Infofinanciar > Lumea la zi > Vladimir Putin, noi planuri alături de Coreea de Nord: „Vom dezvolta mecanisme care nu sunt controlate de Occident”
Lumea la zi

Vladimir Putin, noi planuri alături de Coreea de Nord: „Vom dezvolta mecanisme care nu sunt controlate de Occident”

Vladimir Putin, noi planuri alături de Coreea de Nord: „Vom dezvolta mecanisme care nu sunt controlate de Occident”
sursa foto arhiva

Vladimir Putin a promis că va construi alături de Coreea de Nord sisteme comerciale și de securitate care să nu fie controlate de Occident. În timp ce se va deplasa marți la Pyongyang pentru prima dată în ultimii 24 de ani. Căutând parteneri pentru a consolida armata rusă în războiul împotriva Ucrainei.

Putin a promis sprijinul său de neclintit. Într-o scrisoare publicată marți de presa de stat nord-coreeană înainte de vizita sa planificată în această țară. În scrisoare, tipărită în Rodong Sinmun din Coreea de Nord, președintele rus a declarat că cele două țări au dezvoltat relații bune. De asemenea, a vorbit despre parteneriatele din ultimii 70 de ani, bazate pe egalitate, respect reciproc și încredere.

Vladimir Putin, noi planuri alături de Coreea de Nord

„Vom dezvolta mecanisme alternative de comerț și reglementări reciproce care nu sunt controlate de Occident. Vom rezista împreună restricțiilor unilaterale nelegitime. Și, în același timp – vom construi o arhitectură de securitate egală și indivizibilă în Eurasia” a scris Putin.  El a mulțumit Coreei de Nord pentru susținerea a ceea ce Rusia numește operațiunea sa militară specială în Ucraina. În plus, a promis sprijin pentru eforturile Pyongyangului de a-și apăra interesele în ciuda a ceea ce a numit „presiunea, șantajul și amenințările militare ale SUA”.

Mass-media de stat nord-coreeană a publicat, de asemenea, articole în care laudă Rusia. Dar și sprijină operațiunile sale din Ucraina, numindu-le „războiul sacru al tuturor cetățenilor ruși”. „Poporul coreean va fi întotdeauna de partea guvernului și poporului rus. Acordând sprijin deplin și solidaritate luptei lor pentru apărarea suveranității naționale și a intereselor de securitate”, a declarat KCNA într-un comentariu.

Acuzații din partea SUA

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a repetat luni acuzațiile potrivit cărora Coreea de Nord ar fi furnizat „zeci de rachete balistice și peste 11.000 de containere cu muniții Rusiei” pentru a fi folosite în Ucraina.

El a spus că Statele Unite l-au văzut pe Putin „devenind incredibil de disperat în ultimele luni”. Căutând în Iran și Coreea de Nord pentru a compensa echipamentele pierdute pe câmpul de luptă. Moscova și Pyongyang au negat transferurile de arme. Rusia a promis cooperarea cu Coreea de Nord într-o serie de domenii umanitare, economice, comerciale și militare. A blocat eforturile Consiliului de Securitate al ONU de a monitoriza și de a impune noi sancțiuni asupra Pyongyangului.

Acord de parteneriat

Articolul a fost publicat la o zi după ce cele două țări au anunțat că Putin va vizita Coreea de Nord. Pentru prima dată în ultimii 24 de ani, timp de două zile, începând de marți. Consilierul pe probleme de politică externă al lui Putin, Iuri Ușakov, a declarat că Rusia și Coreea de Nord ar putea semna un acord de parteneriat în timpul vizitei. Care să includă probleme de securitate.

El a precizat că acordul nu va fi îndreptat împotriva vreunei alte țări. Dar va „contura perspectivele unei cooperări viitoare. Va fi semnat ținând cont de ceea ce s-a întâmplat între țările noastre în ultimii ani în domeniul politicii internaționale, în domeniul economic. Inclusiv, bineînțeles, ținând cont de problemele de securitate”.

Vizita va include discuții individuale între cei doi lideri. Precum și un concert de gală, o recepție de stat, gărzi de onoare, semnarea de documente și o declarație pentru mass-media, a declarat presa. Înaintea vizitei, Coreea de Nord pare să fi făcut pregătiri pentru o posibilă paradă militară în centrul orașului Pyongyang, au arătat imaginile din satelit comercial.

Consiliu de securitate divizat

Summitul reprezintă cea mai mare amenințare la adresa securității naționale a SUA de la Războiul din Coreea, a declarat Victor Cha. Un fost oficial de securitate națională al SUA, care în prezent lucrează la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale. „Această relație, adâncă în istorie și revigorată de războiul din Ucraina, subminează securitatea Europei, a Asiei și a patriei americane”, a scris el într-un raport de luni. El a cerut Washingtonului să colaboreze cu Europa și cu alți parteneri pentru a crește presiunea economică și diplomatică asupra Pyongyangului. Să se angajeze cu China și să lanseze o campanie majoră de informare și de apărare a drepturilor omului. PEntru a inunda Nordul izolat cu mass-media exterioară.

Cunoscută în mod oficial sub numele de Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC), Coreea de Nord este supusă sancțiunilor ONU din 2006. Pentru programele sale balistice și nucleare, iar aceste măsuri au fost consolidate de-a lungul anilor.

Sancțiuni și riscuri

În ultimii ani, Consiliul de Securitate a fost divizat cu privire la modul în care trebuie să se ocupe de Pyongyang. Rusia și China spun că mai multe sancțiuni nu vor ajuta și doresc ca aceste măsuri să fie atenuate. Ei au propus ca unele sancțiuni să fie ridicate în decembrie 2019. Dar nu au supus niciodată la vot proiectul lor de rezoluție.

În mai 2022, cei doi au opus veto unui efort condus de SUA de a impune mai multe sancțiuni ONU asupra Coreei de Nord. Din cauza reluării lansărilor de rachete balistice. Apoi, în luna martie a acestui an, Rusia a pus veto la reînnoirea unui grup de experți care monitorizează aplicarea sancțiunilor ONU.

China și Rusia spun că exercițiile militare comune ale Statelor Unite și ale Coreei de Sud provoacă Pyongyangul. În timp ce Washingtonul acuză Beijingul și Moscova că încurajează Coreea de Nord. Prin faptul că o protejează de mai multe sancțiuni. După Coreea de Nord, Putin va vizita Vietnamul pe 19-20 iunie, conform Reuters .