Infofinanciar > Info > Anunț pentru români. Ultima șansă de a retrage banii de pe cardurile de energie
Info

Anunț pentru români. Ultima șansă de a retrage banii de pe cardurile de energie

Anunț pentru români. Ultima șansă de a retrage banii de pe cardurile de energie
Sursa arhiva companiei

Cei care au primit ajutor de la stat sub formă de carduri de energie pentru încălzire pot scoate banii rămași până duminică, 31 martie 2024.

Noua ordonanță a fost adoptată de Guvernul României. Aceasta vizează beneficiarii voucherelor de energie, sprijinului pentru încălzire. Românii care nu au folosit toți banii oferiți de stat ca ajutor pentru vremea rece mai au doar câteva zile până când pot să îi pot retrage.  În caz contrar sumele rămase se vor confisca de către stat.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale despre voucherele de energie

Reprezentanții Ministerului Muncii și Protecției Sociale (MMPS) au scris pe Facebook câteva detalii despre noua ordonanță. Aceștia anunță că drepturile de ajutor de încălzire a beneficiarilor cardurilor de energie vor fi menținute în plată în toată perioada din sezonul rece rămasă din primăvara anului 2024.

În postarea respectivă scrie că ”Drepturile de ajutor de încălzire, acordate în toamna lui 2023, inclusiv pentru cei care utilizează material lemnos, în perioada rămasă din sezonul rece din primăvara lui 2024, vor fi menținute în plată. Guvernul a aprobat menținerea în plată, la același nivel, a drepturilor de ajutor de încălzire și suplimentului pentru energie pentru perioada rămasă din sezonul rece 2023-2024, în contextul modificărilor legislative survenite în ultima perioadă”.

”Cererile soluționate în toamna anului 2023, cu precădere cele referitoare la sumele acordate în vederea achiziționării de material lemnos, se mențin în plată, în aceleași condiții, și în primăvara anului 2024. Astfel, noile criterii de acordare a ajutorului de încălzire și a suplimentului pentru energie, prevăzute de Legea privind Venitul Minim de Incluziune (VMI), care a înlocuit Venitul Minim Garantat (VMG), se vor aplica doar pentru solicitanții care au depus cereri de acordare a ajutorului de încălzire și a suplimentului pentru energie după data de 1 ianuarie 2024”a mai adăugat reprezenanții Ministerului Muncii.

Actele necesare pentru a retragea numeralului de pe cardul de energie

Pentru ca beneficiarii cardurilor de energie să își poată retrage banii nefolosiți, aceștia trebuie să prezinte următoarele documente justificative:

  1. Cardul de energie valabil la data la care se efectuează plata prin servicii de mandat poştal;
  2.  Actul de identitate al beneficiarului de sprijin;
  3. Documentul/documentele justificativ/justificative emis/emise până la data de 15 martie 2024, cum ar fi avizul de însoţire a mărfii, factura, bonuri fiscale, prin care fac dovada că au achiziţionat lemn de foc pentru încălzire care este utilizat la locul de consum, prin înscrierea acestuia pe documentele justificative şi dovada achitării acestora către furnizorul de lemn de foc;
  4. În situaţia în care beneficiarul cardului de energie are alt domiciliu sau altă reşedinţă decât cel/cea care este inscripţionat/ inscripţionată pe cardul de energie, contractul privind furnizarea lemnului de foc la domiciliu sau reşedinţă împreună cu declaraţia pe propria răspundere că utilizează sprijinul pentru compensarea preţului la energie la adresa unde locuieşte, conform

Ce spune legislația

Conform prevederilor art. 7 alin. (51) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 166/2022, cu modificările şi completările ulterioare, prin excepţie de la prevederile alin. (5), beneficiarii prevăzuţi la art. 3 alin. (1) pot încasa în numerar, la oficiile poştale, sumele plătite pentru procurarea de lemn de foc, se arată în document, conform România TV.