Infofinanciar > Info > Vremea în România. ANM anunță prognoza pentru următoarele 4 săptămâni
Info

Vremea în România. ANM anunță prognoza pentru următoarele 4 săptămâni

anm vreme (sursă foto: playtech.ro)
Sursă foto: arhivă

Meteorologii de la ANM anunță că în următoarele săptămâni România va avea parte de caniculă și ploi. Anunțul este valabil pentru cea mai mare parte a teritoriului.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a anunțat că temperaturile vor fi foarte ridicate în următoarea perioadă. În sudul țării vor fi înregistrate temperaturi ce vor depăși pragul de caniculă. Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Prognoza meteo în următoarea perioadă

În intervalul 17-24 iunie valorile termice vor fi peste media specifică în această săptămână pentru întreg teritoriul României. În sudul țării fenomenele vor fi mult mai accentuate. Regimul pluviometric va fi deficitar la nivelul întregii țări, mai ales în zonele montane.

În săptămâna 24-1 iulie temperaturile vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice pentru acest interval. Lucru, de asemenea, mai accentuat în regiunile sudice. În restul țării temperaturile vor fi aproape de cele normale. Nivelul precipitațiilor vor fi mai apropiate de cele normale în toate regiunile.

Între 1 și 8 iulie valorile termice ale aerului vor înregistra medii ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval în special în sud. În ceea ce privește restul teritoriului mediile vor fi apropiate de cele normale. Regimul pluviometric se va situa în jurul celui normal la nivelul întregii regiuni.

Pentru ultima săptămână vremea pregătește valori termice mai ridicate. Fiind mai proeminente în sudul României. Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale în cea mai mare parte a țării.

Cel mai cald an din istorie

Pentru România anul 2024 poate reprezenta cel mai călduros an din istorie. Și la nivel mondial au fost atinse cote record în unele zone. În prezent globul nu a depășit pragul de 1,5 grade Celsius stabilit în 2015 la Paris. Acesta a fost stabilit pentru a încerca stoparea încălzirii globale și automat evitarea consecințelor.

„Acesta este un avertisment dur cu privire la urgenţa de a lua măsuri pentru a limita schimbările climatice”, a declarat Brian Hoskins.

Clima la nivel global s-a încălzit cu aproximativ 1,2 grade față de perioada 1850-1900. IPCC preconizează că în ritmul actual pragul de 1,5 grade are toate șansele să fie atins până în 2035.

Cu o medie a temperaturilor de 13,14 grade, luna ianuarie, a anului 2024, a fost cea mai caldă lună înregistrată de la începutul măsurătorilor.

Temperaturile oceanelor au atins si ele cote record. Temperaturi de 21,06 grade au fost înregistrate în februarie la suprafața marilor și oceanelor. Excepție fac zonele apropiate de poli.

Primele luni din 2024 au fost cele mai călduroase de până de acum. Fiind vorba de recorduri lunare consecutive, iar șirul lor nu pare să se oprească. Emisiile continue de gaze cu efect de seră și fenomenul El Nino au favorizat în ultima vreme această încălzire a planetei, potrivit dailybusiness.