Infofinanciar > Info > Și noi cu cine votăm? Care sunt potențialii candidați la prezidențiale în 2024
Info

Și noi cu cine votăm? Care sunt potențialii candidați la prezidențiale în 2024

BEC Părerile românilor în legătură cu organizarea alegerilor
Sursa foto: arhiva companiei

Încă nu se știe care sunt politicienii desemnați de către partide să candideze la președinție. Cu toate acestea, după calculeze efectuate, se poate spune că formațiunile parlamentare se vor baza pe liderii naționale.

După cum este tradiția, candidatul din partea PSD pentru alegerile prezidențiale ar urma să fie președintele partidului, Marcel Ciolacu. Totuși, acesta nu și-a exprimat dorința în mod public, până acum.

Ciolacu, în cursa pentru președinte

Conform unor informații transmise de unele surse politice, Ciolacu ar candida pentru alegerile prezidențiale dacă partidul susținător ar fi PNL. Însă, după cum se observă, în ultima vreme există mai multe neînțelegeri în coaliție. Acestea au legătură cu comasarea alegerilor.

Având acest lucru în vedere, negocierile cu privire la acest subiect nu se pot purta.

De asemenea, și PNL ar putea opta pentru aceeași metodă. Să meargă la prezidențiale cu președintele formațiunii, în acest caz Nicolae Ciucă. Președintele Senatului și-a asumat deja candidatura în interiorul partidului. Cu toate acestea, nu se poate ști cu siguranță încă dacă numele fostului premier va fi menționat pe buletinele de vot.

Candidatul USR pentru președinție

Recent, a existat un scandal care a avut-o în vizor pe Elena Lasconi. Aceasta ocupă funcția de primar al orașului Câmpulung. În urma neînțelegerilor care au existat, partidul USR a avut parte de o mediatizare semnificativă. Cu toate acestea, pentru că Elena Lasconi s-a aflat în centrul acestuia, acum, ea nu mai reprezintă un candidat de luat în calcul pentru alegerile prezidențiale.

Acest lucru a fost transmis inclusiv de liderul USR, Cătălin Drulă, prin intermediul unui comunicat naționale. Un alt lucru pe care l-a menționat acesta este că însăși Elena Lasconi i-a transmis că „că vrea încă un mandat la Câmpulung, pentru că este pasionată de munca ei acolo”.

Având aceste lucruri în vedere, acum candidatul din partea USR ar urma să fie Cătălin Drulă.

Opoziția lui Ciolacu la președinție

În cazul partidului AUR, George Simion nu și-a exprimat încă dorința de a candida. Conform unor informații transmise de surse politice, acesta își dorește să candideze la alegerile prezidențiale. El și-ar anunța candidatura în  cazul în care din partea PSD ar participa la cursă Marcel Ciolacu.

În cazul SOS România, care este o formațiune neparlamentară, dar care în sondaje este cotată cu capacitatea de a intra în legislativ, Diana Șoșoacă dorește să candideze la alegerile prezidențiale. În cadrul aproape fiecărei apariții publice aceasta și-a manifestat dorința de a intra în cursa prezidențială.

Ce se întâmplă cu Mircea Geoană?

Pe lângă partidele politice este de așteptat să se observe ce se va întâmpla cu candidatura independentă a lui Mircea Geoană. În prezent, acesta ocupă funcția de secretar general adjunct al NATO.

Ceea ce trebuie menționat în cazul potențialilor candidați, pe lângă Mircea Geoană, este că niciunul nu a trecut de proba votului individual. Toți aceștia și-au dobândit funcțiile prin numiri, sau prin intermediul listelor de partid, informează antena3.ro