Infofinanciar > Info > Vom reuși să ajungem în Schengen? Austria continuă să pună bețe în roate României
Info

Vom reuși să ajungem în Schengen? Austria continuă să pună bețe în roate României

România intră în spațiul Schengen până în 2025
sursa foto arhiva

Un obiectiv important al României este aderarea totală la spațiul Schengen. Astfel, au fost depuse numeroase acțiuni diplomatice și presiuni pentru a permite realizarea acestei dorințe a țării. Totuși, România și Bulgaria se confruntă încă cu dificultăți. Având în vedere că dorința de aderare nu le este respectată de Austria.

României și Bulgariei încă li se refuză aderarea deplină la spațiul Schengen de către Austria. Aceasta refuză să ofere o dată clară de aderare pentru frontierele terestre. Ministrul de Interne austriac, Gerhard Karner,  a afirmat cele de mai sus într-o conferință de presă, care a avut loc alături de Cătălin Predoiu. „Ar fi greşit să stabilim o dată concretă pentru aderarea la Schengen și cu frontierele terestre” a spus oficialul austriac.

Aderarea la Schengen

Ministrul austriac de Interne a fost chestionat cu privire la cerințele pe care România le are de îndeplinit pentru a intra în Schengen. Acesta a afirmat că amânarea este cauzată de sistemul nefuncțional din Romania și Bulgaria.

Ministrul austriac de Interne a amintit de investițiile care se vor face în continuare în Bulgaria și România în vederea îmbunătățirii sistemului Schengen. „Probabil că ştiţi că directorul Frontex a anunţat deja operaţiuni sporite, chiar triplarea ofiţerilor Frontex în aceste ţări. Avem şi confirmarea Comisiei Europene că se vor investi mai multe fonduri în România şi Bulgaria în aceste scopuri şi sunt de părere că acesta este un pas foarte important” a spus Gerhard Karner.

Nicio dată concretă pentru aderarea cu frontierele terestre

La frontierele terestre se fac controale întrucât Austria încă se opune aderării depline a României la Schengen. Gerhard Karner a susținut necesitatea urmăririi intrării României și Bulgariei în Schengen cu frontierele aeriene și maritime, din 31 martie. Faza următoare este suspendată, și anume accesul cu granițele terestre.

„Vreau să vorbesc clar că într-adevăr nu am reproşat nimic în mod direct Bulgariei şi României. Acum un an şi jumătate am spus că un sistem care nu funcţionează nu poate fi extins. De aceea, am luat atunci acea decizie” a precizat oficialul austriac.

Gerhard Karner a subliniat faptul că mai sunt țări în spaţiului Schengen în care se efectuează controale la frontierele terestre. Acest lucru se realizează în vederea asigurării cetăţenilor. Asemenea controale au loc și în Germania, Franţa şi Austria. „Trebuie să facem tot posibilul pentru a remedia situaţia de securitate din Uniunea Europeană, pentru a garanta în continuare libertate de mişcare cetăţenilor noştri, dar cred că în momentul de faţă ar fi greşit să stabilim o dată concretă în acest sens” a explicat acesta.

Investiții și progrese

În conferința de presă, la Viena, Cătălin Predoiu a afirmat că statul român a investit sute de milioane de euro în securitatea frontierelor. „Progresele României în materie de combatere a migrației ilegale sunt recunoscute astăzi de toată lumea. Avem proiecte pilot cu toate țările vecine. Spre exemplu, pe frontiera cu Serbia, migrația ilegală este practic zero. Logica mea și a colegilor din Ministerul Afacerilor Interne este să ridicăm această performanță pe toate frontierele” a spus oficialul român.

Aceasta a mai adăugat că se vor suplimenta forțele Poliției de Frontieră, iar investițiile vor continua. De asemenea, colaborarea cu Austria, cu celelalte state membre și cu Comisia pentru îmbunătățirea cadrului pentru migrație și azil nu va înceta în vederea combaterii crimei transfrontaliere.

„Altfel, România are îndeplinite criteriile de 12 ani. Dar tratatele sunt clare, decizia e politică. Și politica e întotdeauna raportată la realitate. Și realitatea nu e întotdeauna foarte ușor de gestionat” a spus Cătălin Predoiu, conform Hotnews .