Infofinanciar > Info > Vinurile spumante românești capătă avânt pe piețele externe. Producători locali evaluați de experți străini și români
Info

Vinurile spumante românești capătă avânt pe piețele externe. Producători locali evaluați de experți străini și români

vinuri spumante, sursa foto:arhiva companiei
Sursa foto: arhiva companiei

Concursul de Vinuri Spumante Românești a ajuns în 2023 la ediția cu numărul 5. Acesta își va disputa în premieră finală în 2 capitale europene simultan: la București și Amsterdam, pe 4 decembrie, fiind găzduit de Aria TNB, respectiv de Amsterdam Wine Academy. 

Concursul de Vinuri Spumante Românești este unica competiție de acest gen de la noi din țară. De asemenea este și un etalon pentru industria spumantelor românești. România a cumulat la acest moment un număr de 117 mărci locale de spumant.

Noutatea ediției

Noutatea absolută a ediției din acest an este reprezentată de  jurizarea unor spumante la sticlă magnum (1,5 l, față de cea clasică de 0,75 l).

Fiecare echipă de jurizare din cele 2 tări este formată din câte 10 specialiști, români și străini, printre care somelieri cu recunoaștere internațională, deținători ai titlurilor și certificarilor de excelență DipWSET/Wein Akademiker, AȘI Gold, studenți ai „The Institute of Master of Wine”, educatori, bloggeri și membri ai „The Circle of Wine Writers” reuniți de către organizatorii Iulia Tigau, la Amsterdam, respectiv de Tiberiu Onutu, la București.

29 de producători români

La ediția din 2023 concurează majoritatea celor 29 de producători români care cumulează pe piață 117 mărci de vinuri spumante. O noutate față de edițiile anterioare este reprezentată de includerea în concurs a unui nou producător, intrat recent pe această piață, respectiv Tenuta Mosconi.

„Cooptarea juraților internaționali în echipa concursului are două scopuri distincte. În primul rând, reconfirmarea angajamentului nostru ferm față de profesionalism și standarde ridicate în procesul de jurizare. Și, în al doilea rând, prin expunerea internațională, dorim să contribuim la consolidarea reputației spumantului românesc pe piețele externe”, a declarat Tiberiu Onutu, inițiatorul concursului.

Jurizarea va fi organizată pe secțiuni, în funcție de metodă de obținere, cu accent pe metodă tradițională (a două fermentație în sticlă) și metodă Charmat (a două fermentație în rezervoare de inox).

Cei mai buni în top

Concursul a luat naștere în 2018 cu scopul de a evidenția cei mai buni producători și cele mai bune vinuri spumante românești, pe fiecare categorie în parte. La fiecare ediție, accentul a fost pus pe jurizarea făcută de oameni cu înalte standarde profesionale în domeniu, astfel încât acest concurs să se consolideze că un etalon pentru industria spumantelor din România.

Printre jurații de top care vor participa la jurizarea de la Amsterdam Wine Academy se numără Anja VONDENHOFF DipWSET, Wein Akademiker și președinte al Weinakademiker Club, Certified Sommelier/The Court of Master Sommeliers, Europees Meilleur Formateur en vin de Champagne 2011, Kristel BALCAEN DipWSET, studentă MW, Roos Stevens DipWSET, AȘI Gold, Maître-Sommelier Restaurant Bridges, Amsterdam și Sue EAMES DipWSET, Committee Member, Circle of Wine Writers.

La București, din comisie fac parte Horia Hasnas, unul dintre membrii echipei campioane la degustarea în orb, Ladislau Kristoff, somelier, specialist gourmet și consilier în industria luxului, se arată într-un comunicat de presă.