Infofinanciar > Lumea la zi > Von der Leyen duce tratative cu industria chimică. CE este acuzată că face jocul poluatorilor
Lumea la zi

Von der Leyen duce tratative cu industria chimică. CE este acuzată că face jocul poluatorilor

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen
Sursa foto: Arhiva companiei

Premierul belgian Alexander De Croo a invitat-o pe Ursula von der Leyen la Antwerp pentru a discuta viitorul industriei chimice a UE. Organizațiile ecologiste au criticat întâlnirea secretă, considerând-o un început nefavorabil pentru viitorul mandat.

Acordul privind competitivitatea industrială a UE reprezintă o parte centrală a candidaturii lui von der Leyen pentru al doilea mandat. Candidatura la șefia Comisiei Europene a fost anunțată luni, iar președinta pare dispusă la concesii climatice.

Întâlnirea de marți de la Antwerp s-a desfășurat în spatele ușilor închise. Aceasta reprezintă un prim pas în eforturile lui von der Leyen de a transforma măsurile de stimulare în realitate.

Reuniți la uzina BASF din Antwerp – cea mai mare companie chimică din lume – von der Leyen s-a întâlnit cu peste 60 de actori din industrie. Lupta Europei pentru competitivitatea industrială este resimțită puternic în supercluster-ul chimic din Antwerp și Rotterdam. Uzinele din regiune fabrică substanțele chimice utilizate în numeroase industrii, de la turbine eoliene la dispozitive electronice.

BASF amenință cu relocarea

Companiile din industria chimică se află în competiție directă cu omologii lor chinezi. Dar sunt supuse unor reguli de mediu mult mai stricte. Industria este sub presiune să decarbonizeze. Emisiile sale anuale le depășesc pe cele ale Belgiei. Iar sectorul suportă presuiunea sistemului de taxe pe carbon impus de UE, prin schema de comerț cu emisii.

În octombrie 2022, BASF a anunțat că va „reduca permanent” operațiunile sale în Europa. Producătorul a invocat creșterea costurilor energetice și îngrijorările privind reglementarea în domeniul climativ. Compania a luat în considerare și o relocalizare în China. Anunțul survine în condițiile în care actualul CEO, Martin Brudermüller, va fi înlocuit de Markus Kamieth în aprilie. Kamieth a ocupat anterior funcția de șef al afacerilor companiei în Asia.

Industria chimică vrea mai mult

La reuniunea de la Antwerp, asociația chimică europeană CEFIC a prezentat, la invitația premierului belgian, o listă de soluții pentru problemele lor. Lista lor de solicitări a primit deja titulatura „Declarația Antwerp pentru un Acord Industrial European”.

Lista nemulțumirilor este lungă. Regulile UE în domeniul industriei chimice și al poluării atmosferice urmează să fie reînnoite în noul mandat al Parlamentului European. Prețurile la energie rămân ridicate. Iar noile reglementări privind ambalajele amenință cererea pentru unul dintre principalele produse ale industriei.

Companiile chimice au găsit un aliat în De Croo. Premierul belgian susține industriile siderurgică, de producție și chimică din țara sa. El a solicitat executivului european de aproape un an un „plan de acțiune pentru industrie”, sub forma unui „Acord Industrial”.

O altă cerință cheie a alianței companiilor este de a avea acces mai ușor și mai rapid la sprijinul statului. Lobbyiștii companiilor chimice critică restricțiile impuse de Bruxelles în numele protejării echilibrului comercial european.

Ecologiștii se simt trădați

Ecologiștii au criticat vehement întâlnirea secretă de la Antwerp la care a participat Ursula von der Leyen.

„Evenimentul de la Antwerp accentuează o preocupare evidentă. Este vorba de prioritizarea profiturilor poluatorilor în detrimentul sănătății publice și a mediului”, a spus Tatiana Santos, șefa departamentului de chimie din Biroul European de Mediu.

„Summitul industrial de la Antwerp este un început greșit pentru o dezbatere absolut necesară. O abordare europeană inclusivă și integrată poate valorifica oportunitățile competitive prezentate de punctele forte regionale, în loc să le pună în opoziție.”, a declarat Domien Vangenechten, consilier principal al grupului ecologist E3G, citat de euractiv.