Infofinanciar > Info > Vine gerul! Prognoza meteo indică patru săptămâni de frig și ninsori
Info

Vine gerul! Prognoza meteo indică patru săptămâni de frig și ninsori

vremea ninsoare zăpadă (sursă foto: dreamstime)
Sursa foto: dreamstime

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a anunțat prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Vom avea parte de temperaturi în scădere, lapoviță și ninsoare în aproape toate regiunile țării.

Prognoza meteo anunțată de ANM arată că o masă de aer extrem de rece din nordul continetului va intra în spațiul geografic al România săptămâna viitoare. Frontul de aer rece va duce la o răcire accentuată a vremii în toate regiunile țării.

Vom avea ger noaptee în nord-est şi local în centru, iar în Moldova și în zonele montane vor predomina ninsorile. În Muntenia şi în Dobrogea precipitațiile se vor transforma treptat în lapoviță și ninsoare. Vântul va prezenta intensificări în jumătatea de est a țării. Temperaturile maxime se vor încadra între -6 grade în nordul Moldovei şi 2-3 grade în Oltenia şi pe litoral. Nopțile vor deveni din ce în ce mai reci cu temperaturi minime cuprinse între -15 şi -2 grade. Cele mai scăzute valori se vor înregistra în depresiuni și în nordul Moldovei.

Prognoza meteo pentru următoarele săptămâni

În intervalul 8-15 ianuarie, temepraturile vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cele mai mari scăderi se vor înregistra în regiunile nord-estice și sud- estice. Regimul pluviometric va fi deficitar în regiunile vestice, centrale, dar mai ales în cele nord-vestice. Ploile nu vor lipsi însă în regiunile sudice și nord-estice.

În săptămâna 15 – 22 ianuarie, temperaturile medii vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă. Valorile vor fi mai scăzute în extremitatea de nord-est a țării și ușor mai ridicate în extremitatea de sud-est. Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în toate regiunile, dar mai ales în cele vestice și nord-vestice.

Vremea se va mă răci puțin în săptămâna 22 – 29 ianuarie. Temperatura medie a aerului va avea valori mai mici decât cele normale pentru acest interval, în întreaga țară, dar mai ales în regiunile nord-estice. Regimul pluviometric va fi local deficitar în regiunile vestice și nord- vestice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă.

Și în săptămâna 29 ianuarie – 5 februarie mediile valorilor termice se vor situa ușor sub cele specifice pentru această săptămână. Frigul se va face simțit mai ales în estul și nord-estul teritoriului. Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări, potrivit Antena3 CNN.

Frontul de aer rece se face simțit în România

Florinela Georgescu, directorul ANM, a explicat că fenomenul de răcire se datorează unui front de aer rece din zona arctică.

„Zona Atlanticului de Nord este în continuare foarte activă şi generează furtuni. Totul porneşte de acolo. Ultima furtună a avut o traiectorie spre est, în spatele ei urmând să tragă acest aer rece înspre Europa Centrală, înspre Europa de Sud-Est, spre ţara noastră. Asta aşteptăm să se întâmple în zilele următoare, după ce vom termina cu temperaturile foarte ridicate. Deocamdată, mâine, pe partea de sud a ţării, chiar şi duminică, va fi foarte cald. Vom avea temperaturi de 16-17 grade Celsius în luna ianuarie, ceea ce înseamnă mai multe de 10 grade peste medie. De la aceste temperaturi, ajungem ca, probabil, marţi sau miercuri, perioada cea mai rece, să nu mai avem maxime pe Moldova mai mari de -8 sau -9 grade Celsius.“, a explicat directorul ANM.