrage și partidul își oferă sprijinul pentru un nou candidat, democrații ar putea desemna un nou nume înainte de reuniunea de la Chicago.

Cum rămâne cu Kamala Harris?

Kamala Harris, cea care ocupă funcția de vicepreședintă a Statelor Unite, nu devine în mod automat candidat pentru Casa Albă doar pentru că deține un astfel de post. Căci delegații au fost deja selectați.

Astfel încât ea este pe picior de egalitate cu orice altă persoană din acest partid. Cu toate acestea, statutul și relațiile sale în cadrul partidului o fac cea mai previzibilă alegere pentru înlocuirea lui Joe Biden. O susținere din partea președintelui în funcție nu ar lega delegații de Harris, dar ar ajuta-o probabil să obțină sprijinul acestora.

Altcineva? Cine ar mai fi pe listă?

Partidul Democrat are o serie de „vedete politice”, membri de partid cu notorietate în Statele Unite. Iar printre aceștia se numără și Gavin Newsom. El ocupă la momentul de față scaunul de guvernator al statului California.

J.B. Pritzker, guvernatorul Illinoisului, este un alt nume despre care se vorbește. De asemenea, Gretchen Whitmer, guvernatorul Michiganului, nu este nici el scos din calcul pentru cursa prezidențială. Ar mai rămâne și Pete Buttigieg, responsabilul cu domeniul transporturilor din Consiliu. Toți au fost susținători vocali ai campaniei lui Biden pentru realegere.

Ce s-ar întâmpla cu fondurile campaniei lui Biden?

Campania Biden-Harris a strâns o sumă considerabilă de bani pentru realegerea lui Biden. Iar experții în finanțe de campanie spun că banii nu pot fi transferați pur și simplu altui candidat dacă Biden renunță cu excepția cazului în care acel candidat este Harris. Ea ar moșteni pur și simplu comitetul de campanie. În cazul în care Harris ar ajunge în fruntea listei, fondurile donate pentru campania Biden-Harris ar fi la dispoziția ei, deoarece ea și Biden au candidat împreună.

În cazul în care Harris îi succede lui Biden, „ea ar avea acces la toate fondurile din comitet și le-ar putea folosi pentru a-și promova candidatura la președinție”, a declarat Shanna Ports, consilier juridic principal la Campaign Legal Center, scrie Wall Street Journal.