Infofinanciar > Info > Vinul a suferit o creștere de 10% în acest an. Consumul de bere a scăzut din cauza taxării
Info

Vinul a suferit o creștere de 10% în acest an. Consumul de bere a scăzut din cauza taxării

Consumul de bere a scăzut din cauza taxării
Sursa foto: CSID.RO

Deși vinul nu este supus unei accize în România, spre deosebire de bere, aceasta din urmă a suferit o creștere de 10% în acest an.

Michal Mrowiec, președintele Asociației Berarii României, a subliniat că, deși nu sunt încântați de taxe, ca producători de bere. Sunt conștienți de responsabilitatea lor și plătesc toate impozitele necesare.

Conform declarațiilor sale, Michal Mrowiec subliniază că, în ceea ce privește impozitarea, predictibilitatea este de o importanță crucială. El consideră că cel mai rău scenariu pentru industria berii este să fie surprinsă de schimbări legislative. Acestea ar putea face dificilă adaptarea și ajustarea la noile condiții.

Julia Leferman, directorul general al Asociației Berarii României, a menționat că în anul precedent piața berii a înregistrat o scădere pentru al doilea an consecutiv, cu aproximativ 5%, ceea ce a fost reflectat într-un volum de 15 milioane de hectolitri.

,,Diferența dintre 2022 și 2023 a fost de 11% (majorare). Anul acesta, de la 1 ianuarie 2024, a intrat în vigoare o nouă majorare de 10%. Astăzi avem un nivel al accizei la bere cu 18% mai mare decât cel din Germania. Asta în condițiile în care puterea de cumpărare a românilor este de 3 ori mai mică”, a mai arătat reprezentanta Asociației Berarilor României, conform hotnews.ro.