Infofinanciar > Info > Vrei casă în București, trebuie să plătești. Cât a ajuns să coste o garsonieră de doar 30 de metri pătrați
Info

Vrei casă în București, trebuie să plătești. Cât a ajuns să coste o garsonieră de doar 30 de metri pătrați

Blocuri Sursa foto Cancan
Sursa foto: Cancan

Cele mai multe proiecte rezidențiale care sunt în construcție în momentul actual în București au cele mai bune recenzii din partea agenților imobiliari. Acestea sunt prezentate ca locuințe „de lux”, însă majoritatea sunt mult prea mici pentru a putea fi locuite de două persoane.

În acest fel, o garsonieră de doar 30 de metri pătrați a ajuns în categoria locuințelor de lux, doar pentru că este situată în oraș, mai exact la periferia orașului. Persoana se poate lăuda că are casă în București, capitala României, însă nu trebuie să precizeze și zona în care se găsește locuința. 80% din prețul de cumpărare este reprezentat de locația casei, și doar 20 de produs în sine.

Această etichetă „de lux” este atribuită oricărei locuințe doar pentru a reuși să ia de la cumpărător mult mai mulți bani, conform observatornews.ro.

În România, stai în lux

„În România totul se promovează ca şi de lux. Dacă eşti cumpărător şi cauţi un apartament normal, îţi este foarte greu de găsit în promovarea proiectelor rezidenţiale”, a transmis specialistul în imobiliare, Georgian Marcu.

Totuși, aceste case de lux își merită titulatura, spun agenții imobiliari. Totul se datorează finisajelor lucrărilor „care nu sunt nici măcar premium, ci de lux”.

Astfel, o garsonieră de 33,45 metri pătrați a ajuns să coste 50.000 de euro la periferia orașului.

Specialiștii în imobiliare sunt de părere că extrem de puține proiecte care există în România sunt cu adevărat „de lux.

Zona casei contează

„Dacă găsim mici inserţii în zonele foarte bune. Dacă ne uităm pe piaţa imobiliară din America o să vedem că un ansamblu de lux, aşa cum este promovat, are până la 20, 23 de tipuri de facilităţi”, a transmis Georgian Marcu.

Arhitectul Ciprian Manda este de părere că un apartament de două camere care depășește 100 de metri pătrați poate fi inclus la categoria de lux.

De asemenea, în cazul achiziționării unor locuințe mai scumpe, plata se face cash, iar pentru cele mai ieftine se realizează prin intermediul creditelor ipotecare.

În luna ianuarie a anului 2021, un metru pătrat în București ajungea la valoarea de 1.500 de euro, în timp ce la Cluj, un metru pătrat ajunge la 1.638 de euro.

Cât plătești chirie în București

Se pare că acest lucru are  un mare impact și asupra valorii pe care o plătește cineva care decide să stea în chirie. Prețul unei garsoniere de închiriat ajunge la aproximativ 250-300 de euro, într-o zonă periferică a Capitalei, nu în centru. Închirierea unui apartament cu 2 camere poate ajunge și la costul de 400 de euro pe lună. Acesta fiind un caz excepțional, întrucât, de cele mai multe ori, valoarea de închiriere a unui apartament este mult mai mare.

Majoritatea zonelor din Cluj s-au scumpit la închiriere. Unele dintre acestea au înregistrat o majorare și de peste 40%.