Infofinanciar > Info > Voucherele pentru alimente sunt pe vine! Banii sunt pregătiți pentru români
Info

Voucherele pentru alimente sunt pe vine! Banii sunt pregătiți pentru români

vouchere (sursă foto: focuspress.ro)
sursă foto: arhiva companiei

Guvernul va acorda în luna decembrie a acestui an vouchere pentru alimente. Această măsură vine în sprijinul pensionarilor care au venituri mici. Aceștia vor putea beneficia de bani în plus, pe lângă pensie. Suma în valoare de 250 de lei va fi virată pe cardurile de alimente, într-o nouă tranșă.

Aceste sume pentru alimente și mese calde sunt acordate de Guvernul României prin programul „Sprijin pentru România”. Beneficiarii acestor vouchere pentru alimente vor primi banii la jumătatea lunii decembrie 2023. Iar plățile vor fi efectuate de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

Cine beneficiază de vouchere de alimente

Pensionarii sistemului public de pensii, cei aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, care au venituri lunare mai mici sau egale cu 1.500 lei, pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023 vor putea beneficia de aceste vouchere.

De asemenea, copii și adulții care sunt încadrați în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei în anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei în 2023 vor primi aceste vouchere.

Familiile care au cel puțin 2 copii în întreținere și familiile monoparentale ale căror venituri lunare sunt mici vor urma să primească voucherele pentru alimente. Familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social și persoanele fără adăpost vor putea beneficia de acest sprijin.

A fost adoptată noua Lege a pensiilor

Șeful Casei de Pensii a anunțat că această lege a pensiilor este „un moment istoric în sistemul public de pensii” și a mai precizat că vor fi eliminate inechitățile din sistem cu ajutorul acesteia.

„Este un moment istoric în sistemul public de pensii!! Azi în Parlamentul României a fost adoptată noua lege a pensiilor care se adresează celor aproximativ 4,8 milioane de pensionari în plată, cât și a viitorilor pensionari care vor aplica la unul din tipurile de pensii din sistemul public. Este o lege bună pentru pensionari, la care am participat direct și nemijlocit la elaborarea ei, eliminând inechitățile din sistem acumulate de-a lungul timpului! Această lege aduce echitate în rândul pensionarilor respectând principiul „la contributivitate egală pensii egale”, a transmis șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu.

Noile prevederi încluse în lege sunt următoarele: noua formulă de calcul a pensiilor va fi mai echitabilă și mai avantajoasă pentru pensionari.

Se vor acorda puncte suplimentare de stabilitate pentru cei care au realizat stagii de cotizare mai mari de 25 ani, mamele care au născut și crescut copii vor avea reduceri din vârsta standard de pensionare și se va lua în calcul la pensii – sporurile nepermanente asupra cărora s-au plătit contribuții de asigurări sociale, conform Ziarul Unirea.