Infofinanciar > Lumea la zi > Viticultura aduce recorduri în Republica Moldova! S-au încasat 75,67 de milioane de dolari
Lumea la zi

Viticultura aduce recorduri în Republica Moldova! S-au încasat 75,67 de milioane de dolari

viticultură republica Moldova (sursă foto: agromedia.md)
sursă foto: arhiva companiei

Anul precedent a fost unul foarte bun pentru Republica Moldova la capitolul viticultură. În anul 2023, s-au înregistrat creșteri semnificative, atât atât ceea ce privește exporturile, cât și valoarea acestora.

Astfel, vorbim despre o cantitate exportată în 2023 de strucguri de masă mai mare cu 11% față de 2022. De asemenea, și valoarea monetară a tranzacțiilor a fost una mai mare față de anul precedent. Se menționează în acest caz o creștere cu până la 33%.

Cifrele exacte vin din partea Serviciul vamal al Republicii Moldova. Reprezentanții instituției menționează recent că în anul 2023 au fost exportate 84,55 mii tone în valoare totală de 75,67 de milioane de dolari. Prețul mediu per kg a ajuns la valoarea de 0,9 dolari.

Iar acest val de creșteri s-a raportat și după ce s-a extins în 2023 lista țărilor unde ajung strugurii de masă din Republica Moldova. Comparativ cu 2022, anul trecut exporturile s-au îndreptat către 33 de state, cu zece mai multe față de 2022. Pe lista destinațiilor noi se află Suedia, Slovenia, Slovacia, Serbia, Italia, Lituania, Emiratele Arabe Unite, Hong Kong, Kârgâzstan, Albania și altele, scrie agrobiznes.md.